+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Museopalvelut » Vaihtuvat näyttelyt » Suojeluskunta- ja lottamuseo

Suojeluskunta- ja lottamuseo

20.2.2019 - 2.2.2020 Monin syrämellisin terveisin

Mitä sodasta voi kertoa kotiin? Kirjoittaisitko taisteluissa kokemastasi järkytyksestä vai tyytyisikö kuvailemaan maisemia? Kehtaisitko pyytää lähettämään leipää tai kessua?

Sota-ajan kirjeet eivät olleet pelkkää kuulumisten vaihtoa. Niiden avulla myös kulutettiin aikaa, käsiteltiin vaikeita kokemuksia tai saatiin ajatukset hetkeksi pois sotatapahtumista. Ennen kaikkea ne olivat merkki siitä, että ollaan vielä elossa.

Näyttelyn runkona ovat teuvalaisen Niilon sisarelleen Katrille lähettämät kirjeet jatkosodan vuosilta 1941–1944. Kirjeiden kautta kurkistetaan sotilaan ja vähän myös kotirintaman elämään.

Talvisotaan Niilon ikäluokka ei vielä päässyt edes vapaaehtoisena, mutta hänet kutsuttiin sotaväkeen pian välirauhan alettua. Näyttelyssä Niilon vaiheita seurataan jatkosodan alkamisesta siihen saakka, kun Niilo katosi Viipurinlahden torjuntataistelussa kesällä 1944.

Kirjeiden kirjoittaminen oli sotilaille paitsi ajanvietettä myös keino saada hetkeksi ajatukset pois sodasta tai purkaa järkyttäviä kokemuksia. Ennen kaikkea kirjeet olivat merkki siitä, että läheiset ovat vielä elossa. Eniten kirjeissä puhutaankin säästä ja ruuasta, arkisista asioista.
Näyttelyssä tutustutaan myös nykymaailmasta lähes kadonneeseen kirjekulttuuriin, johon sota-aikana oman vivahteensa toi sotasensuuri. Näyttelyn oheistapahtumina järjestetään muun muassa Kirjeiden iltoja, joihin kuka tahansa saa tulla lukemaan vanhoja kirjeitä muille osallistujille.


- Kuraattori kertoo Monin syrämellisin terveisin -näyttelystä 20.2. klo 12 ja 17.
- Kirjeiden illat 27.2., 3.4., 2.10. ja 20.11. klo 17.

Näyttely avoinna

ke 12-18
to, pe, su 12-16

Muina aikoina ryhmille varauksesta.


Suojeluskunta- ja lottamuseon näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy keskiviikkoisin


Suojeluskunta- ja lottamuseo
Kauppakatu 17, 60100 Seinäjoki
p. 06 416 2734
suojeluskuntamuseoseinajoki.fi