+
Print
Förstasidan
Förstasidan » Kultur och idrott » Alvar Aalto i Seinäjoki » Stadsteatern (1986‒1987)

Stadsteatern (1986‒1987)

Aalto hade skissat på ritningar för Seinäjoki teaterhus 1968. Efter akademikerns död bearbetades ritningarna för att uppfylla kraven för modern teaterverksamhet men noggrant enligt Aaltos plan. Teaterhuset blev färdigt under Elissa Aaltos ledning 1987. Fasaden på byggnaden täcks av blekvita stavformiga keramikplattor. Inomhus täcks golvytorna av öländska kalkstensplattor med fiskben och andra fossilbelägg.

De rymliga och ljusa entréhallarna har inretts med helt och hållet med designprodukter från Artek. Aaltos unika serie med fem reliefer av böjt trä kan ses i entréhallarna.

Teatern har fyra scener. Huvudscenen Alvar har 429 numrerade sittplatser. Den lilla Elissascenen har 100–120 platser, Verstasteatteri 60 och teaterrestaurangen 120 platser.

Ridån på Alvarscenen heter "Daidalos" och den har designats av bildkonstnär Juhana Blomstedt. Väggryan Isojako ("Storskiftet") i den övre logen har designats av textilkonstnär Irma Kukkasjärvi. I den övre logen finns också Arne Olssons verk Ylistys merelle ja Ellen Alakannolle ("Lovord till havet och Ellen Alakanto") som donerats av kommunalrådet Rauha Maijala.