+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Kirjasto » Ajankohtaista » Tiedotteet » 2019 » Syyskuu » Armas-festivaali tulee kylään!

Armas-festivaali tulee kylään!

23.9.2019, klo 11:59

Kolmatta kertaa järjestettävä ikäihmisten kulttuurifestivaali Armas tekee Seinäjoella uuden avauksen viemällä festivaaliohjelmaa ihmisten kotiin.

Festivaalin pääesiintyjä, kulttuurisen vanhustyön musiikillinen superkokoonpano Duo Ohoiva vie musiikkinsa kotiovien sisäpuolelle festivaalikiertueellaan. Kotikonserttien lisäksi festivaalin ohjelmassa on kolmekymmentä tapahtumaa eri puolilla Seinäjokea, esityksistä konsertteihin ja leffaillasta Lapualaisoopperaan.

Seinäjoen kaupungin kulttuuri- ja ikääntyneiden palvelut kokeili kotikulttuuripalvelua ensimmäisen kerran vuonna 2018, kun teatteriohjaaja, lähihoitaja Tero Heinämäki jalkautui Ylistaron kotihoitoon ja vierailemaan asiakkaiden koteihin kuukauden ajaksi. Kokemukset olivat hyviä ja toiminnalle havaittiin selkeä tarve.

– Tutkimusten mukaan kotona asuvat ikäihmiset, joiden toimintakyky on jo merkittävästi huonontunut, ovat kulttuurisen oikeuksien toteutumisen kannalta heikoimmassa asemassa. Seinäjoen kaupungilla on tavoitteena tuottaa ikääntyneille saavutettavaa kulttuuripalvelua, joka tietynlaisessa elämäntilanteessa voi tarkoittaa sitä, että kulttuuri viedään kotiin tai vaikka oman asuintalon kerhohuoneeseen. Toiminta on kokeiluasteella ja sen vakiinnuttamisessa on vielä paljon haasteita, mutta meidän täytyy keksiä ja kokeilla uudenlaisia palveluita, jos haluamme saavuttaa kaikista vaikeimmassa asemassa olevia ikäihmisiä, kertoo ikääntyneiden kulttuuritoiminnan koordinaattori Satu Kokkoniemi.

Armas-festivaalilla kotikulttuuripalvelua jatketaan Tero Heinämäen ja Jenni Lallin muodostaman Duo Ohoivan kotikonserttien merkeissä. Festivaali toimii lähtölaukauksena kotikonserttien sarjalle, jonka duo toteuttaa Suomen Kulttuurirahaston työskentelyapurahalla yhteistyössä Seinäjoen kaupungin kulttuuripalveluiden ja kotihoidon kanssa. Erityisen mainioksi duon työskentelyn tekee moniammatillinen osaaminen, jossa yhdistyvät vanhustyö ja kulttuuri. Tärkeintä on kuitenkin kohtaaminen ja yhdessä jaettavat tarinat, jotka muuttuvat musiikiksi duon käsissä.

– Musiikilliset kohtaamiset herättävät muistoja ja antavat valtavasti voimaa molemmille osapuolille. Elämäntarinoiden kuuleminen ja niiden jakaminen ovat työssämme parasta. Jokaisen ihmisen tarina on ainutlaatuinen ja tärkeä, duon solisti Jenni kertoo.

Kotikonserttien lisäksi duo esiintyy Armas-festivaalin aikana useamman kerran myös suuremmalle yleisölle. Konsertit tuovat ikäihmisten tarinat esille yhdessä heidän kanssa työstettyjen kappaleiden muodossa ja tarjoavat kuulijoille musiikkielämyksen.

– On hienoa päästä kertomaan näitä tarinoita Armas-festivaalin yleisölle! Tässä työssä olen oppinut, että ikäihmiset eivät ole kuluerä vaan mahtava resurssi! Heiltä voi oppia niin paljon, duon säveltäjä-kitaristi Tero Heinämäki hehkuttaa.

Armas-festivaalin ohjelma on runsas ja monipuolinen

1.–13.10. järjestettävän Armas-festivaalin ohjelma on jälleen runsas ja monipuolinen. Avajaisia vietetään tiistaina 1.10. Apila-kirjaston Lukuportaikossa Duo O-hoivan kiertueen ensimmäisen konsertin merkeissä.

Keskiviikkona 2.10. klo 13–15 tempaudutaan vapaaehtoistyön maailmaan, kun alueen kulttuurinen vapaaehtoistoiminta esittäytyy Järjestötalolla. Sunnuntaina 6.10. puolestaan Runosaappaat-ryhmä elävöittää Suojeluskunta- ja lottamuseossa käynnissä olevaa Monin syrämellisin terveisin -näyttelyä samanteemaisella runoesityksellä Kenttäpostia – terveiset täällä jostain. Myös Seinäjoen kaupunginteatterin Lapualaisooppera on osa festivaaliviikkojen ohjelmaa.

Kulttuuri ja kuntoilu lyövät kättä, kun 7.10. Västinkartanossa ja 11.10. Teponkartanossa tarjotaan liikunnallista aktiviteettia, jonka päätteeksi voi nauttia trubaduuri Peltsin musiikkiesityksestä.

Armas-festivaalin ohjelmaa koordinoi Seinäjoen kaupungin kulttuuri- ja ikääntyneiden palvelut. Ohjelmaa festivaalille tuottavat kulttuuri- ja ikääntyneiden palveluiden lisäksi Seinäjoen kaupunginkirjasto, Seinäjoen museot, Seinäjoen kansalaisopisto, Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys: Kylille kulttuuria ja Kortteleihin kulttuuria -toiminta, Kulttuurikollektiivi Silta, Duo Ohoiva, Life Circus, Seinäjoen kaupunginorkesteri ja Seinäjoen kaupunginteatteri.


Lisätietoja:

Kotikonsertit:
Jenni Lalli / Duo Ohoiva
p. 040 733 8526
jennilalli23gmail.com

Armas-festivaalin ohjelma:
tuottaja Henna Meriläinen
Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut
p. 044 754 1618
henna.merilainenseinajoki.fiLue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on puolukka?

Kommentit

Ei kommentteja