+
Print
Förstasidan
Förstasidan » Kultur och idrott » Alvar Aalto i Seinäjoki » Lakeuden Risti (1957‒1960) och församlingscentret (1965‒1966)

Lakeuden Risti (1957‒1960) och församlingscentret (1965‒1966)

Utkastet med arbetsnamnet "Lakeuksien risti" ritade Alvar Aalto för en arkitekttävling 1950–1952. Ur planen uppstod den första byggnaden till förvaltnings- och kulturcentret i Seinäjoki. Kyrkorummet har formen av en katedral. Taket som blir smalare och flackare mot koret och golvet som sluttar mot altaret framkallar en imponerande syn och förnimmelse hos kyrkobesökaren. Kyrkorummet har 1 200 sittplatser och ytterligare 124 finns på orgelläktaren.

Golvet i koret, altarbordet, altarringen och predikstolen är av vit och grå italiensk marmor. Armaturen och ljuskronorna i kyrkorummet som tillverkats enligt specialritningar har designats av Aalto, liksom nattvardskärlen i silver och altarklädena. Textilkonstnär Ellen Alakanto från Seinäjoki har tillverkat dem i de fem liturgiska färgerna.

På den nordöstra sidan av kyrkan finns ett litet kapell för bl.a. dop- och vigselförrättningar. Alvar Aalto har skapat glasmålningen "Etelä-Pohjanmaan virrat" (Södra Österbottens floder). Han formgav också en fontän i brons vid klocktornets fot, "Kyyhkynen lähteellä" (Duva vid källan).

Kyrkogården som bildas av församlingscentret planerade Aalto så att det är möjligt att ordna religiösa friluftsevenemang där. Akustikpanelerna i församlingssalen är av rödbok, bänkarna av kärnfuru. Samma träslag har också använts i inredningen i kyrkan Lakeuden risti.

Kyrkostyrelsen skyddade kyrkan 2003.