+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Museopalvelut » Vaihtuvat näyttelyt » Kivinavetan vaihtuvat näyttelyt

Kivinavetan vaihtuvat näyttelyt

10.6.2017–14.1.2018 Sata vuotta eteläpohjalaista eloa

Eteläpohjalaisuudesta ja suomalaisuudesta kertova monimuotoinen näyttely, joka kokoaa yhteen Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon esine- ja kuvakokoelmia sekä asiakirja-aineistoa.

Autojen ja polkupyörien tulo muutti liikkumista Etelä-Pohjanmaalla.
Kuva Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon arkisto, piirros Taija Sairanen.

Muistatko vielä hevosvetoiset kiesit, keinuvat kellohelmat, telttaretket ja muovibuumin? Eteläpohjalaisen elämän arki ja kohokohdat ovat muuttuneet voimakkaasti sadan vuoden aikana.
Juhlanäyttely rakentuu kahdella tasolla. Kehyskertomuksena on yhden eteläpohjalaisen perheen tarina ja aikajanan kuvissa tulee esille eteläpohjalaisuutta ja siihen kuuluvaa kehitystä.

Näyttely kertoo myös murroskohdista, joita ovat olleet kulkuvälineiden teknistyminen, sota-aika ja sitä seurannut nousukausi ja maalta kaupunkiin muutto. Se havainnollistaa myös nuorisokulttuurin nousua esiin 1950-luvulta alkaen, vapaa-ajan ja matkailun lisääntymistä 1970-luvulla ja sen jälkeen sekä kulutuksen kasvua ja kierrätystä. Ajallisesti keskitytään Suomen itsenäisyyden 100 vuoteen.

Eteläpohjalaisuutta tutkaillaan museon omista kokoelmista nostettujen esineiden ja valokuvien avulla. Eteläpohjalaisuutta havainnollistetaan eri ajoilta olevilla esineillä, jotka liittyvät lapsen, nuoren, aikuisen ja ikäihmisen elämään. Kuvitteellisen Annan ja Villen perheen elämä eteni Vimpelistä Kurikan kautta Seinäjoelle rintamamiestaloon, josta sitten siirryttiin eläkepäivien viettoon. Perheen elämänkaari taustoittuu suomalaisen yhteiskunnan muutoksina kohti kansainvälistymistä ja harrastusmahdollisuuksien lisääntymistä.

Näyttelyssä kartoitetaan myös eteläpohjalaisuuden symboleja ja siihen toivotaan yleisön omia näkemyksiä siitä, mikä eteläpohjalaisuudessa on tärkeää ja mitkä esineet tai asiat sitä kuvaisivat.

.

Näyttely on avoinna
ke klo 12–18, to, pe ja su 12–16

Muina aikoina ryhmille varauksesta.

Kivinavetan näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 16–18


Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo
Törnävän museoalue
Törnäväntie 23, 60200 Seinäjoki
p. 06 416 2648
epmaakuntamuseoseinajoki.fi