+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Museopalvelut » Vaihtuvat näyttelyt » Kivinavetan vaihtuvat näyttelyt

Kivinavetan vaihtuvat näyttelyt

Suomalainen kansallispuku -näyttely 21.10.2018—6.1.2019


Keski-Pohjanmaan (Vetelin) naisen kansallispuku, Jääsken alueen miehen ja Jääsken naisen kansallispuku. Kuva: Suomen kansallispukukeskus/ Studio Varjo.

Suomen käsityön museon suursatsaus Suomen juhlavuodelle oli Suomalainen kansallispuku -näyttely. Osa tästä näyttelystä tulee nyt esille Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseoon. Näyttely kutoo värikästä tarinaa suomalaisesta kansallispuvusta, sen historiasta ja nykypäivästä. Kiertonäyttelyyn on valittu toistakymmentä kansallispukua kertomaan maamme eri alueiden kiehtovista ominaispiirteistä. Pukujen lisäksi näyttelyssä esitellään myös kansallispukujen valmistamiseen liittyviä erikoistekniikoita. Lapsille on koottu osio, jossa on esillä kansallispukuihin puettuja nukkeja.

Suomalaisen kansallispuvun ensiesiintymisenä pidetään Venäjän keisariparin vierailua Suomeen 5.8.1885. Keisariparia oli vastassa kansanpukujen kopioihin pukeutuneita naisia ja keisarinnalle lahjoitettiin soutuvene, jossa oli suomalaista käsityötä. Veneen soutivat paikalle yhdeksän nuorta neitosta, joiden puvut edustivat Suomen eri maakuntia. Pukujen malleina olivat kansanomaiset juhla-asut. Näitä asuja kutsuttiin kansallispuvuiksi. Tänä päivänä Suomessa on nelisensataa erilaista kansallispukumallia, joista Suomen ruotsinkieliseltä alueelta noin puolet.

Suomalainen kansallispuku syntyi Suomen itsenäistymispyrkimysten aikaan symboloimaan suomalaisuutta ja vahvistamaan suomalaista identiteettiä samaan tapaan kuin kansallishymni ja Suomen lippukin. Kansallispuvut ovat pukuhistorian asiantuntijoiden nykykäyttöön kokoamia uusintoja kansan perinteisistä ja yksilöllisistä juhla-asuista 1700- ja 1800-luvuilta. Puvut perustuvat alueensa ja aikakautensa tyypillisiin kansan pukeutumistapoihin ja niiden kokoamisen periaatteet ovat vaihdelleet vuosien aikana. Tänä päivänä Suomen käsityön museon yhteydessä toimiva Suomen kansallispukukeskus vastaa paitsi tämän pukuhistorian tallentamisesta ja esittelemisestä, myös kansallispukujen tarkistuksista ja uusien pukujen kokoamisesta yhdessä asiantuntijoista koostuvan Kansallispukuraadin kanssa.

"Kansallispuvut ovat parhaimmillaan taitoteoksia, juhlapukuja, jotka on valmistettu rakkaudella aikaa ja rahaa säästämättä. Niihin on sijoitettu vuosisataisten taitojen ja tietojen kirjo kankaina, kaavoituksina, koristeluina ja ompeleina. Kansallispukukokonaisuus on erilaisten puvunosien yhdistelmä, johon tarvitaan eri käsityöalojen osaamista ja runsaasti harjaantumista. Kutojat, neulojat, ompelijat, hatuntekijät, jalkineiden valmistajat, nahan muokkaajat, pitsin nyplääjät, kultasepät, kankaanpainajat, nauhanpunojat, kirjojat ja myssymaakarit saavat näyttää puvun teossa taitonsa."
Leena Holst, Kansallispuku (2011).

Näyttelyyn liittyviä tapahtumia:

21.10.2018 klo 12.00—16.00 Suomalainen kansallispuku -näyttelyn kaikille avoimet avajaiset.
klo 14.00 näyttelyn avauspuheenvuoro, Anneli Jäätteenmäki
klo 14.15 kansantanssiesitys, Lakeuden kansantanssijat, Seinäjoki.
Ohjaus Paula Saarimaa, säestys Timo Saarimäki.

2.11.2018 klo 14.00—17.30 Pulmia puvun kanssa? Kansallispukuneuvontaa.

7.11.2018 klo 16.00 Anita Malkamäki lausuu runoja ja Leena Kosola laulaa suomalaisia kansanlauluja

Keski-Pohjanmaan (Vetelin) naisen kansallispuku.
Kuva: Suomen kansallispukukeskus/ Studio Varjo

Näyttely on avoinna
ke klo 12–18, to, pe ja su 12–16

Muina aikoina ryhmille varauksesta.

Kivinavetan näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy keskiviikkoisin klo 16–18


Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo
Törnävän museoalue
Törnäväntie 23, 60200 Seinäjoki
p. 06 416 2648
epmaakuntamuseoseinajoki.fi