+
Tulosta
Etusivu

Uusi Taidehalli 2020

tiedote 24.5.2019

Visuaalisia maistiaisia Seinäjoen taidehallin tulevaisuudesta

Seinäjoen taidehalli on ajassa elävä nykytaidetoimija, jonka ohjelmaan kuuluvat näyttelyt, julkinen taide ja monipuolinen oheisohjelma. Taidehalli muuttaa uusiin tiloihin Seinäjoen Itikanmäellä sijaitsevaan Kalevan Navettaan saneerattavaan taide- ja kulttuurikeskukseen vuoden 2020 alkupuolella. Ovet Upankadulla sulkeutuvat 2.6.2019 ja noin 10 kuukauden mittaisen näyttelytauon aikana Taidehalli työstää muuttoon, remonttiin ja uuteen näyttelyohjelmaan liittyviä suunnitelmia. Nyt Taidehalli antaa vihjeitä tulevasta julkistamalla uudistuneen visuaalisen identiteetin sekä esittelemällä tulevia tiloja ja näyttelyohjelman linjauksia.

Visuaalinen identiteetti ammentaa maaseudusta

Seinäjoen taidehallin visuaalista ilmettä valittiin suunnittelemaan nuori kyky Sofia Pusa. Hän on helsinkiläinen graafinen suunnittelija, kuvittaja ja liikegrafiikan suunnittelija, joka on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista. Sofialla on monipuolinen tausta – hän on aiemmin mm. opiskellut Helsingissä ja Mexico Cityssä kauppatieteiden maisteriksi, työskennellyt strategisen viestinnän ja palvelumuotoilun parissa sekä tehnyt vapaaehtoistyötä Ecuadorissa. Nykyään hän työskentelee yrittäjänä visuaalisen viestinnän ja strategisen brändin rakennuksen parissa ja suhtautuu työhönsä intohimoisesti. Sofian asiakkaita ovat mm. ASUS, Helsingin Kirjamessut, Helsingin Sanomat, Ruisrock ja Valio ja hänen töitään on palkittu niin suomalaisissa (mm. Vuoden Huiput) kuin kansainvälisissä kilpailuissa (mm. ADC Awards, Applied Arts Design Awards). Inspiraatiosta uuden ilmeen takana Pusa kertoo:

"Seinäjoen taidehallin uusi ilme inspiroitui Taidehallia ympäröivästä maaseudusta. Taidehallin uudessa logossa Seinäjoen taidehallin alkukirjaimet S ja T yhdistyvät liikemerkiksi, joka viittaa leikkisästi aaltoilevaan peltomaisemaan sekä kaupunkia halkovan Seinäjoen mutkittelevaan muotoon."

Uudet tilat

Taidehallin uudistusta on työstetty pohtimalla, mitä tavoitellaan ja millä perusteilla uutta näyttely- ja oheisohjelmaa suunnitellaan. Lopputuloksena valmistuu strategia vuosille 2020–2025. Visiona on, että Seinäjoen taidehalli on rohkea ja verkostoitunut taidetoimija. Seinäjoen taidehallin uudet tilat Kalevan Navetassa käsittävät kaksi erilaista näyttelytilaa, yleisötyön käytössä olevan tilan, yhteiskäytöllä olevia työpaja- ja tapahtumatiloja sekä työ- ja varastotilat. Kaikkiaan Taidehalli omat tilat ovat kooltaan noin 1500 m².

Halli on Kalevan Navetan 2. kerroksessa sijaitseva näyttelytila. Halli on arkkitehtuuriltaan nimensä mukaisesti halli. Pinnat ovat betonia ja ajan kerrostumat näkyvät. Hallin ohjelma jakautuu pääosin 3 näyttelyyn vuodessa. Ohjelman suunnittelua tehdään Hallin osalta useamman vuoden aikajänteellä. Hallin ohjelmaan valitaan erityisesti eheitä kokonaisuuksia, tuodaan kiinnostavia ryhmiä ja konsepteja.
Vintti sijaitsee 3. kerroksessa. Katto nousee harjan kohdalla 6 metriin. Tilaa määrittävät puiset pinnat ja päädyn pyöreä ikkuna. Vintin ohjelma muotoutuu 3-6 näyttelystä, lisäksi Vintille suunnitellaan esittävän ja osallistavan taiteen oheisohjelmaa. Vintin ohjelmasuunnittelussa huomioidaan väljyys, nopean reagoinnin mahdollisuus, ohjelmaa ei lyödä lukkoon pitkäksi aikaa kerrallaan. Vintti on myös yhteistuotantojen toteutustila.

