+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Kirjasto » Ajankohtaista » Tiedotteet » 2017 » Tammikuu » Matti Pohdon syntymästä 200 vuotta tänä vuonna

Matti Pohdon syntymästä 200 vuotta tänä vuonna

17.1.2017, klo 10:46

Matti Pohto, Kirja-Matti eli Veisu Matti syntyi Ylistarossa, Hölsölässä, Yli-Pohtolan talossa 7. maaliskuuta 1817. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 200 vuotta Matti Pohdon syntymästä. Matti Pohto kuoli viimeisellä keräysmatkallaan 30. heinäkuuta 1857 Viipurin pitäjän Nuoraan kylässä, jossa hän jouti verityön uhriksi.

Matti Pohto aloitti kirjojen keräämisen 21-vuotiaana. Hän kiersi Etelä-Pohjanmaan lisäksi Etelä-Suomessa, Savossa ja Karjalassa. Matti Pohdon elämän tärkein vaihe on vuoden 1847 jälkeen tutustuminen F.W. Pippingiin, Turun yliopiston historian professoriin ja Akatemian kirjastonhoitajaan. Suurin osa Turkua paloi vuonna 1827 ja Akatemian kirjastokin tuhoutui perin pohjin, 40 000 nidoksesta pelastui vain 800 nidosta.
Matti Pohto keräsi Suomessa painettua ja Suomea koskevaa kirjallisuutta ja hän onnistui pelastamaan osan Turun palossa tuhoutunutta Fennica-kirjallisuutta.
Matti Pohto on esikuva, jonka lukuhalu, vaellushalu, säästäväisyys ja halu pelastaa suomalaista kulttuuria tekivät hänestä kansallisen suurmiehen.
”Minkä Turun palo tuhosi Suomen kirjallisuutta, sen Matti Pohto keräten pelasti.” Lause on peräisin Matti Pohdon muistopatsaasta, joka pystytettiin Ylistaroon vuonna 1957.
Ylistaron monipalvelukirjasto, Seinäjoen kaupungin kirjasto, Suomen kirjastomuseoyhdistys ja ylistarolaiset kulttuuriyhdistykset haluavat kunnioittaa ja nostaa esiin Matti Pohdon kansallisesti merkittävän elämäntyön järjestämällä juhlan torstaina 2.2.2017.
”Matti Pohdon syntymästä 200 vuotta.”
Juhla, johon kaikki ovat tervetulleita, alkaa klo 11.00 kunniakäynnillä Matti Pohdon muistomerkillä, Kirja-Matin koulun puistossa, Kirkkokuja 20. Tilaisuus jatkuu juhlakahvituksella ja pääjuhlalla elokuvateatteri Matin-Tuvassa, Puhelinkuja 4. Juhlapuhujaksi saapuu kirjailija, teatteriohjaaja Juha Hurme.
Matti Pohdon elämäntyö tulee juhlassa esiin myös lauluntekijä Jussi Asun ja Ylistaron Kainaston Nuorisoseuran sekä Jyrkän kesäteatterin esityksissä Ylistaron poika -Matti Pohto.
Matti Pohdon elämäntyö ei saisi milloinkaan painua unohduksiin, niin merkittävä oli tämän miehen tie kerjäläispojasta suurmieheksi


Lisätietoja juhlasta: Anneli Lallukka, 044-754 1780, 06-416 7251 anneli.lallukka@seinajoki.fi
https://kirjasto.seinajoki.fi/kirjastot/ylistaro/2562-2/


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Oma maa mansikka, muu maa mikä?

Kommentit

Ei kommentteja