+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Blogit » Kaupunginjohtajan blogi » 2019 » Maaliskuu » Sote kaatui, so What?

Blogit

Sote kaatui, so What?

21.03.2019, klo 12:36

Useita vuosia informaatio-ohjauksen varassa tehty sosiaali- ja terveydenhuollon sekä maakunnan ja valtion erilaisten aluetehtävien sekä kasvupalveluiden kokonaisuudistus eli MakuSote tai SoteMaku kaatui Juha Sipilän hallituksen erottua. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausunto jäi siten valmistumatta.

Eri puolueet ovat esitelleet suuren uudistuksen kaaduttua omia mallejansa, jotka ovat keskittyneet erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluihin eli Soteen. Hallinnollisesti mallit ovat karkeasti maakuntamalli, Sote-kuntamalli ja kuntapohjainen malli. Valinnanvapaus näyttää muuttuneen palvelusetelin käytön laajentamiseen ja palveluun pääsyn varmistamiseen säädetyssä ajassa. Hallitusneuvotteluista tuleekin mielenkiintoiset, mitä tavoitellaan seuraavassa Sote uudistuksessa ja millaisella mallilla.

Etelä-Pohjanmaalla kunnat ovat omilla varoillaan valmistelleet viime vuodesta lähtien omaa maakunnallista Sotemallia. Maakunnan kuntajohto kokoontuu maaliskuun lopulla arvioimaan Perlaconin selvitystä Sote-kustannusten kasvusta eri kunnissa huomioon ottaen väestöllisen huoltosuhteen dramaattinen muutos maakunnassa. Tarvitsemme siis kunta-/kuntayhtymäpohjaisen ratkaisun vähintään terveydenhuoltoon ja mahdollisesti myös yhteisiin sosiaalipalveluihin. Avaimet ovat nyt aidosti kunnilla.

Seinäjoki on ainoa maakunnan kunta, joka ennusteiden mukaan kasvaa myös seuraavina vuosikymmeninä. Muut kunnat menettävät asukkaitaan samalla kun väki vanhenee. Myös Seinäjoella muutos näkyy yli 75 vuotiaiden ryhmässä. Ennusteen mukaan 2020-2040 ko ryhmä kasvaa 5498 henkilöstä 10306 henkilöön. Uusia innovaatioita ja palveluratkaisuja siis tarvitaan, erityisesti ennaltaehkäisevää toimintakulttuuria.


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on mansikka?

Kommentit