+
Tulosta
Etusivu

Kotikäynnit

Synnytyksen jälkeinen hoito sairaalassa on nykyään lyhyt. Kun äiti kotiutuu, hän on vielä toipilas ja vauvakin vasta totuttelee kohdun ulkopuoliseen elämään.

Äitiysneuvolasta tehdään 1-2 kotikäyntiä, tai terveydenhoitaja tapaa vauvaperheen neuvolassa. Äidin on hyvä sopia tapamisesta puhelimitse oman terveydenhoitajan kanssa mahdollisimman pikaisesti kotiutumisen jälkeen.

Tapaamisen yhteydessä seurataan äidin ja vauvan vointia ja toipumista sekä annetaan tarpeen mukaan imetys- ja vauvanhoito-ohjausta sekä ehkäisyneuvontaa. Äidin hoito äitiysneuvolassa jatkuu jälkitarkastukseen saakka, mutta vauva siirtyy kaksiviikkoisena lastenneuvolan hoitoon.

Äitiysneuvolan terveydenhoitaja antaa ensimmäistä lastaan odottavan perheen ja kuntaan muuttaneen odottavan uuden perheen yhteistiedot jo raskauden aikana tulevalle lastenneuvolan terveydenhoitajalle lastenneuvolan terveydenhoitajan raskaudenajankotikäynnin sopimista varten. Samoin äitiysneuvolan terveydenhoitaja antaa perheelle oman alueen lastenneuvolan yhteystiedot ja raportoi syntyneestä vauvasta lastenneuvolan terveydenhoitajaa.