+
Tulosta
Etusivu

Suomi 100

Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo on rakentanut vuoden 2017 näyttely- ja tapahtumakalenterin Suomi 100 -juhlavuotta silmällä pitäen. Vuoden aikana museossa järjestetään näyttelyitä ja tapahtumia. Osa on suunniteltu ja toteutettu varta vasten juhlavuoden teeman mukaisesti, osa kuuluu museon vuosittain järjestettäviin ohjelmiin.

Vuoden teema – YHDESSÄ – toteutuu monella tavalla. Kantavana ajatuksena on peilata eteläpohjalaisuutta osana suomalaisuutta ja suomalaisuutta eteläpohjalaisuuden rinnalla menneisyydessä, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa. Itsenäistymistä ja itsenäisyyttä tarkastellaan niin itsenäisyystaisteluiden ja sotien kuin ihmisten tavallisen arjen ja yhteiskunnan kehittymisen kautta.

Suomen museoliitto on kutsunut museot mukaan teemalla Yhteinen perintö. Yhteinen perintö -hanke on museoalan yhteisesti toteutettava osa itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa, johon museoiden toivotaan osallistuvan laajasti. Hanke toteutetaan vuosina 2016-2017 ja sen tavoitteena on yhdessä museoiden kanssa aktivoida yleisöjä juhlavuoden viettoon sekä lisätä tietoa ja ymmärrystä Suomen itsenäisyyden ajasta. Yhteinen perintö -hanke pyrkii viestimään museoiden juhlavuoden ohjelmasta positiivisesti ja tavalla, joka herättää kiinnostusta sukupuolesta,
taustasta, iästä tai asuinpaikasta riippumatta.

SUOMI 100-erityisohjelma Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseossa

NÄYTTELYT

Kivinavetta
10.6. Sata vuotta eteläpohjalaista eloa -näyttely 10.6.2017–14.1.2018.
Eteläpohjalaisuudesta ja suomalaisuudesta kertova monimuotoinen näyttely, joka kokoaa yhteen museon esine- ja kuvakokoelmia sekä asiakirja-aineistoa.

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo
18.10. Rauhaton mieli -näyttely 18.10.2017–2.9.2018. Näyttelyssä esitellään Lotta Svärd -järjestön toimintaa rauhan ja sodan aikana. Pääosassa ajan, tapahtumien ja tilanteiden herättämät tunteet ja ajatukset. Filmiesitys Lotta Svärd -järjestöstä

TAPAHTUMAT

Törnävän museoalue
10.6. Sata vuotta eteläpohjalaista eloa -näyttelyn avoimet avajaiset

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo
18.10.2017 Rauhaton mieli -näyttelyn avoimet avajaiset. Filmiesitys Lotta Svärd
-järjestöstä


Yhdeksän matkalaukkua -tapahtumaketju
Yhdeksän matkalaukkua on monimuotoinen Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumaketju, joka tutkailee eteläpohjalaisuutta osana Suomen itsenäisyyden historiaa. Yhdeksän teeman kautta pohjalaisuutta luodataan taiteista sotahistoriaan, mentaliteetista luontoon ja ympäristöön. Matkalaukku on mukana jokaisessa tapahtumassa muodossa tai toisessa. Kokonaisuuden toteuttamisesta vastaavat Sivistyskeskuksen vapaa-aikatoimijat - museo, kulttuuripalvelut, kirjasto, nuorisopalvelut, liikuntapalvelut ja kansalaisopisto - yhdessä.

Tapahtumat museolla

25.1. Suojeluskunnat edelläkävijänä
FT Erkki Vasara: Suojeluskuntaurheilusta
FM Outi Simola: Lottatytöt ja suojeluskuntapojat
Selviytymispakkaus: Yhteislyseon oppilaat
Jorma Jokisalo: Suojeluskunnat edelläkävijänä -näyttelyn avaus
Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo

30.4. Östermyran vapputreffit (museo ja kulttuuripalvelut)
Klo 13.00 Vapputunnelmaa siman ja munkkien kera!
Tutkaillaan Seinäjoen seudun treffipaikkoja menneinä vuosikymmeninä ja nykyisin amanuenssi Kirsi Hännisen kuvaesitelmän pohjalta.

Klo 14.30 Musiikillinen Soivat kivijalat -kierros
Arkeologin opastama kierros johdattelee Törnävänsaaren kohtaamispaikkojen nostalgiaan saksofonimusiikin kera.

15.11. Eteläpohjalainen kotiseutu -esitelmät (museo)
Teppo Ylitalo ja Manar Amali
(Mahdollisesti maahanmuuttajien näkemyksiä kotiseudusta)
Kivinavetta


Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo
Törnävän museoalue
Törnäväntie 23, 60200 Seinäjoki
p. 06 416 2648
epmaakuntamuseoseinajoki.fi

Suojeluskunta ja Lotta Svärd -museo
Kauppakatu 17, 60100 Seinäjoki
p. 06 416 2734
suojeluskuntamuseoseinajoki.fi