+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Kulttuuripalvelut » Ajankohtaista » Tiedotteet » 2019 » Joulukuu » Seinäjoen kaupungin kulttuuripalkinto ja Vuoden urheilija -palkinto

Seinäjoen kaupungin kulttuuripalkinto ja Vuoden urheilija -palkinto

6.12.2019, klo 15:00

Seinäjoen kaupungin perinteiset kulttuuri- ja Vuoden urheilija -palkinnot jaetaan itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12. Seinäjoki-salissa. Kulttuuripalkinto myönnetään elokuvatuottaja, yrittäjä Janiv Oskárille. Vuoden urheilija -palkinnon saa yleisurheilija Petteri Peitso.

Kulttuuripalkinto elokuvatuottaja Janiv Oskárille

Seinäjoen kaupungin hyvinvointilautakunta myöntää Seinäjoen kaupungin kulttuuripalkinnon elokuvatuottaja Janiv Oskárille. Tänä vuonna kulttuuripalkinnolla halutaan nostaa esiin erityisesti kulttuurin ja taiteen tekijöiden työskentelytapoja ja -mahdollisuuksia. Taiteen ja kulttuurin parissa työskentely ei välttämättä ole aina sidoksissa paikkaan. Nykypäivän yhteydet ja tekniikka mahdollistavat kulttuurin tekemisen ja kulttuuriyrittäjänä toimimisen uskottavasti missä päin maailmaa tahansa. Lisäksi palkinnolla halutaan nostaa esiin kulttuurilajeista elokuva ja kotiseututyö.

Janiv Oskár on ohjannut mm. palkitun Teräsvaari-dokumentin yhdessä Terhi Romon kanssa ja säveltänyt musiikkia useille eri yhtyeille, lyhytelokuviin ja mainoksiin. Oskár on kehittänyt myös Seinäjoen paikallismenneisyyttä esiin nostavan Muistojen Seinäjoki -konseptin ja käynnistänyt Seinäjoen seitsemän ihmettä -projektin. Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Jesse Luhtala perustelee valintaa seuraavasti: "Elokuvatuottaja Janiv Oskár on uudistanut iloksemme kaupunkimme kotiseututyötä ja tuonut siihen uuden muodon. Oskárin tekemät laadukkaat dokumenttielokuvat ovat tuoneet meidän kaikkien lähelle mielenkiintoisia Seinäjoen historiaan liittyviä kohteita ja ilmiöitä, sellaisiakin joita katsoessaan kokee aitoa hämmästystä omasta kotikaupungistaan. Hänen töistään huokuu arvostus Seinäjoen alueen luontoa ja rakennuksia kohtaan."

Vuoden urheilija on Petteri Peitso

Seinäjoen kaupungin hyvinvointilautakunta myöntää Vuoden urheilija -palkinnon yleisurheilija Petteri Peitsolle. Vuoden urheilijaksi valitaan lajinsa yleisen sarjan suomenmestaruuden voittanut ja mahdollisesti kansainvälisesti menestynyt urheilija, jonka asuinpaikka on Seinäjoki. Palkinnonsaajaksi valitaan henkilö, joka on urheilussa näkyvästi esillä ja toimii esimerkkinä nuorisolle omassa lajissaan. Palkinto voidaan myöntää myös joukkueelle tai seuralle.

Lautakunta kuvailee Petteri Peitsoa lajissaan loistavaksi esimerkiksi sinnikkyydestä ja innokkaasta harjoittelusta fyysisistä esteistä huolimatta. Seinäjoella asuva Peitso edustaa Seinäjoen Seudun Urheilijoita ja kilpailee näkövammaisten parayleisurheilussa.
Peitso sijoittui vuoden 2019 parayleisurheilun Dubain MM-kisoissa kahdeksanneksi sokeiden F11-luokan kiekonheitossa ja yhdenneksitoista kuulassa. Aiemmin Peitso on saavuttanut arvokisamitaleita kilpailtuaan heikkonäköisten luokassa. Näkökykynsä jo lapsena menettänyt Peitso siirtyi F11-luokkaan, kun näkö alkoi entisestään heiketä. Viime vuosina Peitso on keskittynyt heittolajeihin ja tavoitteena on päästä edustamaan Suomea paralympialaisissa. Vuonna 2020 urheilijan on tarkoitus pitää pitkä etelän leiri talvella, kiertää kesän aikana GP-sarjan kisoja Euroopassa ja käydä valmistava leiri syksyllä ennen arvokisoja lähellä kisapaikkaa joko Koreassa tai Japanissa.

Peitson yleisurheilusaavutukset
2007 F13 kiekko MM-pronssi
2009 F13 kuula EM-kulta
2011 F13 kuula MM-hopea, kiekko MM-pronssi, maalipallo EM-kulta
2013 F12 kiekko MM neljäs sija
2014 F12 kiekko EM seitsemäs sija, maalipallo MM-hopea
2015 F12 kiekko MM yhdeksäs sija, maalipallo EM-hopea
2018 F11 kiekko EM neljäs sija
2019 F11 kiekko MM kahdeksas sija, F11 kuula MM yhdestoista sija

Vuosittain jaettavien kulttuuripalkinnon ja Vuoden urheilija -palkinnon tarkoituksena on tukea ja edistää seinäjokelaista ja eteläpohjalaista sivistystyötä ja palkita lajissaan onnistuneita urheilijoita. Kummankin palkinnon suuruus on 3 600 euroa. Asukkaat ovat saaneet ehdottaa kulttuuripalkinnon saajaa verkossa. Vuoden urheilija -palkintoa saavat paikalliset urheiluseurat. Aiempia palkinnonsaajia ovat kulttuuripalkinnon osalta mm. Laitakaupungin orkesteri, tapahtumatuottaja Teemu Tuuttila sekä kuoronjohtaja Suvi Lehtimäki ja urheilijapalkinnon osalta painija Petra Olli, Seinäjoen jalkapallokerho ja pesäpalloilija Jukka-Pekka Vainionpää.

Lisätietoa kulttuuripalkinnosta:
Jesse Luhtala, hyvinvointilautakunnan pj. jesse.luhtalaseinajoki.fi tai p. 040 766 5409
Leena Kråknäs, kulttuuritoimenjohtaja leena.kraknasseinajoki.fi tai p. 040 774 8559

Lisätietoa Vuoden urheilija -palkinnosta:
Jesse Luhtala, hyvinvointilautakunnan pj. jesse.luhtalaseinajoki.fi tai p. 040 766 5409
Anne Kotila, liikuntatoimenjohtaja anne.kotilaseinajoki.fi tai p. 0400 664 032


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Oma maa mansikka, muu maa mikä?

Kommentit

Ei kommentteja