+
Tulosta
Etusivu

Luontomuseo Keidas

Törnävän kartanon entisessä meijerirakennuksessa sijaitsee Luontomuseo, joka koostuu geologisesta näyttelystä ja Seinäjoen lähiseudun luontoa esittelevästä näyttelystä. Luontomuseon
kohteet kannustavat kävijää retkeilemään lähiluonnossa.

Geonäyttely avattiin syyskuussa 2007. Näyttely kertoo Etelä-Pohjanmaan kallio- ja maaperän kehittymisen vaiheista sekä hyödyntämisestä. Näyttelyn käsikirjoituksesta ja suunnittelusta ovat vastanneet Geologian tutkimuskeskuksen geologit Markku Hytönen ja Tapani Tervo.

Luontonäyttelyn keskeisenä teemana on Seinäjoki ja sen ympärillä avautuvat luontotyypit. Aluerajaus havainnollistuu näyttelytilan keskelle sijoitetusta pienoismallista, jonka ympärillä näyttävät kuvasuurennokset, luontotyyppejä esittelevät tekstit ja täytetyt eläimet johdattavat kävijät keskelle eteläpohjalaisia luontoelämyksiä. Suoluontoa edustaa Paukaneva, Seinäjoen pohjoispuolella levittäytyvä, soidensuojeluohjelmaan kuuluva keidassuo. Kyrönjoki ja sen runsas kalasto vievät katsojat jokiluontoon. Metsäluonnon esimerkkikohteeksi on valittu Kattilavuori, jonka pitkospuilla voi aistia kangas- ja ikimetsien tunnelmia. Kattilavuori sijaitsee Kyrkösjärven tekojärven rantamilla, ja järveä esitellään lintubongaajien paratiisina. Luontonäyttelyn takaseinä on omistettu ihmisen ja luonnon väliselle vuorovaikutukselle. Lattiavitriineissä esitellään lintujen luita ja kalloja, joista voi päätellä muun muassa niiden ravintokäyttäytymistä.

Seinäjokelainen biologian ja maantiedonopettaja Hannu Tuomisto on vastannut näyttelyn käsikirjoituksesta. Sen alkuperäisenä innoittajana toimi Jokiemme helmet -televisiosarjaan kuuluva Kyrönjoki-filmi, jota voi seurata näyttelyssä valkokankaalta. Myös suurin osa näyttelykuvista on Hannu Tuomiston ottamia. Lisäksi kuvamateriaalia on saatu Benjam Pöntiseltä ja Pekka Malmilta.

Keidas on avoinna
1.9.–31.5. klo ke 12–18

1.6.–31.8. museon aukioloaikoina ke 10–19, to–su 10–17,
muina aikoina ryhmille tilauksesta


Luontomuseo on Törnävän kartanon viereisessä valkoisessa rakennuksessa, jossa on aikoinaan ollut kartano meijeri. Pääsylipun voi ostaa Kivinavetan infosta. Samalla lipulla sisäänpääsy myös Kivinavetan näyttelyihin. Liput 6/4 €


Seinäjoen museot

Etelä-Pohjanmaan museo
Törnäväntie 23, 60200 Seinäjoki
p. 06 416 2648
museotseinajoki.fi