+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Kulttuuripalvelut » Seinäjoen taidehalli » Uuden Keskustorin taidekilpailu

Uuden Keskustorin taidekilpailu

Keskustorin taidekilpailu on päättynyt ja voittajat on valittu. Kilpailuehdotuksia tuli kaiken kaikkiaan 52 kappaletta. Kilpailun tulos julkistetaan tiistaina 24.10.2017. Palkitut teosehdotukset ovat esillä Seinäjoen Epstorilla 24.–31.10. Muut hyväksytyt teosehdotukset ovat nähtävillä Seinäjoen taidehallilla 25.–29.10. sen aukioloaikoina. Seinäjoen taidehalli on avoinna ke 11–19, to 11–17, pe 11–16, la–su 12–16.

Taiteilijat voivat noutaa teosehdotuksensa 1.–30.11. taidehallin aukioloaikoina tai erikseen sovittuna aikana. Teosehdotukset voidaan postittaa taiteilijoille, mikäli taiteilija maksaa lähetyskulut, esim. toimittamalla taidehallille postimerkein varustetun lähetyskuoren. Postittamisesta ja muista tiedusteluista noutoon liittyen voi olla yhteydessä sähköpostitse elina.teittiseinajoki.fi.

Noutamatta jätetyt teosehdotukset hävitetään noutoajan jälkeen.

1. palkinto: HORSMA

Risto Pentikäinen, Kuopio

Teoksen aiheena on Etelä-Pohjanmaan maakuntakukka, maitohorsma. Teos ei merkitykseltään viittaa mihinkään muuhun kuin luontoon, kasvuun ja itseensä. Teoksen tavoitteena on toimia alueen helposti tunnistettavana maamerkkinä, sekä tuoda iloa ja hyvää mieltä kaupunkilaisten, kaupungissa vierailevien ihmisten ja torilla kävijöiden mieliin.

Kukassa on neljä sydämen muotoista terälehteä, neljä pitkulaista verholehteä, kahdeksan hedettä palhoineen ja ponsineen sekä yksi avautunut emi, jotka ovat kiinni kukkapohjassa, joka jatkuu taaksepäin kapenevana vartena. Alimpana, maata vasten, torin näkyvän pintarakenteen alla on ristikkäiset teräspalkit, jotka pitävät teoksen paikoillaan ja oikeassa asennossa, Kohtisuoraan palkeista nousee pyöreä putki, jonka yläpäähän kukka on kiinnitetty. Putken ympärillä on 12 kulmainen pylväs. Koska kukan terälehtiin ja verholehtiin kohdistuu rasitusta tuulesta, on niiden rakenteeseen kiinnitetty erityistä rakenteellista huomiota. Lehdet ovat sisältä onttoja. Ne muodostuvat ulkoreunoistaan yhteen liitetyistä etu- ja takapinnoista. Lehtien sisällä on kennomainen tukirakenne. Teoksen kaikkien osien materiaali on teräs, pintakäsittelynä ruiskumaalaus.

2. palkinto: RAPAKKO

Sirpa Päivinen, Helsinki

Seinäjoki tunnettiin ennen kurakauppalana. Nimitys tuli siitä kun keskustan alueella tiet olivat pitkään päällystämättömiä vilkkaasta kauppatoiminnasta huolimatta. Huonolla säällä tiet olivat usein märkää kuravelliä ja täynnä vesilammikoita. Helpotusta kävelijöille tarjosivat siellä täällä olevat puiset jalkakäytävät. Seinäjoen kadut saivat 1960-luvulla asfalttipäällystyksen ja samaan aikaan alkoi myös vanhojen puutalojen purkaminen ja korvaaminen uusilla kivitaloilla. Keskustorin eli Vekseliaukion uuden rakentamisen myötä saattaa kadota torin laidalta myös viimeinen puutalo. Tähän kaupungin katujen, talojen ja torin menneisyyteen teosehdotukseni idea perustuu. Teos on pala menneisyyttä keskellä uudistettua Keskustoria. Se on moderni rekonstruktio menneestä ajasta, heijastuma ja samalla muistomerkki menneille vuosikymmenille.

Teos imitoi vesilammikoita, jotka ovat muodostuneet sateisella säällä kadun pintaan. Näiden lammikoiden pinnasta heijastuu mennyt kaupunki ja sen ihmiset. Teoksen kiiltävässä heijastuspinnassa sekoittuu sekä nykyhetki että historia. Teos sijoittuu kadun pintaan. Materiaalina käytetään graniittia tai vaihtoehtoisesti betonia. Lammikot kaiverretaan graniitin pintaan tai valetaan betoniin ja hiotaan kiiltäviksi. Kadonneen kaupungin heijastukset hiekkapuhalletaan kiiltävään pintaan. Kuvamateriaalina käytetään Vekseliaukion menneisyydestä kertovia kuvia. Teos sijoittuu suihkulähteen viereen ja siten sijoitus on optimaalinen. Lammikot voi nähdä osana vesielementtiä ja näin suihkulähde ikään kuin levittyy ympäristöönsä.

3. palkinto: PARVI

Kai van der Puij, Helsinki

Lintuparvi lehahtaa ilmaan pohjalaisella lakeudella. Seinäjoen uusi keskustori on saanut vieraakseen lintuparven, joka on juuri lähtemässä lentoon. Parvi voidaan nähdä rauhansymbolina ja -tuojana, ehkä myös sanoman välittäjänä. Se korostaa yhdessä tekemisen ja toimimisen voimasta, mikä liittää teoksen Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen.

