+
Tulosta
Etusivu

7. luokat

Työpajat

7. luokkalaisille Rytmiraitti tarjoaa monipuolisia työpajoja. Työpajat toteutetaan kevätlukukaudella 2010, viikolla 3. Oppilaat kiertävät koulupäivän aikana luokittain työpajoissa. Työpajat ovat oppitunnin pituisia eli 45 min/työpaja ja ne toteutetaan keskitetysti alueen yläkouluilla:

ma ja ti 18.-19.1.2010 Seinäjoen Lyseolla
ke 20.1.2010 Seinäjoen Yhteiskoululla
to ja pe 21.-22.1.2010 Nurmon yläkoululla (Ylistaron ja Toivolanrannan yläkoulujen seiskat osallistuvat täällä)

Rytmit

Mitä rytmi on? Mihin rytmiä tarvitaan? Mitä voi kutsua rytmiksi? Työpajassa oma keho on soitin muiden joukossa. Opetellaan soittamaan erilaisia rytmejä käyttäen apuna erilaisia soittimia ja luodaan monesta yksilöstä yksi suuri soitin. Työpajassa iloitaan yhdessä tekemisestä ja rytmien ihmeellisestä maailmasta.

Ohjaajana on muusikko Varpu Kivekäs.

Varpu on opiskellut Länsi-Lapin pop/jazz konservatoriossa yhtyemuusikoksi pääinstrumenttinaan laulu ja sivuinstrumenttinaan rummut.

Laulu

Rytmimusiikin laulamisen estetiikka on erilainen kuin esimerkiksi klassisessa laulussa. Rytmimusiikilla tarkoitetaan esimerkiksi pop, rock, heavy, soul, blues, jazz – tyylilajeja. Miten löydän oman persoonallisen ääneni, jolla haluan ilmaista itseäni? Miten saada omaan lauluääneen erilaisia saundeja ja efektejä - ja muodostaa niitä ääntä vahingoittamatta? Laulutyöpajassa tutustutaan tyypillisiin rytmimusiikin laulusaundeihin sekä opetellaan hengitystekniikkaa erilaisilla harjoituksilla ja laulamalla.

Ohjaajina laulaja Anne Vihelä ja laulaja-pianisti Jesse Kaikuluoto.

Anne on opiskelijana Sibelius-Akatemian rytmimusiikin maisterikoulutuksessa. Hänellä on oma Anne Vihelä Band, jonka ohjelmistoon kuuluu sielukkaita sovituksia pop/soul & countryrock- helmistä mm. Sheryl Crowlta, Carole Kingiltä, Stevie Wonderilta ja Aretha Franklinilta. Ryhmä keikkailee tilaisuudesta riippuen joko triona tai koko bändillä. Omia laulujakin tehdään ja esitetään yhteistyössä oman bändin ja muiden muusikoiden kanssa. Anne laulaa myös useissa musiikkiteatteri-produktioissa ja esiintymiskokemusta löytyy mm. Suomen euroviisukarsintojen finaalista vuonna 2005.

Tanssi

Tanssin työpajassa tutustutaan liikkeeseen ja rytmiikkaan mm. improvisaatioon pohjautuvilla harjoitteluilla, peleillä ja leikeillä. Työpajassa ohjeistetaan mm. liikelaatujen sekä tasojen käyttöä. Liikemateriaalia rakennetaan yhdessä nuorten kanssa.

Ohjaajana tanssija ja tanssinopettaja Susanna Lehto.

Susanna on opiskellut Turun konservatorion tanssilinjalla, opettanut tanssia useissa eri tanssikouluissa Etelä-Suomessa ja toiminut tanssijana mm. Tanssiteatteri Raatikossa. Syksyllä 2009 hän perusti Seinäjoelle oman tanssikoulun, Tanssistudio pro dance & ballet.

Soitinrakennus 1

Maanantai 18.1.
Työpajaa ohjaa soitinkeksijä ja äänitaiteilija Petri Loues.

Soitinrakennus 2

Tiistai-perjantai 19.-22.1.

Työpajassa opetetaan tekemään helppoja soittimia luonnon- ja uusiomateriaaleista kuten esim. pitkähuilu, okariinat, mehupillioboe, ruokopilli sormipiano, tanssihelistimet, sadekeppi puhuvarumpu, täryväkkärä jne. Työpajassa voi myös tuulettaa perinteistä musiikkiajattelua: musiikin ei tarvitse olla nuoteista soittamista eikä estraditaidetta – se voi olla myös seikkailua ja äänillä leikkimistä, niin kuin se on alun perin ollutkin.

Ohjaajana muusikko ja soitinrakentaja Mikko Perkoila.

