+
Print
Förstasidan
Förstasidan » Kultur och idrott » Idrottstjänster » Friluftsleder och skidspår

Friluftsleder och skidspår

I Seinäjoki finns flera motionsslingor, friluftsleder och skidspår. Det finns över 200 km skidspår som underhålls.

Under skidsäsongen åker man skidor på friluftslederna och då är det förbjudet att promenera där. På den tillgängliga motionsslingan i Joupiska finns det en gångbana längs kanten av spåret. Den går från Kultavuori via motionsslingan i Jouppilanvuori till sjukhusbacken.

Seinäjoen alue

Det största friluftsområdet finns i terrängen vid Jouppilanvuori där du kan t.ex. gå runt sjön Kyrkösjärvi, göra en avstickare till naturstigen, jogga på motionsslingan eller bekanta dig med den tillgängliga motionsslingan i Joupiska och den tillgängliga upplevelserutten som löper ända till Ahonkylä i Ilmola.

På den tillgängliga motionsslingan vid Jouppilanvuori har man tagit hänsyn till rörelsehindrade genom att bygga rastplatser längs leden, bl.a. handikapptoaletter, en brygga, en kåta och ett vindskydd. Därtill öppnades hösten 2009 ett tillgängligt spelområde vid sjön Kyrkösjärvi i samarbete med Södra Österbottens utvecklingscentrum för hälsoteknologi.
Skidstadion, konstgräsplanen, hoppbacken, skidcentret Joupiska, issportcentret (stor konstis, öppen rink och ishall), Wallsport-arenan och Seinäjoki ishall skapar förutsättningar för att ordna evenemang vid Jouppilanvuori.
Det finns ett tiotal vindskydd i innerstaden. Vindskydd finns bland annat vid foten av Hallilanvuori, vid sjön Kyrkösjärvi, längs upplevelserutten, vid den tillgängliga motionsslingan och i Honkakylä. Staden sörjer för att det finns ved på den tillgängliga motionsslingan vid Jouppilanvuori. Var god och ta med egen ved till andra vindskydd.
Konstsnösystemet garanterar bra skidåkningsmöjligheter på Jouppilanvuori redan i början av vintern. I Tanelinranta finns också ett skidspår med konstsnö.

Nurmon alue

Den mest populära motionsslingan finns i Hyllykallio. Hyllykallios motionsslinga förenas med rekreationsområdet i Tanelinranta där bra skidåkningsmöjligheter garanteras redan i början av vintern med hjälp av konstsnösystemet. Tanelinranta är även ett bra ställe för evenemang. På området finns dagis, skola, skidstadion/ungdomscenter, Q Max-arenan och en vakbastu.

Nära Seinäjoki centrum och i den omedelbara närheten av Nurmo centrum finner man naturens frid på spångleden i Paukaneva, som hör till EU:s Natura 2000-skyddsnätverk. Paukaneva är ett fantastiskt friluftsområde för hela familjen.

Ylistaron alue

Friluftslederna i Ylistaro ligger vid bosättningscentrumen längs Kyro älv. Det finns flera motionsslingor, natursevärdheter och rutter som är förknippade med Ylistaros historia.

Malkakoski är ett naturskönt friluftsområde där man kan beundra fåglar från fågeltornet, göra en avstickare till vindskyddet, lyssna på Malkakoskiforsens dån och fiska.

Peräseinäjoen alue

Friluftslederna i Peräseinäjoki ligger i lugna, lantliga landskap på slätten, i skogen, vid myren och i sjölandskapet vid Kalajärvi.

Den mest populära friluftsleden på området ligger vid sjön Kalajärvi där det finns en förnyad tillgänglig geologisk naturstig, en otvandrings- och cykelbana runt sjön, en badstrand, beachvolleyplaner, parkgolf, husvagns- och stugområde och en restaurang. Som nyhet öppnades på vintern 2013 en långfärdsskridskobana och man fick låna skridskor på restaurang Kalajärvi.

Mera upplysningar och kartor över friluftsleder ger

Idrottsbyrån tfn +358 6 416 2146,

Kirkkokatu 15 (Simhallen-Idrottshusset), 60100 Seinäjoki

Karttor finns på sidan Kartat (på finska)

Kolla också www.elamysliikunta.fi (på finska)Seinäjoki stad

Idrottstjänster (ligger i Simhallen-Idrottshuset)

Kirkkokatu 15, PB 215

60101 Seinäjoki

tfn +358 6 416 2146, +358 40 774 8661

fax +358 6 416 2728

liikuntaseinajoki.fi