Tilojen luoman kontekstin lisäksi Seinäjoen taidehallin ohjelman suunnitteluun vaikuttavat maaseudusta ja urban - rural -rajapinnasta kumpuavat asiat, kysymykset ja ilmiöt laajana viitekehyksenä ohjelmasuunnittelussa ja kuratoinnissa. Taidehallin ohjelman suunnittelusta vastaa työntekijöistä koostuva ohjelmatiimi. Tiimin muodostavat näyttelykoordinaattori Sanna Karimäki-Nuutinen, projektikoordinaattori/ alk. 1.7.2019 taidetuottaja Pii Anttila, taidekasvattaja Elina Teitti ja näyttelymestari Miika Vainionkulma. Tiimi kutsuu taiteilijoita, työryhmiä, kuraattoreita ja muita tahoja suunnittelemaan näyttelyitä yhdessä tai tuo valmiita kokonaisuuksia Seinäjoelle. Myös open call -hakuja tullaan toteuttamaan.

Lue lisää oheisesta PDF-tiedostosta.

Seinäjoen taidehallin uudistuksen esittely (pdf, 2.35 Mt)

English information about the move and renewal of Seinäjoki Kunsthalle can be read in the presentation attached.

Kunsthalle Seinäjoki presentation (pdf, 2.27 Mt)

tiedote tammikuu 2019

Seinäjoen taidehalli sulkee ovet Upankadulla

Viimeinen kevät kellarissa –ohjelma juhlistaa mennyttä lähes 40 vuotta

Nykytaiteen näyttelytila Seinäjoen taidehalli on toiminut nykyisissä tiloissaan Upan kaupunginosassa lähes 40 vuoden ajan. Ensimmäinen näyttely kellarikerroksessa sijaitsevissa tiloissa avautui lokakuussa 1980. Nyt ollaan uuden edessä, kun uudistettu Taidehalli avaa vuoden 2020 alkupuolella Kalevan navettaan syntyvässä taidekeskuksessa. Kevät 2019 on viimeinen kevät kellarissa – näyttelytoiminta nykytiloissa päättyy kesäkuun alussa ja Taidehalli hiljentyy valmistelemaan muuttoa. Keväällä juhlistetaan pitkää taivalta Upankadulla ja jätetään jäähyväiset nykyisille tiloille. Viimeinen kevät kellarissa -otsikon alle koottu ohjelma koostuu näyttelyistä, tapahtumista ja historiikin julkaisemisesta

Tammi-helmikuussa esillä ovat Meidän tarinoitamme – nuoria eteläpohjalaisia taiteilijoita ja Uuden Studion Reetta Partasen Perintö. Näyttelyt hyvästellään 17.2. Finissage – näyttelyiden päätösjuhlassa taiteilijatapaamisten, musiikin ja tarjoilun merkeissä.
Jäljet – Seinäjoen taiteilijaseuran jäähyväiset Upankadulle on nykymuotoisen Seinäjoen taidehallin ja Seinäjoen Taiteilijaseuran viimeinen yhteistyöprojekti, nimensä mukaisesti jäähyväisnäyttely nykyisissä tiloissa. Näyttelyssä on mukana 17 taiteilijaseuran taiteilijaa. Näyttelyn kuratoi Anne-Maj Salin. Jäljet on esillä 23.2.–2.6.

Uudessa Studiossa nähdään 23.2.–28.4. ryhmänäyttely Beröring – Kosketus. Sekin tutkii eräänlaisia jälkiä: maalausta ja sen tekemistä, tutkimista ja kokemusta. Pro Artibus -säätiön tuottaman näyttelyn taiteilijat ovat Ville Andersson, Eeva-Riitta Eerola, Ilari Hautamäki ja Heidi Lampenius. Näyttelyn kuratoivat Mika Hannula & Juha-Heikki Tihinen.

