+
Tulosta
Etusivu

Päärakennus

Suojeluskunta- ja lottamuseon kolmikerroksinen hirsirunkoinen päärakennus on suojeluskuntalaisten talkoilla rakentama. Vuonna 1925-1926 valmistunut rakennus on Alvar Aallon esifunktionalistisen klassismin kauden päätyö. Räystäskoristelu ja julkisivua koristavat korinttilaispylväät edustavat klassismia. Sisätiloissa on nähtävissä alkuperäisiä materiaali- ja maalipintoja vuodelta 1925. Talo on suojeltu rakennussuojelulailla 2002.

Pohjakerroksessa on puoliympyrän muotoinen juhlasali, jossa järjestetään kokouksia ja juhlia. Keskikerroksessa, jossa aiemmin sijaitsivat suojeluskuntaohjaajien toimistotilat sekä piiripäällikkö Laurilan kanslia, on esillä Lotta Svärd -järjestön toiminnasta kertova näyttely. Esillä ovat myös näköisnuket keskusjärjestön ja Etelä-Pohjanmaan piirin lottajohtajista. Talon ylimmässä kerroksessa, jossa sijaitsi piiripäällikön perheen koti vuodesta 1925 vuoteen 1983, ovat jääkäreistä ja suojeluskunnista kertovat näyttelyt. Matti Laurilan työhuone ja olohuone ovat lähes alkuperäisessä asussaan.

Talo on toiminut museona syksystä 1990 alkaen. Heinäkuussa 1988, Suojeluskuntalainen -patsaan paljastuksen yhteydessä, Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo avasi jo muutaman huoneen Laurilan kodista yleisölle.

Myös puutarha pergoloineen on Aallon suunnittelema. Keskellä pihaa on paraatikenttä.

Kuva Kalevi A Mäkinen

Kuva Kalevi A. Mäkinen

Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin talo valmiina ja asuttuna. Kuva on otettu ennen vuotta 1929, jolloin talo sai lautavuorauksen.

Talon vihkiäisiä vietettiin 27.2.1926.

Matti Laurila olohuoneessaan


Suojeluskunta ja lottamuseo
Kauppakatu 17, 60100 Seinäjoki
p. 06 416 2734
museotseinajoki.fi