Mikon ura levyttävänä taiteilijana on kestänyt jo 30 vuotta. Soitinrakennuksen saloihin Mikko alkoi vihkiytyä vuonna 1983 ja vuoteen 1992 mennessä syntyi tuhansia kanteleita ja perinnesoittimia. Soitinrakennus jäi ahkeran keikkailun vuoksi, mutta mielessä pyörivät uudet soitinideat. Käynti Mosambikissa vuonna 1998 ja soitintyöpajan pitäminen paikallisten soittajien kanssa opetti konkreettisesti sen, miten paljon voi tehdä vaikkei saatavissa ole juuri mitään. Mikon toimenkuvaan kuuluvat keikkailun lisäksi perinnesoittimien (mm. kanteleiden ja jouhikoiden) rakentaminen tilauksesta ja erityisesti uusiosoittimien rakentamiseen keskittyvät työpajat.

Kansanmusiikki

Työapajassa tutustutaan suomalaiseen kansanmusiikkiin laulaen, soittaen ja rytmin kautta. Työpajassa opitaan tietämään kansanmusiikissa käytettävät perussoittimet ja saadaan vinkkejä yksinkertaisten soittimien valmistukseen.

Ohjaajina FM Timo Saarimäki ja amk-musiikkipedagogi Silja Kervinen.

Timo Saarimäki on sekä luokan- että musiikinopettaja ja hän toimii koulunjohtajana Topparlan koululla. Vuodesta 1976 Timo on tehnyt tanssikeikkaa ja säestänyt n. 180 suomalaista ja ruotsinsuomalaista artistia. Kansanmusiikkikärpänen puri tanhusäestyksen kautta Alavuden Jokivarren Ns:lla. Säestäminen onkin se, minkä puolesta Timo liputtaa, sillä hän voitti vuonna 1993 säestämisen suomenmestaruuden harmonikalla. Nykyisin hänen säestyspalvelujaan käyttävät lähinnä tangokuninkaalliset. Näitä keikkoja Timo tekee omaksi virkistyksekseen siten kun hyvältä tuntuu. Järjestöpuolella hän toimii eteläpohjalaiset Spelit kansanmusiikkiyhdistys ry:n sihteerinä ja hallituksen varajäsenenä Suomen kansanmusiikkiliitossa.

Silja Kervinen os. Palomäki on valmistunut kansanmusiikkipedagogiksi Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulusta Kokkolasta. Pääaineenaan Siljalla on laulu, mutta lisäksi hänen käsissään soivat myös klarinetti, nokkahuilu, harmoni ja pienkanteleet. Omaksi intohimokseen hän mainitsee laulusovitusten väsäämisen, klezmer-musiikin ja lavatanssit. Siljaa on voinut nähdä esiintyjänä ja opettajana useissa eri paikoissa. Mm. Kyläpelimannit-kiertueen avustajana ja kulttuuri-kisojen tuomaristossa. Tällä hetkellä hän toimii freelancer opettajana Seinäjoelta käsin, opettaen laulua ja Lipparit kansantanssiryhmän bändiä. Siljan opetuksessa tartutaan rohkeasti kansanmusiikkiin laulamalla ja soittamalla. "Kun minä laaksos laulelin, niin maakin lellahteli"

Äänimaisema

Työpajassa luodaan äänimaisema kuvasarjan perusteella. Kuvien pohjalta tehdään joko kuviteltu tai todellinen reitti, esimerkiksi koulumatka kodista kouluun. Kuvat esittävät erilaisia kohteita, joita matkalla voi nähdä ja ennen kaikkea kuulla. Oppilaat "kulkevat reitin" tuottaen samalla kuviin liittyviä ääniä suullaan, kehollaan, ym. apuvälineillä. Toteutettu äänimaisema nauhoitetaan.

Ohjaajana on Seinäjoen lyseon musiikinopettaja, musiikin maisteri Harri Mäkinen.

Konserttikäyttäytymisen opas

"Voiko sinfoniakonserttiin mennä shortseissa?

Saako rokkikonsertissa laulaa mukana?

Pieni konserttikäyttäytymisen opas antaa vastauksen näihin ja moniin muihin visaisiin konserttikäyttäytymistä koskeviin kysymyksiin. Se toimii keskustelun pohjana ja työvälineenä aihetta käsittelevälle opettajalle. Materiaali sisältää myös tehtäviä, joita oppilaat voivat ratkaista itsekseen tai ryhmätyönä."

Oppaan materiaalin on laatinut Jaakko Laakso.

Pieni konserttikäyttäytymisen opas (pdf, 0.1 Mt) Pieni konserttikäyttäytymisen opas (ppt, 0.32 Mt)

Seinäjoen kaupunki

Kulttuuripalvelut

PL 215

60101 Seinäjoki

kulttuuriseinajoki.fi
p. 06 416 2111 (vaihde)

***

Kulttuuri jättää jäljen!