4.5.–2.6. Uudessa Studiossa on viimeistä kertaa esillä Seinäjoen taiteen perusopetuksen, eli taidekoulu Luovaamon kevätnäyttely. Näyttely esittelee Luovaamossa vuoden aikana syntynyttä, ja lisäksi luovaamolaiset ovat ottaneet kantaa jäljet-teemaan.
Kevään muu tarjonta koostuu Jäljet-näyttelyyn liittyvistä Artist Talkeista, opastuksista, työpajoista ja toukokuun tapahtumakuukaudesta. Toukokuussa julkaistaan myös Taidehallin tähänastinen historiikki. Lisäksi Upankadun viimeistä avoinnaolokuukautta juhlitaan erilaisin tapahtumin ja laajennetuin aukioloin. Taidehalli haastaa myös yleisön pohtimaan, millaisia jälkiä Taidehallin toiminta on jättänyt melkein 40 vuoden aikana. Onko Taidehalli jättänyt minuun jälkiä? Entä Seinäjoelle, taiteeseen, yhteisöön, toisiimme?
Seuraa koko kevään monipuolista ohjelmaa nettisivuilta ja some-kanavista ja tule mukaan juhlistamaan viimeistä kevättä kellarissa!
www.seinajoki.fi/taidehalli
www.facebook.com/seinajoentaidehalli/
Instagram: seinajoentaidehalli

p.s. Näyttelytoiminnan tauon aikana Taidehallin tiimi paitsi valmistelee muuttoa ja suunnittelee uutta, mutta myös tuottaa julkiseen taiteeseen painottuvaa ohjelmaa kesän ja syksyn 2019 aikana. Kerromme lisää kevään kuluessa!


tiedote elokuu 2018

Uudistamme toimintaamme ja muutamme uusiin tiloihin!

Seinäjoen taidehalli uudistaa toimintaansa. Alkuvuodesta 2020 konkretisoituva uudistus näkyy ohjelmarakenteen muutoksena, muuttona uusiin tiloihin ja tavoitteena profiloitua lakeuden laidalla sijaitsevana ympäröivästä maaseudusta ja urban-rural -rajapinnasta ammentavana taidetoimijana.

Uusi ohjelma ammentaa maaseudusta

Aiemmin Taidehallin näyttelyohjelma on koostunut nykytaidetta yleisesti ja laajasti käsittelevästä näyttelytarjonnasta. Näyttelyitä on määrällisesti ollut paljon ja tiloja on voinut hakea avoimen haun kautta. Uudistuksen tavoitteena on toteuttaa karsitumpi, mutta sisällöllisesti vahvempi näyttelyohjelma. Karsitumpi näyttelyohjelma mahdollistaa monipuolisen ja elävän tapahtuma- ja työpajatarjonnan, julkiseen taiteeseen panostamisen ja monet muut taideprojektit ympäri kaupunkia.

Muutto vanhaan navettaan

Taidehallin uudet tilat ovat rakentumassa Itikan alueella sijaitsevaan Kalevan Navettana tunnettuun rakennukseen. Vanha navetta tarjoaa mielenkiintoisen viitekehyksen maaseutua käsittelevälle nykytaideohjelmalle. Saman katon alle tulee myös muita toimijoita, joiden kanssa syntyy monia synergiaetuja. Visiona on luoda valtakunnallisesti kiinnostava ja Seinäjoen kulttuuriprofiilia uudistava poikkitaiteellinen, matalan kynnyksen kulttuuritalo.

Kehittämistyö jatkuu

Uudistuksen taustalla on pitkä prosessi, joka alkoi osallistavista taidemuseokeskusteluista v. 2011 ja on jatkunut näyttelyiden tuotantomallia uudistamalla v. 2015 alkaen. Prosessiin ovat liittyneet niin Taidehallin tilakysymykset kuin pohdinnat konseptista ja profiilista. Uudistusta on työstetty Taidehallin omana työnä ja sidosryhmien kanssa keskustellen. Viimeisen vuoden aikana kehittämisen työkaluina ovat lisäksi olleet Maaseututaidemalli-kehittämishanke ja yhteistyö Finnish Art Agencyn kanssa. Tänä vuonna Seinäjoen taidehalli sai Suomen Kulttuurirahaston Museovisio -rahoituksen, jonka tuella uudistustyö jatkuu edelleen.

Tiedotamme uudistustyön vaiheista omilla nettisivuillamme, sosiaalisen media kanavissa ja tulemme järjestämään tilaisuuksia, joissa yleisö pääsee osallistumaan.

Tiedustelut:
Sanna Karimäki-Nuutinen
sanna.karimaki-nuutinenseinajoki.fi
p. 040 774 8560


Seinäjoen taidehalli

Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetta

Nyykoolinkatu 25, 60100 Seinäjoki