+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Kulttuuripalvelut » Seinäjoen taidehalli » Olavi Suomelan teoksissa elämäntapahtumat muotoutuvat kuviksi

Olavi Suomelan teoksissa elämäntapahtumat muotoutuvat kuviksi

Hyvinkäällä asuva taiteilija Olavi Suomela kertoo näyttelystään ja työskentelystään:

“Näyttelyn järjestäminen Seinäjoen taidehallissa on useiden tuumailujen jälkeen toteutumassa. Syntyperäisenä virtolaisena pidän aiheellisena esittäytyä hieman laajemmalla teoskokoelmalla täällä kotitienoillani. 50:stä Etelä-Suomessa asutusta vuodesta huolimatta tunnistan edelleen kotiseudukseni Etelä-Pohjanmaan. Isoisäni puolelta Töysä ja isoäidin Halsua. Voin vieläkin kuulla korvissani isoisäni sanovan mm. "ei renkää teherä". Äitini ja hänen sukunsa on Parkanosta, sielläpäin lauseet olivat pitempiä.

Näyttelyyni olen valinnut teoksia ja teossarjoja vuosilta 1995-2016. Maalaustekniikoista minulle läheisimpiä ovat tempera-, pastelli- ja hiilimateriaalit. Näiden materiaalien piirustukselliset ominaisuudet sopivat teosteni aiheiden ja käyttämieni maalauspohjien, paperien ja kankaiden, kanssa hyvin yhteen.

Työskentelyni käynnistäjinä ovat usein tapahtumat tai asiat. Niiden hahmottuminen teosten sisällöiksi voi kestää jopa vuosia. Nopeasti piirretty muistilappu, runo, jokin laulu, muisto tai mielentila, voi synnyttää oivalluksen teoksen sisällöksi. Tästä esimerkkinä kolmiosainen teossarja "Pitkä varjo" vuodelta 2002. Luonnoksen tein joskus 70 –luvulla, kun näin aamuauringossa kotitaloni varjon. Löydettyäni luonnoksen myöhemmin, juolahti mieleeni talon varjon osoittavan vertauskuvallisesti sen varjon minkä koti meihin jättää. Mitä varjo itse kullekin on, sen voi vain tietää kukin meistä.

Tapahtumien ja ajatusten muotoilu kuviksi vaatii etsimään niitä ilmentävät muodot ja värit.

Niitä tarjoaa myös luonto. Sen vuodenajat näyttää loputtoman värien, muotojen, valojen ja varjojen muuntelun. Niiden tarkastelu kuvataiteen keinoin rikastuttaa ja rentouttaa ilmaisua.

Uusi kuvakieli voi löytyä avaamalla tarkastelukulma luonnonmuotoihin ja väreihin.

Maisema-aiheissani tekotapa on useimmiten pastelliliidut ja karhennettu paperipohja. Pastelliliiduilla maalaaminen on teknisesti nopeaa, jälki on valovoimainen ja haluttaessa ilmava. Olen mieltynyt varhaiskevään sävyjen herkkyyteen ja myös syksyn ruskan syvään kypsyyteen."


Näyttely on esillä Taidehallin näyttelysaleissa 15.10.-20.11.2016


Seinäjoen taidehalli

Upankatu 3

60100 Seinäjoki

p. 06 416 2390

taidehalliseinajoki.fi

Avoinna: (ma–ti suljettu)

ke 11–19

to 11–17

pe 11–16

la–su 12–16