+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Museopalvelut » Museovierailu » Opastukset » Tilattavat opastukset

Tilattavat opastukset

Opastettujen kierrosten kuvaukset:

Östermyran pruukista puoteihin – yrittäjyyttä Seinäjoella

Tutustu yrittäjyyden historiaan entisen Östermyran rauta- ja ruutiruukin miljöössä vehreällä Törnävän museoalueella. Kniipintammen padolla kerrotaan vesivoimasta ruukin käyttövoimana ja pehtoorin tuvassa ruukin henkilöstön asumisesta. Komea ruukinkartano nähdään ulkoapäin. Kierroksella saadaan esimerkkejä myös pienyrittäjyydestä, koska maalaisapteekissa ja kauppapuodissa on aistittavissa viime vuosisadan alkupuolen tiskin takaa asiakaspalvelua. Lopuksi saamme yleiskatsauksen Kivinavetan Mihinä me ollahan -perusnäyttelyssä etäläpohjalaisesta yrittäjyydestä.

Savutuvasta kaksfooninkiseen – eteläpohjalaista asumista ja elämistä

Tutustu eteläpohjalaiseen asumiseen punamullalla maalattujen pohjalaistalon, paapantuvan, kaksikerroksisten luttiratien ja aittojen pihapiirissä. Talonpoikaishistoriasta kerrotaan esimerkkejä ulko- ja sisätilojen taitavasti tehtyjen esineiden ympäröimänä. Savutuvan hirret kertovat entisajan yksinkertaisesta elämänmenosta ja Liinamaan tuparati kuvastaa keskikokoista pohjalaistaloa. Opastetun kierroksen aikana käydään myös aistimassa Paapantuvan tunnelmaa. Mahdollisuus syventää kierrosta vielä Kivinavetan Mihinä me ollahan -perusnäyttelyssä, jossa aikamatka kulkee nykypäivään saakka. Törnävän museoalue on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö.

Törnävä tutuksi – ruukin ja eteläpohjalaisen asumisen historiaa

Opastuskierroksella kuljetaan vehreän Törnävän puiston polkuja pitkin Östermyran rauta- ja ruutiruukin miljööseen ja tutustutaan eteläpohjalaisen asumisen kerrostumiin ulkomuseoalueella. Liinamaan tuparati edustaa keskikokoista pohjalaistaloa neliönmuotoisessa pihapiirissä, jossa asuinrakennus, kaksikerroksiset luttiradit, aitat ja paapantupa sijaitsivat lähellä toisiaan. Pääset piipahtamaan sisälle Liinamaan tupaan, joka oli talon sydän työn tekemisessä, ruoanlaitossa, ruokailussa ja kerrossängyissä nukkumisessa.

Sodan ja rauhan aikoja - maanpuolustusta ja Aallon arkkitehtuuria

Opastuskierroksella tutustutaan Alvar Aallon suunnitteleman entisen suojeluskuntatalon arkkitehtuuriin sekä päärakennuksen suojeluskuntien, jääkäreiden ja lottien toimintaa esitteleviin näyttelyihin. Rakennuksen ylimmässä kerroksessa on talon pitkäaikaisen isännän jääkärieversti Matti ja Eeva Laurilan kodin ja toimiston sisustusta. Piharakennuksessa on mahdollisuus tutustua sisällissodan aikaan sekä Mannerheim ja Seinäjoen päämaja -näyttelyyn.

Östermyran ruukin miljöössä – patruunasukua ja ruukin työväkeä

Tutustu Östermyran rauta- ja ruutiruukin sekä alueella eläneen yhteisön historiaan. Näet alkuperäisiä 1800-luvun rakennuksia ja kuulet tarinoita ruukin Wasastjerna-suvun patruunoista perheineen ja työväkineen. Opastetun kierroksen aikana kuljetaan pitkin Östermyran puiston kujia ruukinkartanon suuresta kivinavetasta (nykyisin museo uusine näyttelyineen) työläisten Punatulkkurakennuksiin. Östermyran aluetta kutsutaan nykyisin Törnävän museoalueeksi, joka on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen


Etelä-Pohjanmaan museo
Törnäväntie 23, 60200 Seinäjoki
p. 06 416 2648
museotseinajoki.fi
www.seinajoki.fi/museo

Suojeluskunta- ja lottamuseo
Kauppakatu 17, 60100 Seinäjoki
p. 06 416 2734
museotseinajoki.fi
www.seinajoki.fi/museo