+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Blogit » Valtuuston puheenjohtajan blogi » 2017 » Helmikuu » Herkkyyttä päätöksentekoon

Blogit

Herkkyyttä päätöksentekoon

22.02.2017, klo 10:31

Erilaiset allergiat ja yliherkkyydet ovat tänä päivänä hyvin yleisiä.

Itse olen koivu-leppä siitepölyallergikko ja sen myötä kärsin myös erilaisista ristiallergioista, joista pahimpia oireiden aiheuttajia ovat mausteet. Vuosien mittaan olen herkistynyt myös sisäilmaongelmien vuoksi. Viimeisimpänä oireiden aiheuttajana ovat astuneet kuvaan viljatuotteet. Melko hyvin löytyvät onneksi merkinnät laktoosittomista ja gluteiinittomista, mutta mausteiden suhteen onkin sitten hiukan eri juttu. Myös ostoksia tehdessä tuotemerkinnät ovat joskus kovin hankalasti löydettävissä.

Yllättävän monen kaupungin/kunnan ongelma ovat tänä päivänä sisäilmanlaatuun liittyvät haasteet. Homekoulut, homepäiväkodit ja huono sisäilmanlaatu. Tutkimuksia ja selvityksiä tehdään ja mitään ei välttämättä löydetä. Silti rakennuksissa voidaan huonosti ja sairastellaan. Vanha rakennuskanta on ehkä se suurin haaste. Vanhan saneeraamisen kustannukset saattavat joissain tilanteissa koitua kalliimmaksi ratkaisuksi, kuin esimerkiksi alun alkaen kalliilta tuntuva päiväkoti-investointi. Omassa kotikaupungissanion pyritty ottamaan nämä asiat huomioon jo tilojen suunnitteluvaiheessa. Vanhat rakennukset on käyty järjestelmällisesti läpi ja monessa kohdin päädytään suunnitteluvaiheen ratkaisuissa uusiin ja suurempiin tiloihin. Onneksi myös lainsäädäntö asettaa tilaratkaisuihin omia vaatimuksiaan. Asuntorakentamisessa Suomen huippua olevan Seinäjoen kaupungin on jo Alvar Aallon suunnitteleman hallintokeskushistoriansa kauttakin oltava edelläkävijä myös julkisessa rakentamisessa.

Uutena ilmiönä on se, että myös uusissa rakennuksissa oireillaan. Erilaiset pintamateriaalit, koneellisen ilmanvaihdon ongelmat tai puutteellinen kiinteistöhuolto voivat aiheuttaa haasteita. Rakentamisen kiireellisyys ja se, ettei huomata toisiinsa voimakkaasti reagoivien materiaalien yhteensopimattomuutta esimerkiksi lattiamaton ja liiman yhdistämisessä, saattaa uudessakin rakennuksessa aiheuttaa oireilua. Onkin tärkeää, että kaupungeissa/kunnissa ei säästötoimin karsita liiaksi esimerkiksi siivouksesta ja kiinteistöhuollosta. Jonkun on tiedettävä missä kunnossa rakennus on, että mahdollisiin korjaustoimenpiteisiin osataan ryhtyä ajoissa. Työterveyslaitoksen uudet tutkimukset ohjeistavat myös työterveyshuoltoa erikseen. Päänsärky ja silmien kirvely eivät riitä. Oireiluun on kuitenkin suhtauduttava vakavasti. Seinäjoella tilapalveluiden, terveystarkastajan ja kaupungin sisäilmatyöryhmän toimesta asioita lähdetään selvittämään ja ongelmakohdat korjataan.

Kun on omakohtaista kokemusta allergioihin ja astmaan, on jotenkin helpompi ymmärtää ihmisten oireilua ja ongelmia. Vaikka joskus tuntuu siltä, että vältetään varoiksi liikaakin, on ainakin päätöksentekijänä hyvä tiedostaa se, että ongelmat ovat niistä kärsiville todellisia. Pieninkin korjauksin voidaan tilannetta parantaa. Pääasia on, että asiat tiedostetaan ja niihin puututaan. Päätöksentekoonkin tarvitaan tietynlaista herkkyyttä.

(Päättäjän puheenvuoro Allergia & Astma -lehti 1/2017)

Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Mikä kulkuväline kulkee raiteilla?

Kommentit