+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Blogit » Kaupunginjohtajan blogi » 2019 » Tammikuu » Seinäjoen vahva kasvu jatkuu

Blogit

Seinäjoen vahva kasvu jatkuu

30.01.2019, klo 07:58

Monien odottama ja toisten kauhistelema Tilastokeskuksen ennakkotieto vuoden 2018 väestökehityksestä julkistettiin tiistaina.

Suomessa vain 59 kuntaa sai lisää väkeä ja kaikki muut menettivät väestöään. Seinäjoen syntyvyyden enemmyys 150, kuntien välinen nettomuutto 381 ja nettomaahanmuutto 89, eli yhteensä 620, mikä on 1,0 % kasvu.

Suhteellisessa kasvussa Seinäjoki on C21 eli suurten kaupunkien 6. Vain pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku ovat edellä. Merkittävää on, että Seinäjoki kasvaa kaikissa elinvoiman kannalta tärkeissä kategorioissa.

Seinäjoen kaupunkiseudun eli K8-kuntien ja myös muiden Etelä-Pohjanmaan kuntien osalta väestö vähenee. K8-kuntien nettomenetys 257 ja maakunnan 1155. Seinäjoen seutukunnan nettokasvu oli 50, Suupohja vähennys 462, Kuusiokuntien vähennys 430, Järviseudun vähennys 313.

Ruotsin kehitys

Ruotsissa on 290 kuntaa, joista erityisesti pienet kunnat Tukholman pohjoispuolella kutistuvat. Linköpingin tutkija Josefina Syssnerin mukaan kutistumiseen tulee strategisesti vastata, samoin kuin kasvuunkin. Kunnilla ja yhteisöillä on tärkeä rooli kunnan elinvoiman vahvistajana.

Etelä-Pohjanmaa

Seinäjoen seudun K8-kuntien muuttoliikkeestä tehdään kolmen vuoden tutkimus. Tuloksia voidaan hyödyntää toki jo aiemmin. Työvoiman rekrytointi oman alueen ulkopuolelta ja ulkomailta nousee merkittävään rooliin.

Seinäjoki sai oikeudet lapsiyställisen kunnan nimen käyttöön. Tavoitteena on tehdä Seinäjoesta vielä parempi ja houkuttelevampi kaupunki lapsille, nuorille ja perheille. Turvallisessa ympäristössä myös syntyvyys saadaan kasvu-uralle.

Seinäjoen strategian mukainen tavoite on 1,5 prosentin väestönkasvu. Tämä väestönkasvu Seinäjoella oli 2009 Seinäjoki-Nurmo-Ylistaro kuntaliitokseen jälkeen useita vuosia. Myös Ilmajoki ja Lapua olivat tuolloin plussalla ja maakunta lähes +/-0 tilanteessa.

Maakunnan tilanne on siis parannettavissa, mutta toisten nokitteluun ei ole varaa eikä aihettakaan. Uusista toimialoista matkailu on globaalisti nopeimmin kasvava. Lapin matkailun kasvu on vahvaa. Tässä on myös Etelä-Pohjanmaan mahdollisuus moninkertaistaa nykyiset volyymit, liikevaihto ja työntekijämäärät.

Taivastelija

Seinäjoen somejulkisuus nousi avaruudellisiin sfääreihin, kun taivastelija Thomas Halloran, vaimonsa Titta ja tytär Isla ovat taivastelleet Seinäjokea. Palaute ympäri Suomea on ollut erittäin myönteistä. Tavoitteena on ollut yritysten rekrytoinnin edistäminen ja muuttopäätösten helpottaminen. Samalla Seinäjoki tietous on päivittynyt 2020-luvulle.

Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Mikä on paikka, mistä lainataan kirjoja?

Kommentit