+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Seinäjoen kaupunki » Tietoa Seinäjoesta » Historia » Seinäjoki 150 vuotta

Seinäjoki 150 vuotta

Seinäjoen kunnallisesta itsenäistymisestä tuli kuluneeksi 150 vuotta vuonna 2018.

Ensimmäinen kuntakokous Seinäjoen itsenäistymisestä pidettiin 25.2.1868. Päätös sai kuitenkin lainvoiman vasta 30.7.1868, jolloin myös ensimmäinen kunnallislautakunta valittiin. Myös Nurmo ja Peräseinäjoki itsenäistyivät vuonna 1868. Sen sijaan Ylistaro oli itsenäistynyt jo kolme vuotta aiemmin.

Edellä mainittujen itsenäistyneiden kuntien 150 vuoteen mahtuu niin rauhanomaisia, kehitykseen ja tulevaisuuteen suuntautuneita vuosia ja vuosikymmeniä kuin kriisien ja taantumuksen aikoja.

Seinäjoella muistettiin ja juhlittiin paikkakunnan itsenäistymisen 150 vuotta eri tavoin. Esimerkiksi maakuntamuseo seurasi Seinäjoen itsenäistymiseen ja itsenäisyyden aikaan liittyviä tapahtumia välähdyksenomaisesti Facebook-sarjassa Seinäjoki 150 vuotta. Siinä kerrotaan myös vuoden 1918 tapahtumista ja Mannerheimin päämajasta Seinäjoella. Sarja käynnistyi sunnuntaina 4.2. jatkuen vuoden 2018 loppuun saakka.

Seinäjoen historiaan pääsee tutustumaan myös Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon Kivinavetan perusnäyttelyssä Mihinä me ollahan?. Mannerheimin päämaja 1918 oli esillä Suojeluskunta ja Lotta Svärd -museossa, ja Seinäjoen oppaat tekivät Mannerheimin ja päämaja -opastuskierroksia.

Valtuusto piti juhlaistunnon syksyllä.

Seinäjoki 150 vuotta -juhlaa vietettiin lokakuun 11. päivä. Juhlassa tutkailtiin Seinäjoen menneisyyttä 150 vuoden ajalta ja tätä päivää sekä tulevaisuutta. Juhlaesitelmän piti FT, professori Laura Kolbe. Hänen keskeisimpiin tutkimusalueisiin kuuluu muun muassa kaupunkihistoria. Laura Kolben opetus ja tutkimus liikkuvat kuitenkin laajalla alueella sekä ajallisesti että temaattisesti. Saimme nauttia myös upeasta ensiesityksestä. Äänisuunnittelija ja muusikko Sami Silén oli toteuttanut yhdessä eteläpohjalaisten valokuvaajien kanssa multimediateoksen. Siinä valokuva saa rinnalleen musiikin, joka on sävelletty teoksessa nähtäviä kuvia varten. Tässä taidekokemuksessa taiteenalat kertovat yhteistä tarinaa pohjalaisesta elämänmenosta – erityisesti tänä päivänä. Kurkistimme kuvallisesti myös menneisyyteen vuoden 1968 Seinäjoen kaupunkielämää kuvaavan filmin avulla.

Kaupunki haastoi kaikki seinäjokelaiset juhlistamaan kunnan merkkivuotta. Juhlinta voi tapahtua perheen parissa, koulussa tai työpaikalla. Se voi olla menneen muistelua, nykypäivän tallentamista tai viesti tulevaisuuteen. Oman muiston, arkipäivän kokemuksen tai juhlahetken voi jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tunnuksella #Seinäjoki150.
Lisätietoja:
Susanna Tyrväinen, museotoimenjohtaja, p. 06 416 2643, susanna.tyrvainen@seinajoki.fi.