+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Sosiaali ja terveys » Sosiaalipalvelut » Päihdepalvelut » Ajankohtaista » Tiedotteet » 2018 » Tammikuu » Seinäjoen lapset ja nuoret voivat pääosin erittäin hyvin

Seinäjoen lapset ja nuoret voivat pääosin erittäin hyvin

31.1.2018, klo 13:12

Kouluterveyskyselyn tulokset vuodelta 2017 julkistettiin Seinäjoella. Huumemyönteisyyden kasvu ja lisääntyneet mielialaongelmat huolestuttavat.

Lasten ja nuorten palveluverkosto ja Ehkäisevän päihdetyön työryhmä järjestivät maanantaina 29.1.2017 yhteisen infotilaisuuden Seinäjoen kaupungin lasten ja nuorten keskeisistä Kouluterveyskyselyn tuloksista vuodelta 2017.

Kysely toteutetaan joka toinen vuosi 8. ja 9. luokan sekä toisella asteella opiskelevien 1. ja 2. vuoden opiskelijoille lukioissa ja ammattioppilaitoksissa. Viime vuonna kysely tehtiin ensimmäistä kertaa myös alakouluilla 4. ja 5. luokan oppilaille ja heidän vanhemmilleen.

Kyselyn tulosten keskeisin viesti on myönteinen - valtaosa lapsista ja nuorista voi hyvin. Alkoholin ja tupakan käyttö on edelleen vähentynyt. Lasten ja nuorten sekä vanhempien välinen vuorovaikutus on pääosin kunnossa. Koulussa viihdytään hyvin, etenkin alakoulussa ja ammatillisissa opinnoissa.

Huolta aiheuttavat huumemyönteisyyden selkeä kasvu, joka ennustaa käytön lisääntymistä. Myös nuuskan käyttö on lisääntynyt ja myös tytöt käyttävät nuuskaa. Mielialavaihtelut- ja ongelmat ovat myös kasvussa etenkin nuorilla. Aiempina vuosina esille tullut kännykän, netin ja sosiaalisen median osuus lasten ja nuorten arjessa jatkaa kasvuaan ja sen mukana tulevat lieveilmiöt seuraavat mukana. Liikunta vähenee ja ruokatottumukset muuttuvat huonompaan suuntaan. Kiusaamista esiintyy puuttumisesta huolimatta sitkeästi, joskaan määrät eivät ole lisääntyneet. Kiusaaminen ei enää rajoitu kouluun vaan sitä tapahtuu netin välityksellä kaikkialla.

Kouluterveyskysely 2017 (pdf, 1.0 Mt)

Lisätietoja:
Erityisopetuksen rehtori Ville Järvi, ville.jarviseinajoki.fi
Törnävän koulun rehtori Kimmo Rantanen, kimmo.rantanenseinajoki.fi (alakoulujen 4. ja 5. luokkien tulokset)
Seinäjoen yhteiskoulun rehtori Jari Noponen, jari.noponenseinajoki.fi (yläkoulujen 8. ja 9. luokkien tulokset)
Kouluterveydenhoitaja Anne Ahonen, anne.ahonenseinajoki.fi (lukioiden 1. ja 2. vuosiluokkien)
Vararehtori Hellevi Lassila hellevi.lassilasedu.fi (ammatillisen koulutuksen 1. ja 2. vuosikurssin tulokset)Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on mansikka?

Kommentit

Enemmän kuulostaa siltä, että lapset ja nuoret voivat pääasiassa huonosti tai ainakin huonommin, olkoonkin, että alkoholia on korvattu muilla päihteillä, vuorovaikutusta muihin esiintyy ja koulukiusaamisen määrä ei ole lisääntynyt, vaikkakin vaikuttavuus pahentunut.

Outo otsikko 31.01.2018, klo 13:44
1