+
Tulosta
Etusivu

Alaselkäkipu - toimintaohjeita

Akuutti alasekäkipu, miten toimia?

Yleistä alaselkäkivuista

Alaselkäkipu on tavallinen vaiva . Kahdeksan kymmenestä aikuisesta tuntee alaselkäkipua elämänsä aikana. Useimmilla heistä on ollut useita kipujaksoja.
Yksi selkäkivun ja erityisesti iskiasoireen riskitekijä on fyysisesti kuormittava työ, johon sisältyy raskaita nostoja ja hankalia selän asentoja. Vähäinen liikunta, lihavuus ja tupakointi saattavat lisätä selkäkipuja. Myös stressi ja tyytymättömyys työhön ovat yhteydessä selkävaivoihin.

Äkillinen alaselkäkipu, jolle ei löydy selvää syytä

Huoleen ei ole aihetta. Vaiva on tavallinen ja siitä toipuminen vie yleensä vain päiviä, enintään joitakin viikkoja. Voit jatkaa kivun rajoissa arkiaskareiden tekemistä pitkäkestoista istumista ja vuodelepoa välttäen. Selän lepuuttaminen lepoasennossa on sen sijaa suotavaa (15-30 min jaksoissa).

Iskiasoireyhtymä

Pitkä vuodelepo ei nopeuta paranemista, vaan on hyvä liikkua heti, kun se vain on mahdollista. Ei-leikkauksellinen hoito riittää useimmiten, mutta paraneminen kestää yleensä kuukaudesta kahteen. Osalla oireet voivat pitkittyä tai uusiutua.

Toimintaohje akuutissa alaselkäkiputilanteessa

  1. Soita terveyskeskuksen vastaanoton ajanvaraukseen p. 06 425 8100 (tai omaan työterveyshuoltoon)
  2. Ajanvaraaja haastattelee ja ohjaa sinut terveyskeskuksen ohjeiden mukaisesti joko lääkärin vastaanotolle tai varaa ajan fysioterapeutin vastaanotolle (jos olet yli 18 -vuotias)
  3. Fysioterapeutin vastaanotolle on hyvä tulla 15 minuuttia ennen vastaanottoajan alkamista esitietolomakkeen täyttämistä varten.
  4. Fysioterapeutti tutkii, keskustelee, ohjaa ja antaa yleis- ja harjoitteluohjeet omahoitoon. Hän antaa ohjeet myös käsikauppalääkkeiden käytöstä ja tarvittaessa sairauslomaa enintään 3 päivää. Hän sopii kanssasi kontrollikäynnin tai puhelinajan seurantaa varten. Fysioterapeutti voi tarvittaessa konsultoida lääkäriä tai ohjata sinut lääkärin vastaanotolle
Selän lepoasennot (pdf, 0.03 Mt)

Lisätietoa selkäkivusta ja sen hoidosta löydät osoitteesta www.selkaliitto.fi