+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Blogit » Valtuuston puheenjohtajan blogi » 2016 » Tammikuu » Ville Ritolan syntymästä 120 vuotta

Blogit

Ville Ritolan syntymästä 120 vuotta

18.01.2016, klo 08:43

Valtuuston puheenjohtajan kaupungin tervehdys ja avaussanat 17.1.2016 Ritolahallissa pidetyssä juhlassa.

Arvoisat juhlapuhujat Suomen urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä ja tutkimuspäällikkö Ossi Viita, Ville Ritolan sukulaiset, arvoisa juhlayleisö. Minulla on Seinäjoen kaupungin puolesta ilo ja kunnia toivottaa teidät lämpimästi tervetulleiksi Olympiavoittaja Ville Ritolan syntymän 120 -vuotisjuhlaan tänne Peräseinäjoen Ritolahalliin.

Ville Ritola, Peräseinäjoen Susi, on yksi niistä suomalaisurheilijoista, joka on noussut kansainväliselle huipulle ja moninkertaiseksi olympiavoittajaksi. Urheilusta ja kestävyysjuoksusta Yhdysvalloissa nuorena kirvesmiehenä innostunut Ville Ritola voitti kolme henkilökohtaista Yhdysvaltain mestaruutta ja Pariisin olympialaisissa neljä kultaa ja kaksi hopeaa. Neljä vuotta myöhemmin Amsterdamin kisoissa Ritola voitti 5 000 metriä ja oli 10 000 metrillä toinen. Hän edusti Suomea ja on edelleen yksi menestyneimpiä urheilusankareitamme.

Ritolaa arvostettiin uransa aikana, mutta uuteen mittakaavaan arvostus nousi varsinaisen kilpailu-uran jälkeen. Täällä juhlassa on teitä Ville Ritolan sukulaisia sekä teitä, jotka olette myös henkilökohtaisesti olympiavoittaja Ritolan tavanneet. Itselläni ei ole ollut tähän mahdollisuutta, mutta tutustuessani hänestä kertovaa kirjaan, saa Ritolasta kuvan vaatimattomana, periksiantamattomana ja karismaattisena urheilijana sekä erittäin sydämellisenä ja suoraselkäisenä pohjalaismiehenä.

Ville Ritolaa on haluttu muistaa ja huomioida täällä synnyinpitäjässä monin eri tavoin jo hänen elinaikanaan. Ritolan lapsuudenkodin seinään on kiinnitetty olympiavoittajan muistolaatta ja vuonna 1979 paljastettiin Peräseinäjoen urheilukentällä Ville Ritolan patsas.

Vahvat siteet kotiseudulle ja kotikunnan arvostus vaikuttivat varmasti myös siihen, että Ville Ritola lahjoitti olympiamitalinsa ja arvokkaimmat palkintonsa Peräseinäjoelle. Ossi Viidan "Suden hetkiä" -kirjassa todetaan mitalien luovutustekstistä seuraavasti: "kannustakoot nämä lahjoitetut palkinnot rehellisyyteen, ahkeruuteen, yhteishenkeen ja isänmaanrakkauteen". Tällä kaikella on aivan varmasti ollut oma erityinen merkityksensä peräseinäjokisille.

Mitalien lisäksi Peräseinäjoen Terästalolla on esillä erityisessä Villen Kamarissa urheilusankarimme valokuvia ja esineistöä. Ville Ritola on haudattu tänne Peräseinäjoen hautausmaalle ja olympiarenkaat koristavat hänen hautakiveään. Viimeisin kunnianosoitus Ville Ritolalle on ollut tämä talon nimeäminen Ritola-Halliksi.

Liikuntakaupunki Seinäjoki

Hyvä juhlayleisö. Seinäjoki on vireä ja monipuolinen liikuntakaupunki. Seinäjoen kaupungin alueella toimii yli 60 urheiluseuraa ja järjestöä, joiden tarjoama lajivalikoima on laaja ja monipuolinen.

Kansallisia ja kansainvälisiä liikuntatapahtumia järjestetään ympäri vuoden ja myös puitteet ja mahdollisuudet niin kilpaurheilun kuin harrasteliikunnankin osalta ovat hyvät. Liikuntapaikkarakentamiseen on panostettu vahvasti ja käyttöasteltaan liikuntatilamme ovat jopa yli sataprosenttisessa käytössä ja osittain tiloista on jopa pulaa.

Liikunta ja urheilu ovatkin yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin edistäjiä. Seinäjoen kaupunki tekee vuosittain yhteistyötä kaupungin menestyvien urheilijoiden ja urheilujoukkueiden kanssa. Tämä kaupungin toiminta on tukenut sekä urheilijoiden valmentautumista että myös kaupungin positiivista näkyvyyttä. Urheilijoiden ja heidän menestyksensä myötä saamme nauttia upeista onnistumisen hetkistä.

Viime tiistaina saimme seurata vuosittaista Suomen urheilugaalaa. Seinäjoen Seudun Urheilijoita edustava keihäänheittäjä Tero Pitkämäki valittiin vuoden urheilijaksi ja jalkapallon Suomen mestaruuden valloittanut Seinäjoen Jalkapallokerho vuoden joukkueeksi. Mikä muu nostattaakaan kansallishenkeä paremmin kuin se, että uheilijamme Suomen Nuorten Leijonien tavoin menestyvät ja voimme yhdessä kannustaa, jännittää, iloita ja elää onnistumisen hetkiä.

Urheilijat edustavat aina omaa aluettaan ja ovat myös merkittävä imagon rakentaja omalle kotiseudulleen. Ville Ritola teki saavutuksillaan Peräseinäjokea tunnetuksi. Urheilijoiden näkyvyys on tänä päivänä myös merkittävä osa kaupunkimme markkinointia. Vuonna 2012 Seinäjoella muodostettiin yksilöurheilun tukemiseen ”Seinäjoen Olympiatiimi”, jonka jäsenet ovat olympiatasolle tähtääviä tai siellä jo kilpailevia urheilijoita.

Peräseinäjoen Susi Ville Ritola on häntä huomioitaessa todennut, että Suomen kansan kiintymys urheiluun on niin suuri, että se jaksaa muistaa myös lähes puolen vuosisadan takaisia veteraaneja. Myös tänään, kun huomenna tulee kuluneeksi 120-vuotta Ville Ritolan syntymästä, on suursankarin muistamisen aika. Pääsemme kurkistamaan myös näytelmän muodossa Ville Ritolan elämään ja Pariisin olympialaisten aikaisiin tunnelmiin.

Haluan lopuksi kiittää Teitä kaikkia tämän juhlan järjestelyihin osallistuneita ja Teitä kaikkia, jotka olette omalta osaltanne mahdollistaneet sen, että voimme muistella olympiavoittaja Ville Ritolaa pitkälti yli vuosisadan hänen syntymänsä jälkeen.

Näillä sanoin olette lämpimästi tervetulleita tähän juhlaan.

Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on aurinko?

Kommentit