Soulsisters - kahden sielunsiskon teoksia

Taidehallin Studiossa avautuu Niina Keltamäen ja Eila Pajulan näyttely Soulsisters. Esillä on kahden sielunsiskon teoksia eri tekniikoin toteutettuna. Koskenkorvalla asuvan Keltamäen päämateriaali on käsintehty paperi, teoksille tunnusomaista on kerroksellisuus, erilaiset pinnat ja rakenteet. Tamperelainen Pajula on tehnyt näyttelyyn maalaussarjan "Ennen meitä", joissa aiheet ovat haipumassa ajan kerrosten alle.
Keltamäki ja Pajula ovat pitäneet vuosien aikana useita yhteisiä näyttelyitä. Taiteilijat asuvat kaukana toisistaan ja tekevät työtä tahoillaan. Kun näyttelyn pystytyksen hetki tulee ja työt kohtaavat toisensa ensimmäisen kerran, he toteavat aina, "että olemme jonkinlaiset sielunsiskot". Molempien käyttämät tekniikat perustuvat struktuuriin, syvyystilojen luomiseen ja katsojalle jäävään tulkinnanvaraan.

Niina Keltamäki kertoo: "Teosteni aiheet käsittelevät useimmiten ihmisenä olemista. Aiheet kumpuavat alitajunnasta, muistikuvista, tunteista ja kohtaamisista. Luonto ja eläimet ovat myös usein läsnä teoksissani. Päämateriaalini on käsintehty paperi. Käsinvalmistetun paperin tekemisessä on jotakin kiehtovaa, se

on lähes meditatiivinen, hidas prosessi. Paperissa minua kiehtoo sen herkkyys, sitkeys ja voimakkuus. Paperi on myös haastava materiaali, sillä on oma tahtonsa. Yhdistelen erilaisia materiaaleja ja tekniikoita toisiinsa ja muokkaan materiaaleja haluamaani muotoon. Työskentelytapani on fyysinen ja intuitiivinen, käsialani on rouheaa ja viivani elävää. Taiteen tekeminen on minulle yhtä luonnollista kuin syöminen tai nukkuminen, en osaisi elää ilman sitä. Teokseni ovat eräänlaisia päiväkirjamerkintöjä ja havaintoja elämästä."


Eila Pajula kertoo työskentelynsä kehittymisestä: "Kuvataiteessa lähtökohtani alkujaan oli tarkkuus. Kävin grafiikkatunneilla piirtämässä elävää mallia. Värien käyttö oli minulle täysin vierasta. Elin musta-valkoisuuden keskellä, kunnes sain tädiltäni lahjaksi laatikon öljyvärejä. Siinä vaiheessa hiili ja lyijykynä lensivät romukoppaan ja värien maailma aukeni huikeana eteeni. Nykyisin käytän pääsääntöisesti akryylivärejä, akryylimustetta ja lisänä töissä erilaisia luonnonmateriaaleja, kuten hiekkaa ja puulastua. Työni ovat kulkeneet aikojen saatossa yhä abstraktimpaan suuntaan. Tärkeintä on saada tehdä maalauksia ilman ulkopuolisia vaikutteita. Vierastan annettuja raameja ja aiheita; näkemisen vapaus on hallitseva vaade."Niina Keltamäki ja Eila Pajula: Soulsisters, sekatekniikkateoksia. Näyttely on esillä Studiossa 5.3.-7.4.2016.


Seinäjoen taidehalli

Upankatu 3

60100 Seinäjoki

p. 06 416 2390

taidehalliseinajoki.fi

Avoinna: (ma–ti suljettu)

ke 11–19

to 11–17

pe 11–16

la–su 12–16