+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Sosiaali ja terveys » Terveyspalvelut » Ajankohtaista » Tiedotteet » 2019 » Syyskuu » Suun terveys on tärkeää myös yleisterveyden kannalta

Suun terveys on tärkeää myös yleisterveyden kannalta

2.9.2019, klo 9:57

Viime vuosina on julkaistu useita tutkimustuloksia, joissa suun sairauksien yhteys yleisterveyden ongelmiin on pystytty todentamaan. Iensairauksien ärhäköitä bakteereja on löydetty sydän- ja aivoperäisissä ongelmissa. Huono suuhygienia ja suun tulehdukset ovat riskinä myös diabeteksen hoitotasapainolle.

Viimeisin tutkimus paljastaa myös nivelreuman ja iensairauksien yhteyden: hampaiden tukikudosten syvempää tulehdusta, parodontiittia, sairasti n. 80 % nivelreumapotilaista, kun verrokkiryhmästä 40 % sairasti parodontiittia. Myös pitkälle edenneet reikiintymisongelmat ovat riskinä yleisterveydelle, joskus alaposkihampaiden reikiintymisestä aiheutuvat turvotukset leviävät uhkaamaan hengitysteitä.

Muista siis harjata hampaat kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla, mieti, mitä, milloin ja kuinka usein laitat suuhusi ja palkitse itsesi ruokailujen jälkeen ksylitolilla. Suun ammattilaisten vastaanotoilla tehdään korjaavia ja ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, mutta se suurin vastuu suun terveydestä on jokaisella itsellään (ja lasten kohdalla huoltajilla), koska suun kotihoito pitää olla säännöllistä ja jokapäiväistä.


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on puolukka?

Kommentit

Ei kommentteja