+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Museopalvelut » Vaihtuvat näyttelyt » Kivinavetan vaihtuvat näyttelyt

Kivinavetan vaihtuvat näyttelyt

19.5. - 7.10.2018 Kudotut Kuvat

Näyttely tekstiilitaiteilija Ellen Alakannon elämästä ja taiteesta avautuu Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon Kivinavetassa 19.5.2018

Taiteilija, joka maalasi mattopuilla ja muokkasi tekstiilin omaksi kuvakseen. Ellen Alakanto (1918—1971) oli eteläpohjalainen tekstiilitaiteilija, taitava käsityöläinen ja tuottelias taiteilija. Perinteiset kudonnan tekniikat inspiroivat Alakantoa kokeilemaan niiden rajoja. Näistä kokeiluista syntyi uusia tekstiilitaiteen muotoja ja muoti-ilmiöitä. Jo ennen Alakannon tuotteliainta luomiskautta, 1900-luvun puoltaväliä, käytiin kiivasta keskustelua siitä, ovatko kudonnaiset, kuten ryijyt tai täkänät, taidetta vai eivät. Ellen Alakanto vastasi keskusteluun teoksillaan. Tule tekemään oma päätelmäsi!

Etelä-Pohjanmaan museoon avautuva Kudotut kuvat -näyttely esittelee tekstiilitaiteilija Ellen Alakannon tuotantoa sekä avaa hänen elämänsä vaiheita. Tekstiilitaiteilija Ellen Alakannon syntymästä tulee vuoden 2018 heinäkuussa kuluneeksi sata vuotta. Näyttely on koottu Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon Ellen Alakanto -kokoelmasta ja sitä on täydennetty lainaesinein. Näyttely on Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon omaa tuotantoa ja sen on kuratoinut Anna-Kaisa Ek.

Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo sai vuonna 2008 Ellen Alakannon perillisiltä lahjoituksena tekstiilitaiteilijan tekstiili- ja luonnoskokoelman. Lahjoitukseen sisältyi taide- ja kodintekstiilejä, kankaita, pukuja, luonnoksia, valokuvia ja asiakirja-aineistoa. Lahjoittajina olivat Kirsti Ala-Kanto, Ellen Alakannon veljen vaimo, ja Leena Wilkman, Alakannon veljentytär. Lahjoituksen välittämisessä oli tärkeä rooli edesmenneellä opetusneuvoksella Rauha Maijalalla. Maijala teki runsaasti näyttely- ja muuta yhteistyötä Ellen Alakannon kanssa. Ellen Alakanto -kokoelmaa on täydennetty uusilla lahjoituksilla tämän jälkeen. Kokonaisuus valottaa Alakannon elämänvaiheita ja hänen taiteellista kehitystään.

Ellen Alakannon tuotanto oli monipuolista ja idearikasta. Taiteilija hallitsi perinteiset kudontatekniikat erinomaisesti, kehitti uusia kudontatapoja ja toteutti töissään erilaisia materiaalikokeiluja. Taidetekstiilien saralla Ellen Alakanto tunnettiin erityisesti kuultokudoksistaan ja sen tekniikan kehittämisestä. Etelä-Pohjanmaalla Ellen Alakanto tunnettiin alkuun erityisesti kirkkotekstiilien tekijänä. Hän suunnitteli ja valmisti kirkkotekstiilejä vuodesta 1955 vuoteen 1970. Alvar Aallon suunnittelemat Lakeuden ristin kirkkotekstiilit ovat myös Alakannon valmistamat.

Alakanto syntyi Jalasjärvellä, josta perhe muutti Kauhajoelle Alakannon ollessa pieni. Alakanto opiskeli kudontaa Kotiteollisuusopisto Fredrika Wetterhoffin työkoulussa sekä Ateneumissa Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän muutti Seinäjoelle vuonna 1957. Seinäjokisille Alakannon koti Rajakatu 40:ssä oli tuttu vähintäänkin lehtikuvista, joissa sen sisustusta esiteltiin. Taiteilija oli muun muassa kutonut olohuoneensa tapetin tuohesta. Kotia kutsuttiin kahvimyllyksi sen ulkomuodon vuoksi. Rakennuksen kellarissa sijaitsi Alakannon lankavärjäämö ja yläkerrassa kutomo.
Näyttely on esillä 7.10.2018 saakka.

Tervetuloa!


Kuva: Ilona Kemppainen

Näyttely on avoinna
ke klo 12–18, to, pe ja su 12–16

Muina aikoina ryhmille varauksesta.

Kivinavetan näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 16–18


Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo
Törnävän museoalue
Törnäväntie 23, 60200 Seinäjoki
p. 06 416 2648
epmaakuntamuseoseinajoki.fi