+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Kulttuuripalvelut » Ajankohtaista » Tiedotteet » 2018 » Huhtikuu » Valkoiset vanupilvet kutsuvat astumaan Tunnetilaan

Valkoiset vanupilvet kutsuvat astumaan Tunnetilaan

4.4.2018, klo 9:58

Kuvataiteilija Anna-Lea Kopperi muuntaa Seinäjoen taidehallin näyttelysalin pehmeäksi Tunnetilaksi.

Näyttelykävijä ryömii valkoisissa vanupilvissä ja rentoutuu lintujen lauluun. Tila herkistää eri aisteja nostaen pintaan monia tunteita. Osallistamisen rinnalla esillä on dokumentaarisia teoksia Kopperin yhteisöllisestä tunnetyöskentelystä. Lyhytelokuva, valokuvat ja piirustukset kertovat eri ikäpolvien herkistä kohtaamisista kuvataiteilijan ideoimissa yhteisöpajoissa.

Tunnetila on valkoisella täytevanulla täytetty tila, jossa soi hiljaa kuvataiteilija Kopperin äänittämää lintujen laulua ja musisointia. Teos kutsuu riisumaan kengät ja astumaan toiseen todellisuuteen: koskettamaan vanun pehmeyttä, heittäytymään pilvien uumeniin, sulkemaan silmät ulkomaailmalta ja keskittymään valkoiseen olotilaan. Vanuvuorilla syttyy myös vanusotia. Vuoret ja tunteet siirtyvät paikoiltaan.

Kopperin lasten ja vanhusten kanssa toteuttamista monivuotisista tunnehankkeista on näytteillä dokumentaarinen lyhytelokuva, valokuvia ja työskentelyn tuotoksia. Ne avaavat kuvataiteilijan Suomessa ja Armeniassa eri ikäryhmien kanssa kehittämiä ainutlaatuisia työtapoja. "Järjestämissäni pajoissa lapset vanhempineen oppivat tunnistamaan ja ilmentämään tunteitaan innovatiivisin ryhmämenetelmin, tunnesaduin, keho- ja roolileikein. Muistisairaat vanhukset tarttuvat vanhoihin käyttöesineisiin muistellen lapsuuden tapahtumia ja tunnelmia. Yhteistapahtumissa vanhukset vastaavat lasten kysymyksiin elämästään ja tekevät yhdessä näkyviksi tunnekuvia elämänkaariltaan. Näin osallistujat integrotuvat vaikuttajiksi yhteisössään ja tunne oman olemassaolon merkityksestä yhteisölle vahvistuu." kertoo Anna-Lea Kopperi työskentelyn hedelmistä.

Anna-Lea Kopperi tunnetaan kansainvälisenä kuvataiteilijana yhteisö- ja ympäristöteoksistaan sekä tilaveistoksistaan. 56. Venetsian Biennaalissa hän toteutti Muranon alakoululaisten kanssa yhteisöteoksen Unelmien saari. Hänen teoksiaan on ollut esillä Euroopassa ja Aasiassa 90-luvulta lähtien, mm. Change Your Mind Artisterium Tbilisi International Art Exhibition and Events -näyttelyssä, Show Your Mountain Jerevanin ACCEAssa, Ajatushissi Amos Andersonin Taidemuseossa Helsingissä, Mirrors of Times ja Room of Angels Within Light / Inside Glass -näyttelyissä Lissabonissa ja Venetsiassa sekä Kastanjan halaaminen Documenta X rinnakkaisnäyttelyssä Kasselissa. Yhteisöllisiä teostapahtumia ovat julkinen vaihtotapahtuma Mother Armenia Jerevanissa sekä eri paikkakunnilla Suomessa, Armeniassa ja Intiassa toteutettu Plants for Free -yhteisöperformanssi. Kopperin teoksia on eri maiden julkisissa kokoelmissa ja pysyviä veistoksia eri puolilla Eurooppaa. Yhteisöveistos Tunne Autorata toteutettiin päiväkoti Otavassa 2007-09 ja Muisto Pakilan vanhainkodissa 2000. Hänen ympäristöteoksensa Hiljainen paikka sai valtion taideteostoimikunnan palkinnon 2013.

Katso lisää:
www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/2041
www.kopperi.net

Anna-Lea Kopperin Tunnetila-näyttely on esillä Seinäjoen taidehallissa 14.4.–10.6.2018

Lisätiedot:
Anna-Lea Kopperi anna-lea.kopperiwippies.fi
Seinäjoen taidehalli, Sanna Karimäki-Nuutinen p. 040 774 8560 sanna.karimaki-nuutinenseinajoki.fi


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on mustikka?

Kommentit

Ei kommentteja