+
Tulosta
Etusivu

Tako

TAKO on ammatillisesti hoidettujen museoiden välinen tallennus- ja yhteistyöverkosto. Tavoitteena on helpottaa ja järkeistää museoiden tallennustyötä nykyajan tavaratulvan keskellä. Aiemmin museot toimivat hyvin itsenäisesti tallentaen aineistoa laidasta laitaan. Jossain vaiheessa herättiin siihen, että tilat täyttyivät nopealla tahdilla. Kokoelmat olivat myös hyvin hajanaisia, aineistoa oli tallennettu hyvin laajalla skaalalla.

TAKOn kautta on pyritty määrittelemään kullekin museolle tietyt tallennusaiheet, joihin ne voivat hallitusti keskittyä. Kaikkien museoiden ei enää kannata kerätä kaikkea, vaan on järkevämpää keskittyä museoille ominaisiin tallennusaiheisiin. Kun jokainen museo saa keskittyä omiin aiheisiinsa, tulee tallennusprosessista tiiviimpi ja kokonaisvaltaisempi. Kun kaikkien museoiden aiheet kootaan yhteen, voidaan saada kattavampi kuva suomalaisesta yhteiskunnasta ja sen toiminnasta.

TAKOn tehtävänä on myös koordinoida nykydokumentointia. Nykydokumentointi on hyvä keino kerätä tietoa tämän päivä asioista ja ilmiöistä, joista on vielä olemassa hyvin tietoa ja tämä tieto on helposti saatavissa.

Seinäjoen museoiden vastuualue nykydokumentoinnissa on suuret yleisötapahtumat ja elintarviketeollisuus. Kaupungissa järjestetään varsinkin kesäisin suuria yleisötapahtumia. Näistä tallennuskohteina ovat ainakin Tangomarkkinat ja Provinssi. Elintarviketeollisuus on Seinäjoella ja koko Etelä-Pohjanmaalla myös hyvin voimakasta. Seinäjoella on isot Atrian ja Valion tehtaat, maakunnasta löytyy lisää isoja ja pienempiä elintarviketeollisuuden toimijoita. Näistä Atrian kanssa on jo aloitettu yhteistyö. Samoin pienempiä toimijoita on otettu myös mukaan tutkimukseen.

Possuja eteläpohjalaiselta kasvatustilalta


Seinäjoen museot
Vs amanuenssi Eeva Korvola
p. 06 416 2645, 040 774 8278
eeva.korvolaseinajoki.fi