+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Kulttuuripalvelut » Ajankohtaista » Tiedotteet » 2018 » Huhtikuu » Aistit auki näyttelykevääseen

Aistit auki näyttelykevääseen

4.4.2018, klo 9:08

Seinäjoen taidehallin keväässä nähdään rinnakkain kaksi näyttelyä, joita yhdistää aistien merkitys ja teosten ja näyttelykävijän vuorovaikutus.

Kehona on Porin taidemuseon ja Porin lastenkulttuurikeskuksen tuottama ja Päivi Setälän kuratoima näyttely, joka pohtii kehollisen tiedon ja aistien merkitystä. Kehona-näyttelyn rinnalla nähdään Anna-Lea Kopperin Tunnetila, jossa vanupilvien täyttämään tilateokseen pääsee sukeltamaan sisään ja aistimaan tunteitaan. Mukana on myös dokumentaarinen osuus, jossa esitellään ympäristö- ja yhteisötaiteilijana tunnetun Kopperin eri yhteisöjen kanssa toteuttamaa prosessia.

Kosketeltavaa taidetta

Seinäjoen taidehallin pääsalin valtaava Kehona-näyttely pohtii kehollisen tiedon ja aistien merkitystä visuaalisen taiteen kentällä. Näyttelyssä teokset ovat konkreettisessa vuorovaikutuksessa kokijan kanssa. Näyttelyssä keho ja kosketus vaikuttavat taideteoksiin ja kokemukseen niistä. Näyttelyn lähtökohtina ovat olleet teosten kosketeltavuus, moniaistisuus ja eri ikäryhmien huomioiminen. Eri aistit tuottavat teoksista erilaista tietoa ja kokemusta.

Lähtökohtana on ollut myös ihmisten erilainen tapa käyttää aistejaan ja poikkeavan aistitoiminnan pohdinta. Taiteen vaikuttavuutta on pyritty tukemaan myös niissä tapauksissa, kun eri aistimusten vastaanotossa tai ymmärtämisessä on ongelmia. Teokset ovat leikitteleviä ja monitasoisia tuntoja herättäviä. Näyttely ääntelee, tuoksuu ja tuntuu. Kaikki teokset eivät ole vakaasti paikoillaan, vaan ilmestyvät yllättäen nurkan takaa kohtaan, jossa juuri oli tyhjää. Osa teoksista yllättää mittasuhteillaan, osan voi joku kokea jopa hieman pelottavana.

Taiteilijat ovat lähestyneet teosten kosketeltavuutta eri tavoin. Sanna Pajusta on innoittanut pistekirjoituksen kolmiulotteisuus ja veistoksellisuus. Pisteet ovat kasvaneet isoiksi halattaviksi muodoiksi ja muuttuneet leikkimieliseksi palapeliksi. Aistikokemuksen monialaisuuden pohdinta on tuottanut myös uusia ulottuvuuksia taiteilijoiden aikaisempaan tuotantoon. Kirsi Jaakkolan maalauksissa lumesta löytyy jälleen uusia muotoja. Koskettamalla maalauksia kokija saa tunnun teoksen syntyprosessista, joutsenen ylilennosta tai jäniksen loikasta. Kehon mittasuhteet joutuvat koetukselle Jaakkolan liikkuvan veistoksen ilmaantuessa. Vain hipaiseva kosketus, ja teos on jo muualla. Toni Lehtolan moottoroitu eläin on kosketeltavampi osa kasvavaa pesuetta. Se on omassa tilassaan suojattuna oleva suojaton. Veijo Setälän tuotannossa toistunut rakennus on nyt saanut äänen ja veistostalojen taajamaa voi käyttää soittimena, leikkikaluna tai pelinä.

Näyttelyn on kuratoinut Porin lastenkulttuurikeskuksen johtaja Päivi Setälä. Näyttely on Porin taidemuseon ja Porin lastenkulttuurikeskuksen yhteistuotanto. Näyttelykokonaisuus on aiemmin ollut esillä Porin taidemuseossa vuonna 2014.

Kehona-näyttely on esillä Seinäjoen taidehallissa 14.4.–10.6.2018

Lisätietoja:
Porin lastenkulttuurikeskuksen johtaja Päivi Setälä, p. 044 701 1086, paivi.setalapori.fi
Seinäjoen taidehallin näyttelykoordinaattori Sanna Karimäki-Nuutinen, p. 040 774 8560, sanna.karimaki-nuutinenseinajoki.fi

Tutustu myös Porin taidemuseon näyttelysivuun, jossa mm. videomateriaalia:
http://www.poriartmuseum.fi/fin/nayttelyt/2014/150/index.php


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on aurinko?

Kommentit

Ei kommentteja