+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Sosiaali ja terveys » Terveyspalvelut » Ajankohtaista » Tiedotteet » 2016 » Helmikuu » Seinäjoen Lihavuus laskuun -ohjelma leviää maailmalle

Seinäjoen Lihavuus laskuun -ohjelma leviää maailmalle

12.2.2016, klo 11:08

Ylipainoisten 1.-luokkalaisten osuus laski viime vuonna 8,7 prosenttiin.


Etelä-Korean Soul ottaa käyttöönsä lihavuuden vähentämiseen tähtäävän ohjelman Seinäjoen mallin mukaan.

Ohjelma toteutetaan Gangdongin osakaupungissa, jossa on noin 490 000 asukasta.
- Soulissa ohjelma kohdistuu alkuvaiheessa 7 -vuotiaisiin koululaisiin, sanoo Seoul Instituten vanhempi tutkija, tohtori Eunsook Moon.

Moonin mukaan Lihavuus laskuun -ohjelman vahvuus on yhteistyössä: ohjelmaa toteutetaan Seinäjoella osana perustyötä ja siihen ovat sitoutuneet kaupungin johto, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä liikuntapalvelut ja Seinäjoen kaupungin tekniikkakeskus. Tavoitteena on, että entistä harvemmasta lapsesta ja nuoresta kasvaa lihava aikuinen ja lihavuuteen liittyvät sairaudet myöhemmällä iällä saataisiin ehkäistyä.

Seinäjoen kaupunki on toteuttanut Lihavuus laskuun -ohjelmaa vuodesta 2013. Seinäjoen neuvolat ja koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto noudattavat yhtenäisiä käytäntöjä koko perheen terveellisten elämäntapojen edistämiseksi.

Määrätietoinen työ on saanut aikaan merkittäviä tuloksia lasten lihavuuden ehkäisyssä. Kun vuonna 2011 1.-luokkalaisista 14 prosenttia oli ylipainoisia, viime vuonna määrä oli laskenut 8,7 prosenttiin.


Hyviä tuloksia tukevat myös Liikkuva koulu -toimintamalli sekä koulujen ja päiväkotien terveellinen lounasruoka, joka sai Sydänliiton Sydänmerkin viime vuonna.

Liikkuva koulu innostaa lapsia liikkumaan koulupäivän aikana mahdollisimman paljon. Tämä tarkoittaa mm. pidennettyjä välitunteja, toiminnallista oppimista ja liian pitkien istumajaksojen välttämistä.

- Hyvät tulokset ja kansainvälinen kiinnostus ohjelmaamme kohtaan kannustavat Seinäjoen kaupunkia, päiväkoteja, kouluja, terveydenhuollon henkilökuntaa ja lasten vanhempia jatkamaan työtä, sanoo Seinäjoen kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Ulla Frantti-Malinen.

Seinäjoki tekee parhaillaan kartoituskyselyä, miten ohjelman tavoitteet ja lihavuuden ehkäisy toteutuvat henkilökunnan työssä ja kaupungin eri toimialoilla. Kysely tehdään yhteistyössä THL:n kanssa. Tulosten perusteella rakennetaan ohjelman jatkotoimenpiteet ja koulutusta henkilöstölle.

Lisätiedot:
hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Ulla Frantti-Malinen, p. +35850 566 2738
ulla.frantti-malinen@seinajoki.fi

Lue lisää:
WHO: Finland curbs childhood obesity
The Guardian: Inside the schools fighting chilhood obesity with fitnessLue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on mustikka?

Kommentit

Seinäjoki on saavuttanut läpimurron ja toimii kannustavana esimerkkinä sekä kansallisesti että kansainvälisesti.
Lämpimät onnittelut!

Matti Aksilasta 12.02.2016, klo 16:15
1