+
Print
Förstasidan

Arkitekt Alvar Aalto

Arkitekten, formgivaren och akademikern Alvar Aalto föddes den 3 februari 1898 i Kuortane där hans minnesrelief står. Familjen flyttade till Alajärvi när Alvar var fem år gammal och vidare till Jyväskylä där han tog studenten 1916. Aalto blev klar med arkitektstudierna vid Helsingfors Tekniska Högskola 1921. Han grundade sin första arkitektbyrå i Jyväskylä 1923 och gifte sig med arkitekt Aino Marsio följande år. Efter tiden i Åbo slog familjen Aalto sig ned i sitt hem i Munksnäs i Helsingfors. Aalto blev änkling 1949. Senare gifte han sig med en arbetskamrat, arkitekten Elissa Mäkiniemi. Alvar Aalto dog vid 78 års ålder i maj 1976. Han ligger begraven på Konstnärsbacken på Sandudds begravningsplats.

Alvar Aalto ville med sin arkitektur visa att det är möjligt att nå balans mellan individen och samhället utan att bryta förbindelsen mellan människan och naturen. Vid sidan av naturvärden betonade han den europeiska kulturtraditionen i sin design. Aalto designade t.o.m. alla detaljer i sina byggnader, såsom dörrhandtag och lampor. Det var viktigt för Aalto att se och uppleva byggnaderna som totalkonstverk.

Aalto var professor vid tekniska högskolan i Massachusetts (MIT) i början av 1940-talet där han ritade ett studenthem. Andra kända Aalto-byggnader utomlands är t.ex. operahuset i Essen (1959) i Tyskland och kyrkan i Riola (1965) i Italien.

Förutom Seinäjoki är också Alajärvi tätt förknippat med Aaltos barndoms- och ungdomsår, senare med Alvar och Aino Aaltos somrar. I Alajärvi ritade Aalto sin första byggnad, skyddskårshuset (idag ungdomsföreningshus), redan under studietiden och det sista som Aaltos arkitektbyrå ritade (stadsbiblioteket) ligger likaledes i Alajärvi, liksom flera andra byggnader som Aalto ritat.

Förvaltnings- och kulturcentret i Seinäjoki, som till största delen kom till 1960–1968 och kompletterades 1987–1988, är även globalt sett en unik arkitektonisk helhet som lockar turister året runt från olika håll i världen. Aaltocentret är en helhet som består av sex byggnader och vars nav enligt Aaltos plan är en piazza, ett medborgartorg, som är belagt med granitplattor och nubbsten. Miljöministeriet bekräftade 2005 Västra Finlands miljöcentrals beslut om att skydda stadshuset, bibliotekshuset, teaterhuset, ämbetshuset och parken Kirkkopuisto.

Seinäjoki skyddskårsdistrikts stabshus från Aaltos nyklassicistiska period från 1925 är det enda verk från Aaltos ungdom som bevarats i ursprungligt skick. Vid sidan av Seinäjoki och Alajärvi är Jyväskylä och Rovaniemi betydelsefulla städer med tanke på Aaltos arkitektur.