+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Kulttuuripalvelut » Ajankohtaista » Tiedotteet » 2019 » Toukokuu » Kesäsoittajien soittosilta mahdollistaa musiikillisen yhteistyön

Kesäsoittajien soittosilta mahdollistaa musiikillisen yhteistyön

21.5.2019, klo 14:04

Seinäjoen kaupunki on useana vuonna työllistänyt nuoria soittajia kesätöihin. Kulttuuripalvelupäällikkö Aila Taivalmäen ja lastenkulttuurikoordinaattori Tuomo Kallion lounaskeskusteluissa ideoima musiikillinen työllistämismahdollisuus sai aikanaan nopeasti tuulta purjeisiinsa. Hyvät ideat löysivät rinnalleen hyvää tahtoa ja rahoitus nuorten palkkoihin löytyi. Kesäsoittajat ovatkin nykyisellään yhtä kiinteä osa Seinäjoen kaupungin rakenteita kuin esimerkiksi puisto- tai leiritöihin työllistyminen.

Vuosien varrella toimintaa on kehitetty entistä paremmaksi. Alkuidea on kuitenkin edelleen sama. Kaupunki palkkaa viisi nuorta soittajaa ja yhden kesäsoittajien tuottajan. Nuoret opettelevat kolme viikkoa kestävän keikkajakson kappaleet Louhimon ohjauksessa Rytmikorjaamolla. Samoin keikoilla äänentoiston tekevä ja esiintymiset sopiva kesäsoittajien tuottaja työskentelee Rytmikorjaamolta Louhimon toimistolta. Lopputuotteet, eli yhtyeen esiintymiset, ovat mahdollisimman monen seinäjokelaisen nautittavana. Keikkapaikkoina huomioidaan muun muassa päiväkodit, ikääntyneiden palvelutalot ja kauppakeskukset. Myös täysin avoimia esiintymisiä tehdään esimerkiksi uimarannoilla.

Lastenkulttuurikoordinaattori Kallio kertoo, että esiintymisiä soittajille kertyy kesässä nelisenkymmentä. Kallion mielestä esiintymiset kerryttävät soittajille sellaista rutiinia ja pääomaa, joka muuten olisi kasvatettavissa keikkabussissa pitkiä välimatkoja istuen ja myöhään yöllä valvoen.

– Esiintymiset tehdään pääosin viikolla kello kymmenen ja kuuden välillä. Joitain poikkeuksiakin toki lukeutuu mukaan, Kallio valaisee.

Kallio tarkoittanee poikkeuksilla esimerkiksi tiistaina 18.6. Kalevan Navetan pihapiirissä tehtäviä iltaesiintymisiä.

– Ei kovin suuri ennustaja tarvitse olla, kun näkee meidän tulevan kodin, Kalevan Navetan, kesäsoittajien keikkalistalla. Uudelle torille tullaan taatusti myös. Rentun ruusua tuskin kumminkaan kuullaan, myhäilee lastenkulttuurikoordinaattori Kallio.

Merkittävimpänä uudistuksena tulevana kesänä on pohjoismainen kesäsoittajayhteistyö. Aikanaan lakeuksilta Nurmon kunnan aikaiseen ystävyyskaupunkiin Ruotsin Åseleen muuttanut Petri "Kiska" Kivimäki on johtanut Ruotsissa hyvin samanlaista kesätyökokonaisuutta, kuin Seinäjoella tehdään.

– Tämä ollaan tehty pääosin toisistaan tietämättä, mutta liekö Kyrkösjärvestä tarttunut iholle siemen, joka on samat ideat synnyttänyt meren molemmilla puolilla, Kivimäki nauraa.

Kivimäen vei Åseleen rakkaus ja rakkaus tuo myös kesäsoittajat yhteen. Tällä kertaa rakkaus kotiseutuun ja rakkaus musiikkiin. Suomalaisten ja ruotsalaisten yhteisiä esiintymisiä nähdään Provinssi-viikolla.

Soittajavaihdon mahdollistaa Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto. Rahaston tukemana saadaan soittajat siirrettyä Ruotsista Suomeen. Vaihdosta on tarkoitus tehdä vuosittainen perinne. Kesällä 2020 seinäjokelaiset lähtevät vuorostaan Ruotsiin.

– Rahoituksella saadaan aikaan musiikillinen ilmasilta. Soittosilta, jota pitkin pystytään tulevaisuudessa tekemään muutakin yhteistyötä musiikin parissa, Kivimäki kertoo.

Tämän vuoden kesäsoittajissa on kahden aikaisempana vuonna soittajina olleiden Kira Haapaniemen ja Lassi Koivuluoman lisäksi uusina soittajina Hilla Latukka, Olli Lepistö ja Tuukka Jaakonaho. Kallion mielestä tällaisessa kokoonpanossa, jossa on muutama soittaja edelliseltä vuodelta, näkyy hienosti rytmimusiikille tyypillinen asetelma. Kokeneemmat voivat välittää hiljaista tietoa uusille soittajille. Samalla ratkaisu nopeuttaa varsin lyhyen työpätkän onnistunutta suoriutumista.

– Kesäsoittajat valitaan siten, että bändistä löytyy soittajia monesta taustasta. Toisilla on taustaa musiikkiopinnoista ja toiset ovat perinteisiä bändisoiton parissa osaamisensa kehittäneitä nuoria. Kaikki kumminkin soittavat samaa korvilla kuultavaa musiikkia, sanoo Kallio.


Lisätietoja:

Tuomo Kallio
Lastenkulttuurikeskus Louhimo / Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut
tuomo.kallioseinajoki.fi
p. 040 774 8564

Jere Taskila (29.5. lähtien), kesäsoittajien tuottaja
jere.taskilaseinajoki.fi
p. 044 754 1899


Kuva: Anna Mäkelä. Vuoden 2017 kesäsoittajat harjoittelevat laiturilla.Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on puolukka?

Kommentit

Ei kommentteja