+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Blogit » Valtuuston puheenjohtajan blogi » 2016 » Huhtikuu » Kansallisen veteraanipäivän tervehdys

Blogit

Kansallisen veteraanipäivän tervehdys

27.04.2016, klo 15:50

Kati Ojaniemen Kansallisen veteraanipäivän puhe Lakeuden Ristissä 27.4.

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, rintamamiehet ja -naiset, herra eversti, hyvä veteraanipäivän konsertin juhlayleisö.

Minulla on kunnia tuoda Seinäjoen kaupungin tervehdys tämän vuoden kansallisen veteraanipäivän juhlaan. Tuo laivaston soittokunnan esittämä "Kuvia Lapista", toi elävästi mieleen edesmenneen ukkini, mustatukkaisen lapinmiehen, jonka Lapin sodan merkkiä joskus lapsena Rovaniemen mummolassa tarkastelimme kuunnellessamme ukin muistoja sodasta. Muistan, miten ukki totesi, että toivoo ettei koskaan samaan sotaan Suomen kansan enää tarvitsisi joutua.

Kansallista veteraanipäivää vietetään tänä vuonna 30. kerran. Tämän vuoden teema, "Vastavirtaan nousee lohen suku", on sisällöltään puhutteleva. Teema nousee Juhani Siljon runosta "Vastavirtaan". Tuossa runossa lohi, tuo terässuomupukuinen aaltojen urho, ui määrätietoisesti vastavirrasta, tummista vesistä ja aaltojen pauhusta huolimatta ja kulkee uupumatta ylöspäin, kohti pohjoista valoisimpia kesä-öitä ja kirkkaita vesiä.

Siljon runo muistuttaa meitä sotiemme veteraanien meille jättämästä perinnöstä. Itsenäisyydestä, vapaudesta ja rauhasta, jonka sotiemme veteraanit ovat meille lunastaneet.

Uupumatta ja isänmaataan urheasti puolustaen kulkivat Suomen miehet ja naiset vuosina 1939-1945, kun Suomi taisteli itsenäisyytensä ja vapautensa puolesta. Sotien koettelemukset kestettiin, mutta menetykset olivat raskaat. Talvisodassa ja jatkosodassa menetti henkensä noin 90 000 sotilasta. Monet heistä olivat perheellisiä, joten sotaleskien määrä oli noin 30 000. Lisäksi noin 55 000 lasta jäi sotaorvoksi. Menetyksistä huolimatta kansamme jaksoi rakentaa sotien raunioittamasta isänmaasta yhden maailman parhaista maista asua ja elää. Tästä kiitokset maatamme puolustaneille, miehille ja naisille, jotka niin rintamalla kuin kotirintamallakin taistelivat isänmaamme puolesta ja jaksoivat sotien jälkeen jälleenrakentaa itsenäistä Suomea.

On tärkeää, että sotiemme veteraanien työn arvostus elää vahvana ja siirtyy myös tuleville sukupolville. Siksi myös päiväkodeissa ja kouluissa, lasten ja nuorten parissa toivotaan muistutettava veteraanipäivän vietosta.

Arvoisa juhlayleisö. Seinäjoen kaupungissa katsomme tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Kaupunkimme kehitys on jatkunut positiivisena, kaupungin asukasluku kasvaa ja myös asemamme Suomen kasvukeskuksien joukossa vahvistuu. Kaupunkistrategian mukaisesti kaupungin kestävän kasvun perusta on yrittäjyydessä. Uudet työpaikat syntyvät pääosin yrityksiin ja yritysten menestyminen vahvistaa kaupungin verotulopohjaa ja sitä kautta kaupungin palveluiden kehittämistä ja koko kaupungin kehitystä.

Seinäjoen kaupunki on myös keskeinen kuntapalvelujen järjestäjä. Valtakunnallisen rakennepolitiikan linjaukset luovat kuitenkin tarpeen muutoksiin. Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä aluehallinnon uudistukset tulevat siirtämään osaa palveluista mm. sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut maakunnalliselle itsehallintoalueelle.
Muuttuva toimintaympäristö haastaa paitsi kaupunkia myös sen asukkaita. Kannamme uudistuksista huolimatta tulevaisuudessakin vastuuta kaupunkilaisten hyvinvoinnista, kaupungin elinvoimasta ja yrityksien mahdollisuuksista menestyä.

Uudistuksien myötä uskon, että kun osa palveluista siirtyy pois kuntien/kaupungin tehtäväkentästä, entistä merkittävämpään rooliin nousevat kuntien tarjoamat muut hyvinvointipalvelut. Esimerkiksi kaavoitus, jotta pystytään mahdollistamaan sujuva liikenne, turvallinen asuminen ja lähiympäristö. Esimerkiksi ikäihmisten elinympäristön kehittäminen on huomioitava tehtäessä ratkaisuja kaavoituksen ja asumisrakentamisen suhteen, mietittäessä asuntojen kokoa, kehitettäessä kulttuuripalveluita, liikuntapalveluita ja esimerkiksi oppimismahdollisuuksia. Näitä palveluita moni veteraanisukupolven edustaja käyttää ja haluaa jatkossakin hyödyntää.

Uskon, että myös yhteisöllisyyden merkitys korostuu kunnissa tulevaisuudessa entisestään. On pidettävä huolta ja kannettava vastuuta myös heistä, joilla ei ole läheisiä tai sukulaisia tai jotka jostain muusta syystä tarvitsevat apua. Tuossa ennen tänne konserttiin siirtymistä keskustelimme seurakuntatalon puolella yhteisöllisyydestä ja juuri siitä, mikä merkitys on esimerkiksi sillä, että on joku jonka kanssa vaihtaa kuulumisia, joku jolle soittaa ja joku jonka kanssa käydä vaikkapa vain kahvilla. Tällaisista yhteisöllisyyteen kuuluvista tehtävistä me tulevaisuudessa maakuntamme kunnissa vastaamme.

"Eikä lepää koskein urho, ennen kuin on suven laulavimman mennen ennättänyt syksyyn, tähtiöihin, jälleen päässyt vesiin vihreöihin,turviin tunturien hiljaisuuden, alle syksyn suuren avaruuden, kuin on täyttänyt hän luomislain, kevään käskyn, rakkauden vaiston, voittanut on miehuutensa taiston, ja on enää eessä talvi vain. Silloin senkin luonto lepoon taipuu, myötävirtaan lohikin jo vaipuu, koskiin alempiin, meren kehtoon, vesiin yhteisiin, kuin ei koskaan luonto sieltä pois, vastavirtaan sitä vienyt ois!"

Seinäjoen kaupungin puolesta toivotan teille kaikille oikein hyvää Kansallista Veteraanipäivää.

Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on puolukka?

Kommentit