TRISKELE! tuo yhteen kolme pohjoisen taiteilijaa

Seinäjoen taidehallin näyttelysaleissa avautuva TRISKELE! on kolmen Pohjois-Suomessa asuvan ja työskentelevän taiteilijan yhteisnäyttely. Näyttelyssä nähdään Marjo Hyttisen valokuvia ja grafiikkaa, Kalle Nurmisen installaatioita ja Pirjo Nykäsen valokuvia, maalauksia ja animaatiota. Jokaisella on taiteessaan oma näkökulmansa ja lähtökohtansa, mutta yhtymäkohtia voidaan löytää mm. globaalien aiheiden, kulutuksen ja hyvinvoinnin kääntöpuolen ja luonnontilan muutoksien käsittelyssä. Triskele on antiikin taiteesta lähtevä vertauskuva, kuvio, jossa yhdistyy kolme samasta pisteestä lähtevää polvekasta viivaa tai polvesta koukistunutta ihmisen jalkaa. Kuviolla on symbolinen ja vertauskuvallinen merkitys.

Kuvataiteilija, taidegraafikko ja valokuvaaja, TaM Marjo Hyttinen (s. -66) asuu ja työskentelee Perä-meren, Kemijoen ja Jokisuun leikkauspisteessä. Hän tuo näyttelyyn Traces – Muuttuva maisema –sarjan, jonka lähtökohta on maiseman reuna-alueiden muuttuva typografia. Esteettiset vesialueet, metsiköt, vaarat ja tunturit ovat muuttuneet Hyttisen maisemakuvastossa hyvinvoinnin kasautumien taltiointiin. Kuvaamisen kautta esiin nousee arjen visuaalinen taustamaisema. Valokuvista ja grafiikanvedoksista koostuva sarja käsittelee kulutuksen ja hyvinvoinnin kääntöpuolta, häviämätöntä roskaa ja kertautuvia jäteröykkiöitä. Kuvat ottavat kantaa, mutta samanaikaisesti niissä on läsnä ristiriita, joka muuttaa ympäristörasitteet ja kasautumat kauneudeksi. Jokainen meistä on osa tätä ristiriitaista prosessia, jossa hyvinvoinnin vaatimus ja taakka kohtaa ympäristön rajat. Huomisen maisema muuttuu ja kasautuu taustalla. Sen massan karua volyymia ei voi paeta tai kuvitella pois. Traces -sarjan teokset ovat olleet esillä valokuvina ja fotogravyyreinä sekä Suomessa että ulkomailla. Hyttinen kertoo: "Teokseni käsittelevät maisemassa olemista. Maisema on minulle ajattelun tila. Teen matkaani jälkikuvien keinoin ja dokumentoin arkea alleviivausta häivyttäen. Maisemassa kulkemisen ja olemisen kokemus on muuttunut ajatukseksi, jonka tiivistän kuvallisiksi tulkinnoiksi. Etsin ja kerään arjen visuaalisia jälkiä, joista maisemaherkkyys nostaa esiin uusia tasoja."

Kuvataiteilija, lavastaja Kalle Nurminen (s. -65) työskenteli 15 vuotta Kemin kaupunginteatterin lavastajana, vuodesta 2015 alkaen siirtynyt Oulun kaupunginteatteriin. Hän on tehnyt myös elokuvalavastuksia. Nurmisen kuvataiteellinen työskentely on sukua lavastajan ammatille; hän rakentelee erilaisista materiaaleista ja tekee tilateoksia. Taidehallin näyttelyyn tulee esille mm. sekatekniikalla koottuja romupeilejä ja leluinstallaatio. Nurminen kertoo: "Maalaamisen sijaan olen huomannut viihtyväni plastisen rakentamisen parissa. Valmiin materiaalin hyödyntäminen ja sen eteenpäin työstä on ehkä tullut teatterin puolelta, osaksi omaa tekemistä. Teoksieni aiheet ovat globaaleja. Huoleni maailman tilasta on kestettävä huumorin kautta. Siksi lelut ja leikki toimivat hyvänä materiaalina, myös symbolina, minkä perinnön siirrämme tulevaisuuteen. Lähellä sydäntäni on myös ja katutaide ja muotoilu."

Taidemaalari, valokuvataiteilija Pirjo Nykänen (s. -57)asuu ja työskentelee Kemissä. Hän tuo TRISKELE! –näyttelyyn maalauksia, valokuvateoksia ja valokuva-animaatioita parilta viime vuodelta. Yhdistävä tekijä maalauksissa ja valokuvateoksissa on luonto, luonnontilan muutokset ja ihmisen läsnä olevuus. Valo ja valon luomat tilat ovat Nykäsestä kiinnostavia ja työskentelyäni jaksottaa voimakas vuodenaikojen muuttuminen ja maiseman horisontti. Nykänen kertoo työskentelystään: "Maalaamisen vastapainona olen valokuvannut paljon. Valokuvateosten tekniikkana on ollut pitkä valotusaika. Viime syksyn kuvasin ulkona metsässä ja meren rannalla. Sen jälkeen aloin rakentaa niistä liikkuvia kokonaisuuksia. Syntyi animaatioita, jotka ovat ensi kertaa esillä. Maalauksissa on useita öljyvärikerroksia ja upotan niihin myös kankaita. Kangasmaiset palttinakuviot elävöittävät struktuurinomaista maalauspintaa."

Marjo Hyttinen, Kalle Nurminen & Pirjo Nykänen: TRISKELE!, maalauksia, grafiikkaa, valokuvia, tilateoksia, animaatiota. Näyttely on esillä saleissa 1-4 5.3. - 8.5.2016.


Seinäjoen taidehalli

Upankatu 3

60100 Seinäjoki

p. 06 416 2390

taidehalliseinajoki.fi

Avoinna: (ma–ti suljettu)

ke 11–19

to 11–17

pe 11–16

la–su 12–16