+
Tulosta
Etusivu

Seksuaaliterveys

Seksuaaliterveys on ihmisen kykyä nauttia seksuaalisuudestaan, toteuttaa sitä ilman sukupuolitautien, ei-toivotun raskauden, painostuksen, väkivallan ja syrjinnän riskiä, jokaisen seksuaalioikeuksia kunnioittaen.

Maailman terveysjärjestön, WHO:n (2006) mukaan seksuaalisuus on oleellinen ominaisuus ihmisenä olemista läpi koko elämän. Seksuaalisuus sisältää seksuaalisen kehityksen, biologisen sukupuolen, sosiaalisen sukupuoli-identiteetin ja sen mukaisen roolin, seksuaalisen suuntautumisen, eroottisen mielenkiinnon, nautinnon, intiimiyden ja suvun jatkamisen.

Seksi ja seksuaalisuus ovat seksuaalioikeuksia. Tutustu seksuaalioikeuksiisi. Seksuaalisella tyytyväisyydellä on suuri merkitys parisuhteen onnellisuudelle.

Seksuaalisuus on voimavara ja tärkeä osa hyvinvointia. Ihminen on seksuaalinen läpi elämänsä, eikä tarve läheisyyteen ja hellyyteen häviä edes silloin, kun ihminen on vanha, sairas tai toisen ihmisen avun tarpeessa.

Seksuaaliterveydestä huolehtiminen on osa terveyden edistämistä ja elämänlaadun ylläpitämistä.

Lastenneuvola on luonteva paikka jutella lapsen seksuaalisuudesta. Siellä saa pohtia, kuinka vanhemmat voivat tukea lapsen turvallista ja tervettä seksuaalisuutta.

Seksuaalisesti aktiiviseen ikään tuleva nuori tarvitsee tukea oman persoonansa kehittymiseen. Tukea annetaan koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa, mutta murrosikäinen tarvitsee vanhempienkin tukea.

Perhesuunnittelu- ja äitiysneuvolassa on luonnollista keskustella suvunjatkamisesta ja ehkäisyyn liittyvistä asioista. Neuvolassa voi jutella myös parisuhteesta, johon elämänvaiheet, esimerkiksi lapsen syntymä, aiheuttavat ristiriitoja.

Keski-ikäisten seksuaalisuuteen liittyviä asioita voi käsitellä työterveydenhuollossa ja sairaanhoitopalvelujen yhteydessä.

Ikääntyvän henkilön seksuaalisuutta voidaan tukea sairaanhoito- ja vanhuspalveluiden kautta.

Hyödyllisiä linkkejä

Täyttä elämää (pdf, 2.16 Mt) - Naisen kypsän iän seksuaalisuus parisuhteen näkökulmasta.

Huoltajuus, elatus ja isyyden tunnustaminen
Hiv-tukikeskus
Just Wear It - Hiv - säätiö/Aids - tukikeskus
Kataja-Parisuhdekeskus ryMatkailijan terveys ja turvallisuus
Seksi - nuoret
Seta, Seksuaalinen tasavertaisuus rySeksuaaliterveys
Seksuaaliterveys - THL
Seksuaaliterveys - Väestöliitto
Seurustelu ja seksuaalisuus - nuoret
Sexpo nuorille
Sukupuolitaudit
Terveellistä seksiä