+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Seinäjoen kaupunki » Kaupunki kehittyy » Pyöräilykaupunki

Pyöräilykaupunki

Seinäjoen kaupunki haluaa olla entistä parempi pyöräilykaupunki. Seinäjokelaiset pyöräilevät aktiivisemmin kuin Suomessa ja isommissa kaupungeissa keskimäärin, mutta tavoitteena on pyöräilyn kulkutapaosuuden kasvattaminen tulevaisuudessa. Pyöräilyn kulkutapaosuus on ollut Seinäjoella 11 prosenttia valtakunnallisen henkilöliikennetutkimuksen 2010–2011 mukaan. Kaupunki haluaa kasvattaa pyöräilemisen suosiota erityisesti arjen liikkumismuotona, koska pyöräilemisen avulla säästetään ympäristöä, rahaa ja paikoitustilaa, saadaan parempaa kaupunkiympäristöä sekä tuetaan arkiliikuntaa ja ihmisten terveyttä. Yleisin automatkan pituus Seinäjoella on 1-3 km, mikä osoittaa, että pyöräilyllä on kaupungissa paljon potentiaalia.

Kaupunki liittyi vuonna 2011 Pyöräilykuntien verkostoon. Verkoston tarkoituksena on edistää pyöräilyä ja kävelemistä arkiliikuntana ja kestävinä liikennemuotoina, sillä ne tuottavat hyvinvointia yksilölle, yhteiskunnalle ja ympäristölle. Pyöräilykuntien verkosto tarjoaa jäsenilleen tukea pyöräilyn edistämiseksi. Pyöräilyn edistäminen on huomioitu myös Seinäjoen kaupunkistrategiassa 2018-2025 osana kestäviä liikkumisen ratkaisuja ja kaupungissa on laadittu strategiassa esitelty pyöräilyn edistämisohjelma.

Seinäjoen kaupunki haluaa edistää työmatkapyöräilyä työnantajan roolissa. "Kaupunki haluaa kannustaa työntekijöitä terveyttä ylläpitävään liikuntaan. Pyöräily on mitä mainiointa arkiliikuntaa. Säännöllisenä se täyttää hyvin terveysliikunnan kriteerit", toteaa kehittämisjohtaja Erkki Välimäki. Kaupunki työnantajana osallistuu valtakunnalliseen pyöräilyviikkoon sekä kilometrikisaan. Henkilökunnalle on järjestetty opastusta pyöräilijöiden vaaranpaikoista, väistämissäännöistä sekä luvallisista pyöräilyreiteistä. Lisäksi kaupungilla on muutamia asiointipyöriä henkilökuntansa käytössä.

Pyöräilyn edistämisohjelma

Seinäjoelle laadittiin vuonna 2012 Liikenneviraston osarahoittamana pyöräilystrategia, joka on nimetty "Pyöräillen Seinäjoella". Strategia on visio vuoteen 2030 ja siinä kaupunki antaa kymmenen lupausta pyöräilyn olosuhteiden ja turvallisuuden parantamiseksi. Lupaukset liittyvät sekä infrastruktuuriin että muuhun pyöräilyn edistämiseen.

Pyöräilystrategia Pyöräillen Seinäjoella (pdf, 4.53 Mt)

Strategiaa päivitettiin kesällä 2018 hyväksytyssä Pyöräilyn edistämisohjelmassa 2018–2021, jonka tarkoituksena oli tuoda lisää konkreettisuutta ja käytännönläheisyyttä pyöräilyn edistämiseen Seinäjoella. Ohjelma jakautuu kolmen teeman alle: pyöräilyinfra, viestintä ja kampanjat sekä kehittäminen. Ne sisältävät tavoitteiden lisäksi toimenpiteet, vastuutahot sekä mittarit. Infran toimenpiteitä ovat muun muassa kevyenliikenteen alikulun rakentaminen matkakeskukselta Pohjaan sekä Seinäjoen rantaväylän pyöräteiden rakentaminen. Toimenpiteinä viestinnän ja kampanjoiden alla on esimerkiksi pyöräilyn turvallisuuden ja pyöräilytaitojen lisääminen sekä vuoden pyöräilyteko -palkinnon jakaminen. Kehittämisen alla olevia toimenpiteitä ovat muun muassa polkupyörien yhteiskäytön tai kaupunkipyöräjärjestelmän kehittäminen sekä monipuolisen elämyspyöräilyn ja maastopyöräilyn edistäminen.

Voit lukea lisää Pyöräilyn edistämisohjelmasta 2018-2021 täältä.


Suunnittelupäällikkö Keijo Kaistila

keijo.kaistilaseinajoki.fi

p. 06 416 2230, 040 754 1648