+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Alvar Aalto Seinäjoella » Arkkitehti Alvar Aalto

Arkkitehti Alvar Aalto

Arkkitehti, muotoilija ja akateemikko Alvar Aalto syntyi 3.2.1898 Kuortaneella, jossa on hänen muistoreliefinsä. Perhe muutti Alajärvelle Alvarin ollessa 5-vuotias ja sieltä edelleen Jyväskylään, jossa hän kirjoitti ylioppilaaksi 1916. Arkkitehdiksi Aalto valmistui Helsingin Polyteekista 1921. Ensimmäisen oman arkkitehtitoimistonsa hän perusti Jyväskylään 1923 ja avioitui arkkitehti Aino Marsion kanssa seuraavana vuonna. Turun vuosien jälkeen vuodesta 1936 lähtien Aallot asettuivat Helsingin Munkkiniemeen rakennettuun kotiinsa. Aalto jäi leskeksi 1949. Myöhemmin hän avioitui työtoverinsa, arkkitehti Elissa Mäkiniemen kanssa. Alvar Aalto kuoli 78-vuotiaana toukokuussa 1976. Hänet on haudattu Hietaniemen hautausmaan taiteilijamäelle.

Alvar Aalto halusi osoittaa arkkitehtuurillaan, että yksilön ja yhteisön välinen tasapaino on mahdollista saavuttaa rikkomatta ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä. Luontoarvojen ohella hänelle oli suunnittelussaan tärkeää eurooppalainen kulttuuritraditio. Aalto suunnitteli kaikki rakennuksensa yksityiskohtia, kuten ovenkahvoja ja lamppuja myöten. Merkityksellistä Aallolle oli nähdä ja kokea rakennukset kokonaistaideteoksina.

Aalto toimi 1940-luvun alussa professorina Yhdysvalloissa Massachusettsin teknillisessä korkeakoulussa (MIT), jonne hän suunnitteli opiskelija-asuntolan. Hänen muita ulkomaille suunnittelemiaan kuuluisia rakennuksia ovat mm. Essenin oopperatalo (1959) Saksassa ja Riolan kirkko (1965) Italiassa.

Seinäjoen ohella Alajärvi liittyy kiinteästi Aallon lapsuus- ja nuoruusvuosiin, myöhemmin Alvar ja Aino Aallon kesiin. Alajärvelle Aalto suunnitteli jo opiskeluaikanaan ensimmäisen rakennuksensa, suojeluskuntatalon (nyk. nuorisoseurantalo), ja Aallon perustaman arkkitehtitoimiston viimeinen suunnittelutyö (kaupunginkirjasto) on niin ikään Alajärvellä, kuten useita muitakin Aallon suunnittelemia rakennuksia.

Pääosin vuosina 1960–1968 valmistunut ja 1987–1988 täydennetty Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus, joka houkuttaa turisteja ympärivuotisesti eri puolilta maailmaa. Aalto-keskus on kuuden rakennuksen muodostama kokonaisuus, jonka keskiöön jää Aallon suunnitelman mukaan graniittilaatoin ja noppakivin päällystetty piazza, Kansalaistori. Ympäristöministeriö on vahvistanut 2005 Länsi-Suomen ympäristökeskuksen päätöksen, jolla se suojeli Aalto-keskuksen kaupungintalon, kirjastotalon, teatteritalon, virastotalon ja Kirkkopuiston.

Aallon uusklassistisen kauden Seinäjoen suojeluskuntapiirin esikuntatalo vuodelta 1925 on ainut muuttumattomana säilytetty Aallon nuoruudentyö. Alajärven ja Seinäjoen ohella merkittäviä Aallon arkkitehtuurin kaupunkeja ovat Jyväskylä ja Rovaniemi.


Visit Seinäjoki - Aaltoa matkailijalle
visitseinajoki.fi/alvaraalto

Varaa koulutettu opas Aalto-keskukseen Etelä-Pohjanmaan matkailusta, p. 06 420 9090 ja 06 420 9091.