+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Blogit » Työllisyystalo bloggaa » 2016 » Syyskuu » Harjoittelemisen jalo taito

Blogit

Harjoittelemisen jalo taito

13.09.2016, klo 09:07

Katsoin tässä taannoin pari vuotta sitten tehtyä elokuvaa nimeltä Chef. Elokuva kertoo keittiömestarista, joka ottaa lopputilin, koska haluaa tehdä parasta mahdollista ruokaa sen sijaan, että taipuisi ruoanlaitossa jo 10 vuotta vanhaan ruokalistaan. Hieno hyväntuulen elokuva, joka saa jalat suuntamaan kohti jääkappia ja toivomaan yhtä värikästä ja mehukasta ruokaa lautaselle kuin elokuvassa. Elokuva sai muutakin aikaan kuin askelluksia kaapille. Se sai pohtimaan miten intohimoisesti voi suhtautua tekemiseensä. Elokuvan lopputekstien rullatessa pilkahti pätkä, jossa oikea keittiömestari opetti näyttelijälle kuinka valmistetaan kuuma juustoleipä. Siinä keittiömestari tuumasi napakasti näyttelijälle, että keskity vain siihen mitä teet ja unohda muu maailma, keskity vaan leipään, hallitse liikkeesi ja se mitä teet, tee se huolella ja keskittyen. Seurauksena syntyi upea kuuma juustoleipä, jonka miltei pystyi ruudun kautta suussa maistamaan.

Mitä tapahtuisi, jos työntekijä keskittyisi asiakkaaseen ja hänen tilanteeseensa yhtä lailla kuin keittiömestari juustoleipäänsä, puhtaasti ja vilpittömästi sekä hiotulla ammattitaidolla. Keskittymistä ilman ajatusten karkailuja tekemättömiin töihin ja ilman lukuisia tulkintoja sekä asiakkaalle valmiiksi paketoituja ratkaisuja. Ylitettäisiinkö siinä vihdoinkin subjektin ja objektin välinen raja? Syntyisikö siinä tila, jossa työntekijä ja asiakas ovat yhtä, tasavertaisia toisilleen ja mahdollistuisiko yhteisymmärrys ja kunnioitus siitä mikä toiselle on tärkeää?

Eräässä tutkimuksessa tutkittiin mistä tekijöistä syntyy taitavuus, toisin sanoen mikä erottaa tekijät ja huipputekijät toisistaan. Yksinkertaisuudessaan ero selittyy kahdella asialla: harjoittelulla ja palautteella (ja vielä kerran harjoittelulla). Keittiömestarin sulavat liikkeet ahtaassa keittiössä ja kaikkien aistien pistämätön hyödyntäminen sekä keskittymisen taito paineen alla ei synny yhdessä tai kahdessa iltavuorossa. Mustaksi kärähtäneet voileivät ovat olleet hyviä opettajia, kunhan sen niin osaa katsoa. Miten tämä on sovellettavissa ihmisten välisiin yhteistyösuhteisiin? Hiomalla ja tutkimalla omia taitojaan ja työmenetelmiä, vastaanottamalla palautteita sekä seuraamalla vaikutuksia. Tämä edellyttää herkkyyttä ja kykyä tiedostaa lähettämiensä viestien aikaansaamia reaktioita. Tämä korostuu erityisesti silloin, kun vuorovaikutussuhteessa ovat läsnä asema- ja vaikutusvalta. Kun on kyse valtasuhteesta auttamistyössä on syytä aika ajoin tarkistaa ja kirkastaa omat arvot ja periaatteet sekä työote ja miten ne ovat linjassa suhteessa organisaatioon. Työntekijällä on aina vastuu asiakastyöstä ja siitä miten prosessia ohjataan. Siinä tarvitaan osaamista, kykyä ja taitoa. Ja ne eivät synny yhdessä tai kahdessa päivässä.

Elokuvakohtauksessa keittiömestari hoivasi ja seurasi kaikki aistit tarkkana valmistuvaa juustoleipää – siinä oli jotain taianomaista ja läsnä olevaa ammattiylpeyttä. Siitä tuli itsekin hyvälle mielelle. Työn imusta ja nälästä hyvää juustoleipää kohtaan.

Sonja Meyer-Jokiranta
työllisyyspalvelupäällikkö
AVANTI TYÖLLISYYSPALVELUTLue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on mustikka?

Kommentit