+
Tulosta
Etusivu

Matkailu

Suomalaiset matkustavat paljon sekä lähialueille että kaukokohteisiin. Tavanomaisten lomamatkojen lisäksi seikkailu- ja elämysmatkat ilman yksityiskohtaista matkasuunnitelmaa kiinnostavat yhä useampia. Myös iäkkäät, kroonisesti sairaat ja raskaana olevat haluavat nauttia matkustamisesta.


Onnistunut loma alkaa huolellisesta suunnittelusta. Hyvät, tarkat neuvot, riittävät ehkäisevät toimet ja ajantasaiset tiedot maan turvallisuustilanteesta ovat kallisarvoisia kaikille matkaan lähtijöille. Muistettava on myös matkailijan suurimmat terveysriskit: turistiripuli, alkoholi, liikenne ja matkailijan seksitaudit.


Oikealla asenteella ja varautumisella pystymme suojaamaan terveyttämme ja lisäämään hyvinvointiamme sekä matkan aikana että sen jälkeen.


Turistiripulin ja muiden matkailijan infektioiden ehkäisystä saa tietoa Terveyskirjaston artikkelista Matkailijan infektiot.

Huolehdi rokotusasiat hyvissä ajoin ennen matkaa

Matkailun edellyttämä ohjaus, neuvonta, rokotus ja estolääkityksen aloitus ei edellytä kiireellistä hoitoa, joten ajanvaraus terveydenhuollon ammattilaiselle (lasten- ja aikuisneuvola, kouluterveydenhuolto, työterveys) kannattaa tehdä ajoissa noin 2 kuukautta ennen matkalle lähtöä.

Matkailijoiden rokotuksia tarvitsevat ulkomaille matkustavat tai ulkomaille työskentelemään lähtevät. Tarvittavaa rokotussuojaa voit tarkistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta, josta löytyy maittainen luettelo suositeltavista ja harkittavista rokotuksista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositus aikuisväestön rokotussuojasta. voit tarkistaa aikuisten kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat maksuttomat aikuisten rokotukset.

Matkailijan terveysopas . Opas käsittelee monipuolisesti matkailijan terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä aiheita. Se sisältää maakohtaisen luettelon rokotusvaatimuksista ja -suosituksista sekä malarian ehkäisystä.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat hoitoa, jos sairastut yllättäen.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla todistat oikeutesi lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Saat kortilla hoitoa, jos oleskelet tilapäisesti (esim. lomamatka) toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä ja sairastut äkillisesti tai joudut tapaturmaan siellä.

Muita hyödyllisiä linkkejä

Astma, allergia ja matkailu
Diabetes ja matkustaminen ulkomaille
Matkaan! - Diabetesliitto
Matkalle valmistautuminen
Matkalla - Ulkoasiainministeriö
Matkailu ja Hiv
Seksitautien riskitesti
Ulkoasiainministeriön sivusto, josta löydät hyviä vinkkejä matkustusturvallisuudesta.