+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Blogit » Työllisyystalo bloggaa » 2016 » Joulukuu » Välähdyksiä, syttymisiä ja ideoita

Blogit

Välähdyksiä, syttymisiä ja ideoita

14.12.2016, klo 10:32

Mitä tulee mieleen sanasta idea? Tässä muutama synonyymi sanalle idea: ajatus, juolahdus, ehdotus, kipinä, neronleimaus ja tuuma sekä suunnitelma. Ideoihin on liitetty vahvasti ajatus luovuudesta. Katsotaan, että ideat edellyttävät luovuutta. Mitä luovuudella sitten tarkoitetaan? Perinteisesti ajateltuna luovuus nähdään jonkinlaisena syntymälahjana, joka kytkeytyy arjesta ja normeista poikkeaviin toimintoihin. Itse ajattelen, että luovuus tarkoittaa enemmän. Tapaan päivittäin ihmisiä ja erilaisia ryhmiä, jotka haluavat tavalla toisella muuttaa toimintaa(nsa) johonkin toivottuun suuntaan. He haluavat onnistua. He toivovat, että sekä heille itselleen tärkeät että yhteisesti tärkeiksi koetut asiat saavat mahdollisuuden toteutua. Se tarkoittaa, että toivotut asiat muuttuvat konkreettisiksi julkilausuttujen sanojen ja lauseiden suuntaisiksi teoiksi.

Miten tämä kaikki liittyy luovuuteen ja ideoihin? Väitetään, että luovuutta voi oppia, ja että siihen kannattaa suhtautua kuin mikä tahansa taitoon. Tällöin ei tarvitse jumiutua siihen rajoittavaan uskomukseen, että ihminen joko on luova tai ei ole. Kaikilla meillä on luova puolemme jota voi houkutella useammin päivänvaloon erilaisin voimavaroja korostavin työmenetelmin. Kokeiltu on ja homma toimii. Kunhan muistaa, että ihmiset ja tilanteet ovat erilaisia.

Viime aikoina luovuutta on kaivattu erilaisiin muutostilanteisiin, valtakunnallisiin ratkaisuihin ja toimenpiteisiin. Toiveena on, että löydetään toimivia, laadukkaita ja kustannustehokkaita ratkaisuja inhimillisiin ja taloudellisiin ongelmiin. Luovuutta löytyy kaikilta elämän osa-alueilta ja se voi liittyä mihin tahansa toimintaan. Luovuutta löytyy muun muassa kokkauksesta, kasvatuksesta, tanssista, ihmissuhteista, yritystoiminnasta ja siivouksesta. Luovuus on uusien ajatusten ajattelemista ja soveltamista, asioiden tekemistä aiemmasta poikkeamalla tavalla, vanhojen asioiden yhdistelemistä uusiin sekä tarpeen vaatiessa pysähtymistä silloin kun muu porukka juoksee väärään suuntaan. Kaikki tämä on luovuutta ja vielä enemmän. Se on näkökulmissa liikkumisen taitoa. Taitoa, joka on opittavissa kun sitä tietoisesti harjoittelee.

Luovuus edellyttää avoimuutta, uteliaisuutta ja työtä, vaikka se ei aina työltä näytä. Sitä se kuitenkin on, työtä. Kukaan ei synnyttyään ole taitava viulisti, vaan taito on kehittynyt tuhansien ja tuhansien harjoittelutuntien ja saadun sekä vastaanotetun palautteen kautta. Ratkaisukeskeisessä työorientaatiossa haetaan tietoisesti toimivia ideoita yhteistyössä hyödyntämällä ja vahvistamalla olemassa olevia vahvuuksia. Silloin työskentely lähtee ihmisestä ja hänen maailmastaan käsin. Tämä ratkaisukeskeinen työmenetelmä on sovellettavissa myös organisaatioihin monin eri tavoin. Mistä sitten tunnistaa sen, että ideat alkavat lentää ja luovuus kukkii? Siitä, että ympäristössä ja ihmisten silmissä alkaa näkyä välähdyksiä ja syttymisiä. Jopa roihahduksia, kun asiat alkavat liikkua kohti uusia mahdollisuuksia ja toimintatapoja. Se on hieno näky. Niin kuin taivaalla loistavat tähdet.

Sonja Meyer-Jokiranta
Työllisyyspalvelupäällikkö
AVANTI TYÖLLISYYSPALVELUT


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on mansikka?

Kommentit