+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Kulttuuripalvelut » Ajankohtaista » Tiedotteet » 2018 » Kesäkuu » Akvarellimestari Carl Warghin (1938-2018) Muistonäyttely

Akvarellimestari Carl Warghin (1938-2018) Muistonäyttely

14.6.2018, klo 13:01

Seinäjoen taidehallilla 20.6.–28.8.2018

Seinäjoen taidehalliin suunniteltiin kesäksi pohjalaisen taiteilijan, Carl Warghin 80-vuotisjuhlanäyttelyä. Se olisi huipentuma ja jatkoa taiteilijan kiertueelle, joka alkoi keväällä 2015 Heinolan taidemuseosta Uudenkaupungin Crusellin kautta Korsnäsin vanhaan pappilaan. Taiteilija menehtyi 27.5.2018. Näyttelystä tulee nyt muistonäyttely, mutta näyttely, jollaista taiteilija toivoi. Kohti kevättä oli hänen teemansa edellisissä kevätnäyttelyissään: Hän halusi erityisesti esitellä valloittavan raikkaita akvarellejaan.

Carl Wargh kuuluu Suomen akvarellitaiteen mestareihin. Hän oli suomalaisen akvarelliosaamisen ehdotonta kärkeä. Hän onnistui luomaan omaperäisen ja kiehtovan kuvakielen, jossa piirrosjälki ja akvarellitekniikka ovat helposti tunnistettavissa.

Warghin aiheet ovat pääosin klassisia maisema- ja interiööritutkielmia, vaikka hän maalasi myös figuureja huonetilassa. Maalausten näennäiset perspektiivien vääristymät nostavat cezannemaiseen tapaan esiin kulloisenkin aiheen kuvakulmia samanaikaisesti. Maiseman syvyys ja kuvan litteys ovat jännittävässä vuorovaikutuksessa. Wargh toisaalta kuvaa näkemäänsä ja toisaalta näyttää kuvassa konstruktioita ja viittauksia. Hänen työnsä ovat luonnosmaisen ”epätäydellisiä”, ne luovat vaikutelman keskeneräisyydestä.

Wargh on 1960-luvulta lähtien tallentanut töihinsä maisemia Suomesta ja ulkomailta. Hänellä on sanottu olleen taito tunnistaa ympäristönsä esteettiset arvot. Kuvillaan hän havainnoi luonnon pieniä yksityiskohtia. ”Luonnon elämykset ovat minulle tärkeitä, niitä esitän kuvissani” taiteilija sanoi viimeisessä haastattelussaan 2.5.2018. Hän sanoi taiteensa olevan humaanisten, demokraattisten ja ekologisten arvojen ilmaisua ”maisema on minun ideologiani”.

Warghin maisemia on pidetty hyvin suomalaisina, ehkä eleettömyydessään ja tietyssä himmeydessään. Aiheensa hän on hakenut kaikkialta Suomesta. Tiettyjä maisemiaan ja rakennettuja miljöitä hän on maalannut yhä uudelleen ja uudelleen. Eniten hän on kuvannut omaa Pohjanmaan rannikkoaan, Pohjanmaata yleensäkin, mutta samalla tavalla hän on tavoittanut olennaisimman myös 
lukuisilla retkillään suomalaiseen sisämaahan ja esimerkiksi Kainuuseen, Tornionjokilaaksoon ja Varsinais-Suomeen.

Carl Wargh maalasi loppuun asti ja oli töissään hyvin tuore, nuorekas ja ajankohtainen. Vaikka maalaukset ja niiden aiheet ovat perin traditionaalisia, niistä on todettu ettei ”niissä ole häivähdystäkään sievistelevistä akvarellimaneereista”. Vanhan mestarin jälki ei ollut kaukana nuorempien nykypiirtäjien teoksista.

Carl Warghin muistonäyttely Seinäjoen taidehallissa on laaja katsaus taiteilijan tuotantoon useammalta vuosikymmeneltä.

Lisätietoja:
kuraattori Anne-Maj Salin p. 040 590 5524
tai
Taidehallin näyttelykoordinaattori Sanna Karimäki-Nuutinen p. 040 774 8560


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Oma maa mansikka, muu maa mikä?

Kommentit

Ei kommentteja