+
Print
Förstasidan
Förstasidan » Kultur och idrott » Alvar Aalto i Seinäjoki » Statens ämbetshus (1966‒1968)

Statens ämbetshus (1966‒1968)

Stadshuset och Statens ämbetshus är under renovering fram till slutet av 2018.

Aaltos ursprungliga avsikt var att fullständiga och fullända stadens nya förvaltningscentrum med ett vitrappat ämbetshus i tre våningar. Aaltos idé var att rita en ända på byggnadsgruppen, slutpunkten på en axel som börjar vid kyrkan och leder genom medborgartorget. "En fredlig bakgrundsbyggnad" som Aalto sägs ha uttryckt det.

Arkitektoniskt är det mest betydelsefulla utrymmet i byggnaden dess tingssal. Efter att aktörerna bytts ut används salen idag som sammanträdesrum. Bl.a. skattebyrån och polisväsendet har verkat i ämbetshuset. Ämbetshuset övergick i stadens ägo 2003 och nuförtiden finns där mestadels stadens myndigheter.