+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Kulttuuripalvelut » Ajankohtaista » Tiedotteet » 2017 » Lokakuu » Keskustorin taidekilpailu ratkesi - torille nousee jättiläishorsma

Keskustorin taidekilpailu ratkesi - torille nousee jättiläishorsma

24.10.2017, klo 11:00

Seinäjoen kaupunkikuva saa uutta julkista taidetta uudistuvan Keskustorin rakentumisen myötä. Taiteen hankkimiseksi järjestetty valtakunnallinen taidekilpailu on nyt ratkennut.

Palkintolautakunta valitsi yli 50 kilpailuehdotuksen joukosta kolme teosta palkintosijoille, lisäksi kaksi sai kunniamaininnan. Palkituista ehdotuksista Seinäjoen kaupunki pyrkii toteuttamaan voittaneen teosehdotuksen lisäksi myös toiseksi sijoittuneen. Teokset rahoitetaan taiteen prosenttiperiaatteella.

Keskustorin taidekilpailun tarkoituksena oli hankkia pysyvä, paikkasidonnainen julkinen teos. Elokuun lopussa päättynyt kilpailu herätti merkittävää kiinnostusta. Kaupungin toimihenkilöistä ja taiteilija-asiantuntijoista koostunut palkintolautakunta valitsi näistä voittajaksi kuopiolaisen kuvataiteilijan ja teollisen muotoilijan Risto Pentikäisen teosehdotuksellaan Horsma. Toiselle sijalle nousi helsinkiläisen valokuvataiteilija Sirpa Päivisen teosehdotus Rapakko ja kolmannelle helsinkiläisen arkkitehdin Kai van der Puij’n teosehdotus Parvi. Tunnustuspalkinnot saivat riihimäkeläinen taiteilijapari Sampo Malin ja Laura Kauppinen teosehdotuksellaan Kutsu sekä kuvataiteilija Riitta Kopra teosehdotuksellaan Muinaiset kalat. Kaikki palkitut on esitelty nettisivuilla www.seinajoki.fi/taidekilpailu, ja näyttelyssä Epstorilla (Kalevankatu 4, Seinäjoki) 24.–31.10. Muut teosehdotukset ovat nähtävillä Seinäjoen taidehallin (Upankatu 3, Seinäjoki) kokoustilassa 25.–29.10.

Horsmasta Keskustorin tunnistettava kohtaamispaikka

Voittajaehdotuksen ansioiksi palkintolautakunta katsoi omaperäisen idean, erottuvuuden ja värikkyyden. Horsma on maalatusta teräksestä valmistettu 4,7 metrinen veistos, jonka aiheena on maitohorsman kukka. Risto Pentikäinen kertoo teosehdotuksensa taustoista: “Haluan teosteni kautta tuoda näkyväksi teosten sijoituspaikkojen ja niiden ympäristöjen kulttuurillisia ja historiallisia sisältöjä sekä merkityksiä. Horsma on Etelä-Pohjanmaan maakuntakukka ja tietääkseni tästä aiheesta ei ole tehty taideteosta tässä mittakaavassa aiemmin. Sisällöltään teos viittaa luonnon uudistumiseen, kukoistukseen ja kasvuun. Teoksen tavoitteena on toimia uuden Keskustorin helposti tunnistettavana maamerkkinä, joka luo alueelle omaa identiteettiä, sekä ennen kaikkea tuoda iloa ja hyvää mieltä kaupunkilaisille sekä kaupungissa vieraileville ihmisille." Risto Pentikäisen aiempia julkisia teoksiaan on Rovaniemellä, Nastolassa sekä Jyväskylässä.

Rapakko heijastaa muistoja Kurakauppalasta

Rapakko-teosehdotus ammentaa kiinnostavalla ja yllättävällä tavalla Keskustorin ja Seinäjoen historiasta. Teos imitoi vesilammikoita, joiden pintaan heijastuu kuvia menneestä. Rapakko toteutetaan osaksi torikiveystä graniittiin kaivertamalla tai betoniin valamalla. Sirpa Päivinen avaa ajatuksiaan teoksen takana: "Paikallishistoria ja tarinat kiinnostavat minua, ja se kuinka historialliset kerrostumat voi havaita ympäristössä. Minulla on lämmin nostalginen suhde Seinäjokeen nuoruuden festarikäyntien ja sukulaisvierailujen myötä."

Kolmannelle palkintosijalle yltäneessä Parvi-teosehdotuksessa uusi Keskustori saa vieraakseen lintuparven, joka on juuri lehahtamassa lentoon. Metallista koottuun teokseen on mahdollista astua sisään, jolloin lintuparvi ympäröi kokijan. Tunnustuspalkinnon saanut Kutsu luo alustan väliaikaisille taideteoksille ja palkintolautakunta kiittikin teosidean yhteisöllisyyttä. Betonista tehdyt muodot saavat pintaansa aina uutta taidetta. Toinen tunnustuspalkinto meni Muinaiset kalat -teokselle, jossa vesialtaan päällä ui värikkäitä kaloja ja vesikasveja. Teos ammentaa muinaishistoriasta, jolloin Keskustori on ollut merenpohjaa.

Lisätiedot:
näyttelykoordinaattori Sanna Karimäki-Nuutinen
Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut / Seinäjoen taidehalli
p. 040 774 8560
sanna.karimaki-nuutinenseinajoki.fi


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on puolukka?

Kommentit

Ei kommentteja