+
Tulosta
Etusivu

Äitiysneuvolan vastaanottokäynnit

Vastaanotolle varataan aika etukäteen omalta terveydenhoitajalta, jonka yhteystiedot löytyvät tästä linkistä . Neuvolaan on hyvä soittaa pian sen jälkeen, kun raskaustesti on postitiivinen.

Ensimmäinen vastaanottokäynti sovitaan raskausviikoille 8-10. Tuolloin varmistetaan raskaus joko ultraäänellä tai sikiön sydänäänten kuuntelulla. Terveydenhoitajan vastaanotolla käydään raskauden aikana noin 6-12 kertaa ja lääkärin vastaanotolla 2 kertaa. Terveydenhoitajan ja lääkärin tekemän jälkitarkastuksen ajankohta on 7-8 viikkoa synnytyksen jälkeen. Odottavan äidin puoliso tai tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolakäynneille.

Vastaanotoilla annetaan henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa sekä huolehditaan äidin fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista. Lisäksi tehdään laboratoriotutkimuksia ja seurataan sikiön kasvua ja hyvinvointia.
Jos raskauden kulussa on ongelmia, tehdään tarvittaessa lähete äitiyspoliklinikalle tarkempiin tutkimuksiin.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa. Terveydenhoitaja antaa hakemiseen vaadittavan todistuksen. Raskauden aikana on mahdollisuus osallistua kahteen ultraääniseulontaan keskussairaalan äitiyspoliklinikalla. Lähete näihin tutkimuksiin tehdään ensimmäisellä neuvolakäynnillä.