Työ koostuu haponkestävästä teräksestä muotoon leikatuista paloista, joita yhteen kiinnittämällä ja taivuttamalla on luotu lintuparvea muistuttava kokonaisuus. Materiaalina käytetty metalli heijastaa ja peilaa itseään, muodostaen mielenkiintoisen parvimaisen kudelman. Teoksen peilaavat pinnat monistavat visuaalisesti parven tiheyden, jota korostetaan illan hämärtyessä keinovalolla. Teoksen sisään on mahdollisuus astua, jolloin lintuparvi ympäröi kokijan. Veistoksen heijastavia pintoja korostaa vesiallas. Altaan pohja päällystetään samoilla metallilevyillä, jolloin altaan kimalteleva efekti toimii vaikka vesi olisikin poistettu talven ajaksi.

Tunnustuspalkinto: MUINAISET KALAT

Riitta Kopra, Kaloinen

Teosehdotus Muinaiset kalat menee Seinäjoen historiassa hieman pidemmälle. Seinäjoen alue on muun Etelä-Pohjanmaan tavoin entistä meren pohjaa. Litorinameri peitti aluetta vielä 2000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Teoksessa kuvataan muinaisen merenpohjan kaloja, yhdistellen sekä olemassa olleita kaloja, että mielikuvitusta. Teos sijoittuu vesiaiheeseen, ja vesiaiheen reunoille sijoitetaan kaiuttimet, joista kuuluu meren kohinaa.

Tunnustuspalkinto: KUTSU

Laura Kauppinen & Sampo Malin, Riihimäki

Kutsu on installaatio, joka tarjoaa tilan luovuudelle. Se on veistosryhmä perusmuodoista, joka kutsuu ihmisiä tuottamaan oman teoksensa sen pintaan. Installaation voi ottaa omakseen graffiteilla, valotaiteella, esityksillä ja tulevaisuuden taidemuodoilla, joita emme osaa vielä edes nimetä. Teos on kuin juhlat, joihin jokainen halukas osallistuja tuo oman värinsä, äänensä ja energiansa. Ainoa pysyvä asia teoksessa on sen muoto. Teoksen pinta muuttuu ja kerrostuu uusien tekijöiden ottaessa tilan haltuunsa. Kutsu on julkinen teos, jonka sisään voi kävellä. Se on kokemus tilasta ja massoista. Samanaikaisesti se on galleria vapaalle taiteelle. Mitä sinä tekisit palloon, joka näyttää liikkuvan alamäkeen? Kuinka maalaisit kartion? Mitä jättäisit nähtäväksi vain niille, jotka astuvat kaaren alle?

Suurimman osan vuodesta Kutsu on avoinna vapaalle, väliaikaiselle taiteelle. Kerran vuodessa teoksen muutosta kutsutaan tekemään taiteilija tai taitelijaryhmä, joiden tehtävänä on luoda oma yhtenäinen kokonaisuutensa installaatioon. Kolmiulotteisista muodoista installoitu teos tarjoaa ainutlaatuisen tilallisen mahdollisuuden luoda uutta kuvaa kaupunkitilaan ja osallistua uudenlaisen julkisen teoksen toteuttamiseen.

Ensimmäisestä kuratoinnista vastaavat Kutsun tekijät ja se rahoitetaan osana teosbudjettia. Tulevina vuosina teosta kuratoivat kaupungin taidekokoelmasta vastaavat ammattilaiset. He voivat halutessaan ottaa kuntalaiset mukaan taitelijavalintoihin ja kuratointiin. Teosta ja siinä tapahtuvia muutoksia dokumentoidaan säännöllisesti. Dokumentoinnista vastaa kaupunki, mutta se voidaan toteuttaa myös yhdessä yhteisön kanssa, ja erityisesti tässä ajassa sosiaalista mediaa hyödyntäen.

Teos toteutetaan betonista, ja se vie kokonaan sille osoitetun 6x5,5 m alueen. Alustaosa valetaan valmiiksi taiteilijan toimesta. Teoksen valaisu hoituu alustaan upotetuilla neljällä valonheittimellä, jotka valaisevat muotoja alhaaltapäin. Valaisimien paikat suunnitellaan alan ammattilaisen kanssa, jotta ne valaisisivat riittävästi ja loisivat tarpeeksi dramaattisen lisävalaistuksen. Lisänä on torialueen yleisvalaistus. Installaation alustaosaan valetaan mahdollisesti sulanapitokaapelit, jos ne on sijoitettu myös ympäröivään torialueeseen/sivuavaan kevyen liikenteen väylään.

Kilpailuohjelma (pdf, 0.38 Mt) Kilpailuohjelma (docx, 0.53 Mt)

Kilpailuohjelman liitetiedostot

AR792C Asemapiirros 1-200 (pdf, 0.48 Mt) AR792C Asemapiirros A3 (pdf, 0.18 Mt) AR792C Havainnekuvat (pdf, 0.8 Mt) Aaltoja (pdf, 0.07 Mt)

Tutustu myös

www.meidanseinajoki.fi


Seinäjoen taidehalli

Upankatu 3

60100 Seinäjoki

p. 06 416 2390

taidehalliseinajoki.fi

Avoinna: (ma–ti suljettu)

ke 11–19

to 11–17

pe 11–16

la–su 12–16