+
Print
Förstasidan

Anvisningar för simhallen

Anvisningar och regler ska följas för den allmänna säkerhetens skull.

 • Beakta skyltar och anvisningar från personalen.
 • På grund av halkrisken är det förbjudet att springa i simhallen.
 • Ta inte med glasflaskor eller tuggummi i simhallen.
 • Baddräkten ska vara en simdräkt eller simbyxor. Det är förbjudet att använda shorts som baddräkt!
 • Tvätta dig innan du går i bassängen eller bastun.
 • Fukta håret innan simning eller använd badmössa.
 • Långt hår ska vara fastsatt med hårsnodd.
 • Du ska bada bastu utan badkläder. Baddräkten är inget sittunderlag.
 • Det är förbjudet att hoppa från bassängkanten.
 • Det är förbjudet att fotografera i simhallen och i omklädningsrummen.
 • Var god och informera simvakterna om allvarliga sjukdomar!
 • Respektera andra simmare!
 • Om det uppstår några problem kontakta personalen omedelbart!

Med simbiljetten har du två timmar tid att simma och med sim- och gymbiljetten tre timmar vilket innefattar simning, bastubadande och omklädning.

Att tvätta sig och bada bastu

Tvätta dig alltid innan du går i bassängen eller i bastun. Tvätta dig och bada bastu utan baddräkt.

Baddräkten ska tas av före bastubadande eftersom den klor som finns i badvattnet börjar förångas i bastuns värme och förorsakar känsliga astmatiker och allergiker andningssvårigheter. I bastuns värme fastnar svett och smuts vid baddräkten och hamnar i bassängen med baddräkten trots att man duschar.

Sittunderlag ska användas i bastun för hygienens skull. Ta med eget sittunderlag eller köp ett engångssittunderlag vid servicedisken.

Du ska fukta håret före simning och sätta fast långt hår med hårsnodd. Om du inte vill fukta håret ska du använda badmössa.

Desinficera fötterna innan du går i bassängutrymmet och när du lämnar det. Desinficeringsduschen finns i tvättrummet bredvid trappan som leder till omklädningsrummet.

Baddräkt

Använd baddräkt som är ämnad för ändamålet. Shorts är ingen baddräkt! Ju mer tyg och veck baddräkten har dess mer smuts och bakterier hamnar i vattnet. Det är möjligt att hyra baddräkt vid servicedisken.

Om du är osäker om din baddräkt är lämplig kan du fråga personalen.

Vi rekommenderar att barn under 2 år använder simblöja.

Bassängutrymmen

Barn som inte kan simma och barn under skolåldern ska alltid vara med föräldrarna eller under deras uppsyn. Simning med simdyna är tillåtet endast i undervisningsbassängen. Simdynor kan lånas ur korgen vid kanten av undervisningsbassängen. Det är förbjudet att simma med simdyna i allaktivitetsbassängen. Icke-simkunniga barn får vara i allaktivitetsbassängen bara med föräldrarna.

Barn ska gå på toaletten innan de går i bassängen. Avföring i bassängen leder till att bassängen stängs för den tid som behövs för att rengöra vattnet.

Att hoppa är tillåtet endast i hoppbassängen. Simvakterna öppnar hopptornet (höjd 5 m) vid behov. Kolla alltid när du hoppar att det inte finns någon i vattnet! Det är förbjudet att hoppa från bassängkanten.

På banan som är avsedd för vattenlöpning ska man löpa i kö, inte jämsides! Var god och tvätta vattenbältet innan du tar med det i bassängen. Vattenbälten kan också hyras vid servicedisken.

Banor för motionssimning finns både för motionssimmare och för snabba motionssimmare. Var god och simma motsols.

Du ska åka vattenrutschkana ensam och med fötterna före. Det är förbjudet att åka i kö och i par på grund av den höga farten. Följ trafikljuset. Lämna bassängen omedelbart efter nedfart.

Gym

På gymmet ska man använda inomhusskor.

Var snäll och lägg tillbaka vikterna och mattorna på sina platser efter att du använt dem. Var god och avreagera dig inte på utrustningen utan behandla den sakligt. Vila inte i apparaterna utan ge över turen till nästa person.

Var god och informera personalen om du märker att det är något fel på apparaterna.

För säkerhetens skull är gymmet ingen barnlekplats. Åldersrekommendationen på gymmet är 12 år.

Användning av armbandet

I simhallen används Pusatec-armbandssystem.

Armbandet fungerar som inträdesbiljett till simhallen och som nyckel vid porten och för omklädningsskåpet. Det är också möjligt att köpa seriebiljetter varvid det tas betalt för armbandet.
 • Visa armbandet framför avläsaren och gå in genom porten.
 • Lediga omklädningsskåp är öppna (grönt ljus). Du kan välja vilket skåp som helst.
 • Stäng skåpet och visa armbandet för avläsaren varvid skåpet låser sig och det röda ljuset tänds. Observera att alla dina kläder och saker måste vara ordentligt i skåpet och inte får trycka mot dörren.
 • Armbandet ska hela tiden vara på handleden, också i bassängen och i bastun.
 • När du har låst skåpet passar armbandet bara till ditt eget skåp. Lägg skåpnumret på minnet!
 • När du återvänder till omklädningsskåpet öppnar du dörren på samma sätt som när du låste den. Förhindra inte dörren från att öppnas. Om du har glömt numret på ditt skåp kan du kolla det på avläsaren i ändan av skåpraden nära trappan till tvättrummet.
 • Lämna skåpdörren öppen när du går! Annars kommer du inte ut genom porten.
 • Vid porten ska du mata in engångsarmbandet med den smala ändan före i hålet på porten. Om du har ett engångsarmband suger porten in armbandet och du kan gå ut genom porten. Om du har en seriebiljett ger porten armbandet tillbaka. Seriebiljetten kan du också visa för avläsaren på porten.
 • När du går till gymmet ska du stämpla armbandet vid porten, klä om dig i omklädningsrummet och låsa skåpet. Ett armband med gymbiljett låter kunden gå ut genom porten och ger armbandet tillbaka (du kan också använda avläsaren ovanpå porten). Dörren till gymmet öppnas med avläsaren på vänstra sidan. Om du vill fylla på din vattenflaska eller gå på toaletten ska du använda toaletterna i aulan (porten godkänner bara ett visst antal stämplingar). Efter gymträningen går du tillbaka till omklädningsrummet, tvättrummet och bassängutrymmena genom porten.


Seinäjoki stad

Idrottstjänster (ligger i Simhallen-Idrottshuset)

Kirkkokatu 15, PB 215

60101 Seinäjoki

tfn +358 6 416 2146, +358 40 774 8661

fax +358 6 416 2728

liikuntaseinajoki.fi