+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Blogit » Pyörä-Pirkon kesäpesti Seinäjoella » 2017 » Heinäkuu » Kaupunkipyöräjärjestelmäämme tulisi kehittää

Blogit

Kaupunkipyöräjärjestelmäämme tulisi kehittää

26.07.2017, klo 13:30

Oletko kuullut Seinäjoen kaupunkipyöristä?

Seinäjoen kaupungilla on kuusi upean keltaista kaupunkipyörää, joita on mahdollista lainata nuorten kohtaamispaikka Jojosta rautatieasemalta. Homma ei kuitenkaan toimi niin hyvin kuin voisi toivoa: pyörien käyttöaste lainauskertoina on tänä kesänä 14 (tieto saatu 3.8.). Valitettavasti viime kesän määrää ei ollut saatavilla. Ketkä ovat pyörien kohderyhmä? Miksi emme tavoita heitä?

Ongelmana rajoitettu saatavuus?

Kaupunkipyörät on sijoitettu ihanteellisesti ihan kaupungin ytimeen rautatieasemalle. Luulisi sieltä etenkin kaupunkiin tulevien bongaavan pyörät helposti. Ongelman kuitenkin muodostaa Jojon aukioloajat: maanantaista-perjantaihin klo 14-20. Sijaintiin nähden monilla Seinäjoelle töihin tulevilla voisi olla käyttöä pyörille jo aamupäivällä ja siitä on Jojoonkin kantautunut palautetta. Voisi olla myös hyödyllistä tietää, olisiko pyörille käyttäjiä viikonloppuisin.

Kokeiluilla eteenpäin

Monen kuulee kehuvan Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmää, jossa pyörän saa otettua mihin kellonaikaan vain telineestä ja sen pystyy palauttamaan mihin tahansa toiseen telineeseen ympäri kaupunkia. Käyttöä varten pyöräilijän tulee vain rekisteröityä ja ostaa sopiva käyttöoikeusaika. Näin joustavaa ja näppärää järjestelmää kohti on hyvä pyrkiä, mutta jos nykyistä järjestelmää tulisi kehittää nopeasti ja ketterästi, mikä olisi toimiva ratkaisu? Tulisiko lainaustoiminta siirtää jollekin toiselle toimijalle, jolla olisi laajemmat aukioloajat, mutta yhtä keskeinen sijainti? Vai olisiko ideaa siirtää puolet pyöristä toiselle toimjalle, jolloin palautus- ja lainauspisteitä olisi kaksi? Tulisiko pyöränvuokraus maksaa pienen summan, jotta niitä pystyttäisiin markkinoimaan paremmin?

Kaupunkipyöräjärjestelmän kehittäminen tulisi mielestäni kirjata päivitettävään pyöräilyn edistämisohjelmaan yhdeksi tavoitteeksi. Miten sinä muuttaisit järjestelmää? Kommentoi alle!

Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Oma maa mansikka, muu maa mikä?

Kommentit

Lyhytaikaiset lainat esim. 1h voisi olla maksuton ja pitemmät ajat pienellä maksulla. Saatavuus 24h joko luottokortilla tai mobiililla rekistöröityen.

pyörä 04.08.2017, klo 11:35

Käsittääkseni useissa kaupungeissa maailmalla on käytössä mobiilisovellukseen perustuva järjestelmä. Kiinassa erityisen suosittu. Vastaava järjestelmä on ilmeisesti mahdollista saada jopa kaupungille kuluitta.

minäminää 03.08.2017, klo 23:44