+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Sosiaali ja terveys » Terveyspalvelut » Ajankohtaista » Tiedotteet » 2017 » Lokakuu » Suun terveydenhuollon jonoista

Suun terveydenhuollon jonoista

23.10.2017, klo 9:59

Seinäjoen kaupungin suun terveydenhuollon jonossa on tällä hetkellä 1200 aikuispotilasta. Oma henkilökunta purkaa jonoja ns. jononpurkuviikoilla, jotka ovat olleet käytössä jo kauan. Syksyllä 2017 on lähes kaikilla hammaslääkäreillä kolme jononpurkuviikkoa. Aiemmin nämä kolme jononpurkuviikkoa keväisin ja kolme syksyisin riittivät hoitotakuussa pysymiseen, mutta kiireettömään hoitoon hakeutuvien potilaiden määrä on ollut jatkuvassa nousussa (60–80 uutta potilasta laitetaan jonoon joka viikko). Muutamat Seinäjoen kaupungin hammaslääkärit, hammashoitajat ja suuhygienistit tekevät lisätöinä jononpurkua lauantaisin.
Oman toiminnan lisäksi Keskushammashoitolassa alkoi elokuussa ostopalvelujononpurku viikonloppuisin ja palvelun tuottavan firman kanssa on sovittu, että heiltä tulee kolme hammaslääkäri-hammashoitaja-työparia joka viikonloppu loppuvuoden 2017 aikana lukuun ottamatta joulun aikaa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on tehnyt päätöksen ns. Kerralla kuntoon –mallin käyttöönotosta alkuvuodesta 2018. Tavoitteena on tehdä potilaalle tutkimus ja kokonaishoito yhdellä hammashoitokäynnillä. Toki jos hoidontarvetta on paljon tai joudutaan tekemään poistoja tai aloittamaan juurihoito, niin hoidon toteuttamiseen tarvitaan jatkokäynti/-käyntejä.

Peruuttamattomat poisjäännit nakertavat hoitoonpääsyä edelleen. Niitä on n. 130–150/kuukausi eli yhden hammaslääkäri-hammashoitajatyöparin kuukausittaisen potilasmäärän verran. Tekstarimuistutuksiinkaan ei voi sokeasti luottaa, koska järjestelmässä on ollut aika ajoin katkoja. Siksi on tärkeää, että puhelimessa tai vastaanotolla annetusta seuraavasta vastaanottoajasta pidetään kiinni ja muistetaan tulla hammashoitoon sovitusti.

Jonottaminen hammashoitoon vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa, mutta kaupungin suun terveyden-huollon työntekijät tekevät parhaansa hoitoonpääsyn eteen. Akuutteja suun vaivoja varten on päivystyspalveluja vuoden jokaisena päivänä.


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Mikä on paikka, mistä lainataan kirjoja?

Kommentit

Ei kommentteja