+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Museopalvelut » Tutkimus ja hankkeet » Kaupunkitutkimus - hanke

Kaupunkitutkimus - hanke

Heinäkuussa 2018 aloitettiin Seinäjoen museoissa, silloisessa Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseossa, Seinäjokelaisten kaupunkihistoria-hanke (2018–2020).

Hankkeen tavoitteena on osallistaa kaupunkilaisia tuomaan esille näkemyksiä siitä, mitä Seinäjoki on. Hankkeen keskeisin tavoite on osallistaa asukkaita tuottamaan ja tulkitsemaan omaa historiaansa, määrittelemään omaa kulttuuriperintöään ja kulttuuriympäristöjään. Hankkeen aikana selvitetään miten yksittäiset asukkaat ja ryhmät käyttävät kaupunkia sekä millaisia kokemuksia ja merkityksiä kaupunkiin liittyy. Asukkaita haastatellaan, heille järjestetään teemoitettuja muistelupiirejä ja työpajoja.

Paikallisten omaa kulttuuriperintöä tarkastellaan selvittämällä niitä esineitä ja asioita, jotka ovat heidän elämänsä, elämäntapansa ja asuinalueensa kannalta tärkeitä ja joita museon pitäisi kerätä ja tallentaa. Saatu aineisto tallennetaan museon kokoelmiin. Kohderyhminä ovat esimerkiksi yksittäiset ihmiset, koululuokat, yhdistykset, harrastusryhmät ja kerhot.

Hankkeen tavoitteena on myös tuoda esille museoiden rooleja yhteisönsä aktiivisina toimijoina. Museot keräävät ja tuottavat tietoa ja osallistuvat historiantutkimukseen ja sen esittämiseen.

Seinäjokelaisten historiaa tarkastellaan pääsääntöisesti Seinäjoen kaupungin ajalta eli vuodesta 1960 tähän päivään saakka. Hankkeen toimialueeseen kuuluvat Seinäjoki, Peräseinäjoki, Nurmo ja Ylistaro. Vuodelle 2018 ajoittuneen esiselvityshankkeen rahoitti Museovirasto.Tutkija Riikka Kaivola-Häyry

p. 044 470 0458

riikka.kaivola-hayryseinajoki.fi

Tutkija Maria Salo

p. 044 470 0473

maria.saloseinajoki.fi