+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Kulttuuripalvelut » Ajankohtaista » Tiedotteet » 2018 » Huhtikuu » Kupla tarjoaa todellisuuspakoa Uuden Studion näyttelyssä

Kupla tarjoaa todellisuuspakoa Uuden Studion näyttelyssä

19.4.2018, klo 16:49

Anne Järven, Niina Kiiverin ja Anna Pekkalan näyttelyssä on esillä valokuvaa, piirrosta, animaatiota ja veistosta.

Taiteilijat toteuttavat tilaan myös yhteisen Kupla-installaation, jossa näyttelykävijä pääsee konkreettisesti tekijöiden kuplan sisään. Kuplaa pidetään yleensä näköalattomuuden ja sulkeutumisen merkkinä. Kuplaan mennään, kun halutaan eroon maailmasta ja kieltää ympärillä vallitseva todellisuus. Joskus tarpeeksi tiheä kupla voi kuitenkin olla ratkaisu vaikeisiin tilanteisiin ja pelastaa romahdukselta. Kupla lievittää ahdistusta ja voi toimia turvapaikkana, jossa yksilö kerää voimia tulevaa varten. Se on paikka unelmille ja toiveille. Kaikki elävät omissa kuplissaan ja kaikkien kupla on lopulta subjektiivinen. Yksilön ihannemaailman toteutuminen ei ole koskaan lähempänä kuin kuplassa ollessa.

"Kupla on reaktio todellisuudelle, joka halutaan kieltää, mutta jota ilman sitä itseään ei olisi olemassa. Näyttelymme onkin näennäistä höttöä, mutta se kertoo paljon vallitsevasta yhteiskunnasta. Todellisuutta ei koskaan pysty täydellisesti unohtamaan maailmassa, jossa some täyttää aukot nopeammin kuin ne ehtivät syntyä. Me pysymme näyttelyn ajan omissa kuplissamme, mutta viittaamme kuitenkin niiden ulkopuolelle. Näin tilassa on läsnä unohduksen lisäksi asiat, jotka haluamme unohtaa.", kertoo taiteilijaryhmä näyttelynsä taustoista.

Niina Kiiveri (s. 1986 Keuruulla) on Tampereella työskentelevä kuvataiteilija. Kuplateoksissaan Kiiveri ylittää arjen rajapinnan pinkkien glitterponien voimin. Huumori ja leikkisä ulkomuoto yhdistyvät Kiiverin työskentelyssä vakaviin, huolta herättäviin aiheisiin. Kimalle, kirkkaat värit, lelut ja leikki säestävät mm. valtakäsitteen, erilaisten rajapintojen etsimisen ja ihmisyyden tutkimisen teemoja. Akateeminen tausta tuo Kiiverin taiteeseen tutkivan otteen, jonka vuoksi lähteitä hyödyntävä taustatyöskentely ja teoreettinen viitekehys ovat tunnusomaisia hänen taiteelliselle toiminnalleen.

Anne Järvi (s. 1988 Raumalla) on Turussa asuva kuvataiteilija. Hän työskentelee piirrosanimaation, piirroksen sekä tekstiiliveiston parissa ja käsittelee teoksissaan muun muassa kilpailua ja voiton tavoittelua. Järvi on kiinnostunut myös ruumiillisuudesta ja sen rajoista, vallasta sekä loputtomasta toistosta ja toivottomasta yrittämisestä. Huumori on keskeisellä sijalla Järven teoksissa. Se syntyy liioittelusta ja äärimmilleen viedystä karikatyyrimäisestä piirroksen yksinkertaisuudesta. Teokset vievät raivostuttavuuden kautta nauruun.

Anna Pekkala (s. 1989 Mäntässä) asuu ja työskentelee Tampereella. Hän käsittelee teoksissaan usein ihmisten ja eläinten välisiä eroja. Synkkä huumori on osallisena kaikissa hänen teoksissaan. Hän työskentelee pääosin veistosten parissa. Pekkalan teosten koko vaihtelee monesta metristä ihan pieneen. Teokset ovat usein muodoltaan dioraamoja keksityistä tai muuntuneista todellisista tapahtumista. Materiaalit vaihtelevat erilaisten löydettyjen- ja kierrätysmateriaalien välillä, esimerkiksi pahvi, kangas, styroksi, kristallimuovi ja tekoturkis. Pekkalan teosten alkuvoima ovat tunteet ja tunnelmat. Synkkä huumori ja kantaaottava ote ravisuttaa katsojan ajatuksia. Kupla näyttelyssä Pekkala ottaa asioihin hiukan kevyemmän otteen.

Näyttely on esillä Seinäjoen taidehallin Uudessa Studiossa 21.4.–27.5.

Lisätiedot ja tiedustelut:
näyttelykoordinaattori Sanna Karimäki-Nuutinen, p. 040 774 8560


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Mikä on paikka, mistä lainataan kirjoja?

Kommentit

Ei kommentteja