+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Sosiaali ja terveys » Terveyspalvelut » Lastenneuvola » Lasten ja nuorten rokotukset » Tavanomaisia rokotusten haittavaikutuksia

Tavanomaisia rokotusten haittavaikutuksia

Rokotteilla on erilaisia, kullekin rokotteelle tyypillisiä haittavaikutuksia, joita ilmaantuu vain osalle rokotetuista. Näistä tavallisimpia ovat paikalliset reaktiot rokotusraajassa ja erilaiset yleisoireet , kuten lievä lämmönnousu tai kuume, kipu, ärtyneisyys,
huonovointisuus, sairauden tunne ja lihassäryt. Valtaosa oireista on lieviä ja häviää muutamassa päivässä. Tavanomaiset haittavaikutukset eivät estä jatkorokottamista.

Kuumetta voi alentaa kuumelääkkeillä (parasetamoli, ibuprofeeni tai naprokseeni).
Jos lapselle on aiemmin rokotuksen jälkeen noussut nopeasti korkea kuume, voi kuumelääkettä antaa ennaltaehkäisevästi ennen seuraavaa rokoteannosta.

Ihottuma hoidetaan oireen mukaisesti tarvittaessa kortisonivoiteilla. Mikäli ihottuma kutiaa voimakkaasti, voi käyttää antihistamiinia.

Rotavirusrokotteet voivat aiheuttaa pulauttelua, ilmavaivoja, ulosteen löystymistä ja ripulia. Nämä oireet alkavat viikon sisällä rokottamisesta ja häviävät yleensä itsestään. Maitohappobakteereja voi käyttää ripulin hoitoon.
Hyvä käsienpesu vaipanvaihtojen yhteydessä estää virustartunnan leviämisen aikuiselle.