+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Seinäjoen kaupunki » Kaupunki kehittyy » Pyöräilykaupunki

Pyöräilykaupunki

Seinäjoen kaupunki liittyi v. 2011 Pyöräilykuntien verkostoon. Verkoston tarkoituksena on edistää pyöräilyä arjen liikkumismuotona, koska pyöräilyn terveys- ja ympäristövaikutukset ovat kiistattomat. Verkosto myös mahdollistaa aktiivisen kokemuksen vaihdon muiden pyöräilyä edistävien kaupunkien kesken. Pyöräilyyn panostamalla saadaan parempaa kaupunkiympäristöä, säästetään paikoitustilaa, rahaa ja ympäristöä sekä edistetään kansalaisten terveyttä. Olosuhteet ja turvallisuusseikat kaipaavat kuitenkin kohennusta.

Yleisin automatkan pituus Seinäjoella on 1-3 km, mikä olisi useinkin tehtävissä myös polkupyörällä. Kustannusvaikutuksista voi saada käsityksen lainauksesta: "Jos jokainen seinäjokelainen pyöräilisi edestakaisen matkansa seitsemän kertaa vuodessa autoilun sijaan, säästettäisiin bensiinikuluissa 352 651 euroa vuodessa." Seinäjokelaiset silti pyöräilevät aktiivisemmin kuin keskimäärin Suomessa, sillä 11 prosenttia tehdyistä matkoista taitetaan polkupyörällä. Tämä ilmenee valtakunnallisesta henkilöliikennetutkimuksesta vuodelta 2010-11.

Pyöräillen Seinäjoella

Seinäjoelle laadittiin v. 2012 Liikenneviraston osarahoittamana Pyöräilystrategia, joka on nimetty "Pyöräillen Seinäjoella". Strategia on visio vuoteen 2030 ja siinä kaupunki antaa kymmenen lupausta pyöräilyn olosuhteiden ja turvallisuuden parantamiseksi. Lupaukset liittyvät sekä infrastruktuuriin että muuhun pyöräilyn edistämiseen. Tavoitteena on nostaa kulkutapaosuutta lähitulevaisuudessa 15 %:iin ja myöhemmin vielä korkeammaksi.

Strategian esittämää liikenneympäristön parantamista toteutetaan vuosittaisen talousarviomäärärahojen puitteissa. Keskustan kehittämisen keinoin edistetään ydinkeskustassa pyöräilyn olosuhteita. Pyöräilyn asemaa parannetaan myös vireillä olevassa keskusta-alueen osayleiskaavassa (LINKKI) sekä v. 2008 valmistuneessa Seinäjoen liikenneturvallisuussuunnitelmassa (LINKKI).

Pyöräillen Seinäjoella (pdf, 4.53 Mt)
Seinäjoen kaupunki haluaa myös suurena työnantajana edistää työmatkapyöräilyä. "Kaupunki haluaa kannustaa työntekijöitä terveyttä ylläpitävään liikuntaan. Pyöräily on mitä mainiointa arkiliikuntaa. Säännöllisenä se täyttää hyvin terveysliikunnan kriteerit", toteaa kehittämisjohtaja Erkki Välimäki. Kaupunki työnantajana osallistuu valtakunnalliseen pyöräilyviikkoon sekä kilometrikisaan. Henkilökunnalle on järjestetty myös opastusta pyöräilijöiden vaaranpaikoista, väistämissäännöistä sekä luvallisista pyöräilyreiteistä. Kaupungintalon henkilökunnalla on käytössään myös asiointipyörä.


Suunnittelupäällikkö Keijo Kaistila

keijo.kaistilaseinajoki.fi

p. 06 416 2230, 040 754 1648